Valikko
Talous

Komissio: Jos EU myöntää Kiinalle ”markkinatalous­aseman”, jopa 190 000 työpaikkaa on uhattuna EU-maissa

Politico-lehdelle vuodettu katsaus antaa monia muita lempeämmän näkymän Kiinan markkinatalousaseman tuomiin paineisiin. Suomessa uhattuna 700 työpaikkaa.

Bryssel

Euroopan unionin komissio arvioi, että 73 300–188 300 työpaikkaa on vaarassa EU-maissa, jos Kiinalle myönnetään myöhemmin tänä vuonna markkinatalousasema, Politico.eu-verkkolehti kertoo.

Markkinatalousasema – EU-slangissa MES – vähentäisi merkittävästi Kiinaan vastaan nostettuja polkumyyntijuttuja. Polkumyyntitapaukset koskettavat 1,38 prosenttia tämän hetkisestä Kiinan ja EU:n välisestä kaupasta

Politicolle vuodetun katsauksen mukaan eniten työpaikkoja häviää Italiasta ja Saksasta, kun taas monissa maissa vaikutukset ovat komission mukaan lievät.

Suomen osalta mainitaan nimeltä ainoastaan terästeollisuus. Kiinan MES-asema uhkaisi komission mukaan yhteensä hieman alle 700 suomalaisen työpaikkoja.

Paljon vakavampiakin arvioita on esitetty. Viime vuonna amerikkalainen ajatushautomo Economic Policy Institute varoitti, että MES-aseman myöntäminen Kiinalle tuhoaisi Euroopasta jopa 1,7–3,5 miljoonaa työpaikkaa ja nielaisisi yhdestä kahteen prosenttia EU-maiden yhteisestä bruttokansantuotteesta.

Viime vuoden lopulla Kiinaa vastaan oli asetettu yhteensä 52 erilaista polkumyyntirangaistusta. Niistä noin puolet koski aurinkopaneeleja.

Suurin kärsijä Kiinan MES-asemasta olisi italialainen keramiikkateollisuus, josta uhkaa kadota noin 50 000 työpaikkaa. EU-lähteiden mukaan Italia on kaikkein jyrkimmin MES-aseman myöntämistä vastaan, kun taas Saksan kerrotaan olevan periaatteessa myöntyväinen asiaan.

Suomi ottaa kantaa asiaan sen jälkeen kun komission selvitykset MES-aseman vaikutuksista valmistuvat. Kiinan mukaan MES-asema kuuluu sille automaattisesti ensi joulukuun 11. päivän jälkeen, kun maa on ollut 15 vuotta Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen.

Kiina on ladannut paljon arvovaltaansa MES-aseman saamiseksi. EU-maille tilanne on hankala: yhtäällä ne haluavat suojata valmistavaa teollisuuttaan ja toisaalta kukaan ei halua Kiinan kanssa vihamielisiä välejä. Pekingin johtajilla on taipumusta näpäyttää omilla rangaistuksillaan maita, jotka heittäytyvät hankaliksi.

Komission katsauksen mukaan EU:lla on kolme päävaihtoehtoa MES-aseman suhteen. Ensimmäinen on se, että lainsäädäntöä ei Kiinan osalta muuteta.

”Tässä on selvä riski, koska se saattaa olla EU:n WTO-sitoumusten vastaista, mikä voisi johtaa oikeudelliseen kiistaan ja korvauksiin”, komissio arvioi.

Toinen vaihtoehto on myöntää Kiinalle MES-asema, mikä vähentää polkumyyntijuttuja, laskee Kiinan-vastaisia tulleja ja vie työpaikkoja.

Kolmas vaihtoehto on muuttaa EU-politiikkaa sen suhteen, miten Kiinan polkumyyntiin vastataan – esimerkiksi muita kauppaa suojaavia keinoja lujittamalla.

Talouslehti Financial Times kertoi joulukuussa, että Yhdysvallat olisi varoittanut EU:ta MES-aseman myöntämisestä. Lehti arvioi tuolloin, että EU-komissio päätyy todennäköisesti suosittamaan Kiinalle MES-asemaa. Sen jälkeen asia siirtyy Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden päätettäväksi.

Kiinan kauppa-asema on puhuttanut tällä viikolla Euroopan parlamenttia ja Hollannissa kokoontuvia kauppaministereitä.

Teräs- ja keramiikkateollisuuden lisäksi Euroopassa on vaarassa ainakin polkupyörien valmistus ja elektroniikkateollisuus, erityisesti aurinkopaneelien valmistus.

Suomessa metallinjalostuksessa työskentelee noin 12 000 ihmistä, heistä 8 500 terästeollisuudessa. Kaikki Suomessa toimivat teräsyhtiöt – Outokumpu, SSAB ja Ovako – ovat irtisanoneet työntekijöitään viime vuosina.

Suurin selitys eurooppalaisten terästyöpaikkojen katoamiseen on Kiinan valtava ja nopeasti kasvanut tuotanto.

Kiinan osuus maailman terästuotannosta on tänään yli puolet, kun vuonna 2003 se oli alle neljännes.

Kun Kiinan talouskasvu alkoi hiipua, markkinoilla huomattiin valtava ylituotanto-ongelma, jota Kiina purkaa vientiä lisäämällä ja hyvin aggressiivisella hinnoittelulla.

Viime vuonna Kiinan teräsvienti kasvoi yli neljänneksellä, edellisvuonna kasvua oli 51 prosenttia.

Esimerkiksi viime vuoden keväänä komissio asetti Kiinalle 25 prosentin polkumyyntitullin ruostumattoman teräksen kylmävalssatuille tuotteille.

Tulli puri: kyseisten kiinalaistuotteiden myynti Euroopassa romahti lähelle nollaa prosenttia aiemmasta lähes 10 prosentin osuudesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan unioni
 • EU
 • Kiina
 • Maailman kauppajärjestö WTO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Niko Leppänen halvaantui 16-vuotiaana ja rakensi sen jälkeen itseluottamuksensa uudestaan – Nyt hän auttaa veljensä kanssa muita huippusuorituksiin

  10. 10

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää