Valikko
Talous

Komissio: Jos EU myöntää Kiinalle ”markkinatalous­aseman”, jopa 190 000 työpaikkaa on uhattuna EU-maissa

Politico-lehdelle vuodettu katsaus antaa monia muita lempeämmän näkymän Kiinan markkinatalousaseman tuomiin paineisiin. Suomessa uhattuna 700 työpaikkaa.

Bryssel

Euroopan unionin komissio arvioi, että 73 300–188 300 työpaikkaa on vaarassa EU-maissa, jos Kiinalle myönnetään myöhemmin tänä vuonna markkinatalousasema, Politico.eu-verkkolehti kertoo.

Markkinatalousasema – EU-slangissa MES – vähentäisi merkittävästi Kiinaan vastaan nostettuja polkumyyntijuttuja. Polkumyyntitapaukset koskettavat 1,38 prosenttia tämän hetkisestä Kiinan ja EU:n välisestä kaupasta

Politicolle vuodetun katsauksen mukaan eniten työpaikkoja häviää Italiasta ja Saksasta, kun taas monissa maissa vaikutukset ovat komission mukaan lievät.

Suomen osalta mainitaan nimeltä ainoastaan terästeollisuus. Kiinan MES-asema uhkaisi komission mukaan yhteensä hieman alle 700 suomalaisen työpaikkoja.

Paljon vakavampiakin arvioita on esitetty. Viime vuonna amerikkalainen ajatushautomo Economic Policy Institute varoitti, että MES-aseman myöntäminen Kiinalle tuhoaisi Euroopasta jopa 1,7–3,5 miljoonaa työpaikkaa ja nielaisisi yhdestä kahteen prosenttia EU-maiden yhteisestä bruttokansantuotteesta.

Viime vuoden lopulla Kiinaa vastaan oli asetettu yhteensä 52 erilaista polkumyyntirangaistusta. Niistä noin puolet koski aurinkopaneeleja.

Suurin kärsijä Kiinan MES-asemasta olisi italialainen keramiikkateollisuus, josta uhkaa kadota noin 50 000 työpaikkaa. EU-lähteiden mukaan Italia on kaikkein jyrkimmin MES-aseman myöntämistä vastaan, kun taas Saksan kerrotaan olevan periaatteessa myöntyväinen asiaan.

Suomi ottaa kantaa asiaan sen jälkeen kun komission selvitykset MES-aseman vaikutuksista valmistuvat. Kiinan mukaan MES-asema kuuluu sille automaattisesti ensi joulukuun 11. päivän jälkeen, kun maa on ollut 15 vuotta Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen.

Kiina on ladannut paljon arvovaltaansa MES-aseman saamiseksi. EU-maille tilanne on hankala: yhtäällä ne haluavat suojata valmistavaa teollisuuttaan ja toisaalta kukaan ei halua Kiinan kanssa vihamielisiä välejä. Pekingin johtajilla on taipumusta näpäyttää omilla rangaistuksillaan maita, jotka heittäytyvät hankaliksi.

Komission katsauksen mukaan EU:lla on kolme päävaihtoehtoa MES-aseman suhteen. Ensimmäinen on se, että lainsäädäntöä ei Kiinan osalta muuteta.

”Tässä on selvä riski, koska se saattaa olla EU:n WTO-sitoumusten vastaista, mikä voisi johtaa oikeudelliseen kiistaan ja korvauksiin”, komissio arvioi.

Toinen vaihtoehto on myöntää Kiinalle MES-asema, mikä vähentää polkumyyntijuttuja, laskee Kiinan-vastaisia tulleja ja vie työpaikkoja.

Kolmas vaihtoehto on muuttaa EU-politiikkaa sen suhteen, miten Kiinan polkumyyntiin vastataan – esimerkiksi muita kauppaa suojaavia keinoja lujittamalla.

Talouslehti Financial Times kertoi joulukuussa, että Yhdysvallat olisi varoittanut EU:ta MES-aseman myöntämisestä. Lehti arvioi tuolloin, että EU-komissio päätyy todennäköisesti suosittamaan Kiinalle MES-asemaa. Sen jälkeen asia siirtyy Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden päätettäväksi.

Kiinan kauppa-asema on puhuttanut tällä viikolla Euroopan parlamenttia ja Hollannissa kokoontuvia kauppaministereitä.

Teräs- ja keramiikkateollisuuden lisäksi Euroopassa on vaarassa ainakin polkupyörien valmistus ja elektroniikkateollisuus, erityisesti aurinkopaneelien valmistus.

Suomessa metallinjalostuksessa työskentelee noin 12 000 ihmistä, heistä 8 500 terästeollisuudessa. Kaikki Suomessa toimivat teräsyhtiöt – Outokumpu, SSAB ja Ovako – ovat irtisanoneet työntekijöitään viime vuosina.

Suurin selitys eurooppalaisten terästyöpaikkojen katoamiseen on Kiinan valtava ja nopeasti kasvanut tuotanto.

Kiinan osuus maailman terästuotannosta on tänään yli puolet, kun vuonna 2003 se oli alle neljännes.

Kun Kiinan talouskasvu alkoi hiipua, markkinoilla huomattiin valtava ylituotanto-ongelma, jota Kiina purkaa vientiä lisäämällä ja hyvin aggressiivisella hinnoittelulla.

Viime vuonna Kiinan teräsvienti kasvoi yli neljänneksellä, edellisvuonna kasvua oli 51 prosenttia.

Esimerkiksi viime vuoden keväänä komissio asetti Kiinalle 25 prosentin polkumyyntitullin ruostumattoman teräksen kylmävalssatuille tuotteille.

Tulli puri: kyseisten kiinalaistuotteiden myynti Euroopassa romahti lähelle nollaa prosenttia aiemmasta lähes 10 prosentin osuudesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan unioni
 • EU
 • Kiina
 • Maailman kauppajärjestö WTO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  2. 2

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  3. 3

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  4. 4

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  5. 5

   Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

  6. 6

   Lopetetaan sinkkujen neuvominen

  7. 7

   Hollannin pääministeri avoimessa kirjeessä: Jos maan tavat eivät sovi, häipykää maasta

  8. 8

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  9. 9

   Kiinniotettu kuoli poliisin syliin Vihdintiellä Vantaalla – ajotiellä juosseen miehen ”kunto romahti” yhtäkkiä

  10. 10

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  4. 4

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  5. 5

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  6. 6

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  9. 9

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  10. 10

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää