Talous

Ihmisten vimma paketoida kaikkea kasvatti Metsä Boardin tulosta

Loppuvuoden tulos heikensi investointiin liittyvä seisokki

Metsäliittoon kuuluva pörssiyhtiö Metsä Board kykeni selvästi parantamaan koko vuoden tulostaan, vaikka vuoden viimeisellä kvartaalilla tulos aleni viime vuodesta.

Yhtiön liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli noin 35 miljoonaa euroa loka–joulukuussa, kun vastaava voitto vuotta aikaisemmin vastaavaan aikaan oli 54,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski vuoden viimeisellä kvartaalilla viime vuoden 497,6 miljoonasta eurosta 462,2 miljoonaan euroon.

Koko vuoden voitto kasvoi 179,9 miljoonaan euroon viime vuoden 136,5 miljoonasta eurosta. Se on 9 prosenttia noin kahden miljardin euron liikevaihdosta. Liikevaihto pysyi jokseenkin ennallaan. Osakekohtainen tulos 0,34, kun viime vuonna se oili 0,26.

Loppuvuoden liikevaihtoa heikensi noin 20 miljoonaa euroa Ruotsin Husumin kartonkien päällystelinjan investointiohjelmaan liittyvä seisokki. Myös kartonkitoimitukset laskivat hieman. Yhtiön mukaan lasku on kausiluonteista.

Yhtiön hallitus esittää, että tilikaudelle maksetaan osinkoa 0,17 euroa osakkeelta, kun viime vuonna yhtiö maksoi osinkoa 0,12 euroa osakkeelta.

”Vuosi 2015 oli meillä kokonaisuudessa ennätysten vuosi”, sanoo Metsä Boardin toimitusjohtaja Mika Joukio yhtiön tiedotteessa.

Metsä Board on keskittynyt kartonkiin. Kartonkien hinnat pysyivät tasaisina. Yhtiön kartonkien myynti kasvoi vuoden aikan 12 prosenttia.

Yhtiön koko vuoden myyntiä piristi se, että yhä enemmän kaikkea laitetaan paketteihin ja myyntitelineitä rakennetaan kartongista. Ihmiskunta kasvaa, ja päivä päivältä on enemmän ihmisiä, jotka ostavat esimerkiksi ruokansa paketoituna. Metsä Boardin kartonkeja näkee esimerkiksi kauppojen hyllyillä.

Metsä Boardin myyntivaltti on se, että yhtiö tekee kartonkia ensikuidusta, joka mahdollistaa kevyiden ja myös puhtaiden pakkausmateriaalien tekemisen esimerkiksi ruokateollisuudelle.

Yhtiö ilmoitti luopuvansa tappiollisesta paperista yli vuosi sitten ja arvelee, että viimeinen paperierä valmistuu vuonna 2017. Tänä syksynä se pääsi eroon tappiollisesta saksalaisesta Gohrsmühlen tehtaastaan. Se oli päätepiste yhtiön epäonnistuneelle seikkailulle, jossa se osteli vanhoja tehtaita ympäri Eurooppaa.

Metsä Board on johtava eurooppalainen taivekartongin ja ensikuitulainerin valmistaja. Yhtiön keveät kartongit soveltuvat erityisesti kuluttaja-, myymälä- ja tarjoilupakkauksiin.

Metsä Board on pörssissä oleva osa Metsä Groupia. Koko ryhmittymän liiketulos ilman kertaluonteisia eriä kasvoi 123 miljoonaan euroon loka–joulukuussa viime vuoden vastaavan ajanjakson 117 miljoonasta eurosta. Vastaavan ajanjakson liikevaihto laski 1 248 miljoonasta eurosta 1 205 miljoonaan euroon.

Konsernin koko vuoden 2015 liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli 537 miljoonaa eruoa. Viime vuonna vastaavaan aikaan se oli 418 miljoonaa euroa. Konsernin vahva osa oli sellukauppa, vaikka euromääräiset hinnat laskivat hieman loppuvuonna.

Pääjohtaja Kari Jordan on tyytyväinen vuoteen. ”Metsä Groupin liiketoiminta kehittyi vuonna 2015 positiivisesti. Liikevaihto kasvoi, liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli selvästi edellisvuotta parempi, kassavirtamme oli hyvä ja taseemme vahvistui”, hän sanoi yhtiön tiedotteessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metsä Board Oyj

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi vaatii kaikkia Turun puukotuksesta epäiltyjä vangittaviksi – poliisi oli saanut vihjeen pääepäillyn radikalisoitumisesta

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  9. 9

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  10. 10

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää