Valikko
Talous

Energiavirasto esittää kattoa sähkön siirtohintojen rajuille korotuksille – Carunan Koponen: ”Harkitsimme myös korotusten perumista”

Energiavirasto suitsisi sähkön siirtohintojen jättikorotuksia hintakatolla. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ehdotti samaa jo alkuviikosta.

Carunan äkkijyrkät sähkönsiirron hinnankorotukset saattavat johtaa koko toimialan tiukempaan sääntelyyn. Energiavirasto esittää keskiviikkona julkaistussa selvityksessään kattoa yksittäisille siirtohinnan nostoille.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) väläytti kertakorotuksille rajoja jo aiemmin tällä viikolla, mutta hän halusi odottaa Energiaviraston selvityksen valmistumista.

Nyt julkaistussa selvityksessä virasto ehdottaa kertakorotuksille ”kohtuulliseksi katsottavaa” enimmäisprosenttia. Lisäksi korotusten toistamiselle voitaisiin asettaa vähimmäisaika.

Energiaviraston mukaan olisi myös hyvä varmistaa, että yhtiöt käyttävät riittävän osan asiakkailta perityistä tuotoista investointeihin. Esimerkiksi Caruna on perustellut hinnankorotuksiaan juuri valtavilla verkkoinvestoinneilla, mutta yhtiön voitot ovat valuneet verosuunnittelun vuoksi Alankomaihin.

Viraston mukaan pitäisi harkita, voidaanko lainsäädännön avulla rajoittaa verkonhaltijoiden omistajilleen tulouttamien ”voitonjakoluonteisten erien” enimmäistasoa. Voitonjakoluonteisiin eriin kuuluisivat muun muassa osingot ja konserniavustukset.

Caruna aikoo korottaa sähkön siirtohintojaan maaliskuussa keskimäärin 27 prosenttia. Energiaviraston mukaan kertakorotus on suurin koskaan.

Caruna Espookin korottaa hintojaan keskimäärin 22 prosenttia. Myös muut sähkönsiirtäjät ovat ilmoittaneet hintojen nostosta, mutta korotukset ovat liikkuneet noin kymmenessä prosentissa.

Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen lupaa, että yhtiö ei enää tänä vuonna nosta sähkön siirtohintoja. Nyt ilmoitettuja hinnankorotuksia Caruna ei kuitenkaan peru.

Koposen mukaan Caruna harkitsi myös korotuksista luopumista, mutta totesi sen käytännössä mahdottomaksi.

”Isot kaupalliset sopimukset on tehty ja tuhansia ihmisiä on jo tekemässä töitä verkkojen uusimiseksi. Koneisto on rakennettu sen mukaan kuin laissa on sanottu. Korotusten peruminen olisi äärimmäisen hankalaa”, hän sanoo.

”Näissä investoinneissa ovat niin pitkät toimitusketjut takana, niin monen suomalaisen työpaikat kyseessä ja niin monta alihankintafirmaa tähän viritetty, että kyllä se äärimmäisen vaikeaa olisi. ”

Koponen painottaa, että Caruna on lyhyessä ajassa yli kaksinkertaistanut investointinsa sähköverkkoihin.

”Se on aivan valtava taloudellinen rasite tälle firmalle. Tulorahoitus ei investointeihin riitä. Vaikka hinnat nousevat, joudumme lainaamaan investointeihin vielä pankistakin rahaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Energiapolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  3. 3

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  4. 4

   Sadan päivän myllerrys – Donald Trump nousee tänään valtaan, ja nämä asiat hän aikoo mullistaa heti

  5. 5

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  6. 6

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  7. 7

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  8. 8

   Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

  9. 9

   Berner tulistui HSTV:n keskustelussa: ”Hallitus päättää, onko liikenne-esitykseni surkea”

  10. 10

   Aviomies joi ja työkaverit ahdistelivat Emmi Salmista, 99 – ”Kukaan ei ole koskaan ollut minulle hellä, mutta puoleni olen pitänyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  3. 3

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  4. 4

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  5. 5

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  6. 6

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  9. 9

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  10. 10

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää