Valikko
Talous

Carunan viekas verosuunnittelu: kaksinkertaistanut korot Fortumin ajoilta

Fortumin vanhat tilinpäätökset ja tiedotteet vahvistavat, että korkotaso on omituisen korkea.

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan maksama konsernin sisäisen, lähes miljardin euron lainan 8,5 prosentin korko vaikuttaa erittäin suurelta, kun sitä vertaa siirtoverkkojen entisen omis­tajan Fortumin maksamiin korkoihin.

Valtionyhtiö Fortum myi siirtoverkkonsa 2,55 miljardilla eurolla vuonna 2014 kansainvälisten pääomasijoittajien ryhmittymälle. Fortumin aikoinaan ottamien lainojen keskikorko oli 3,6–4,7 prosenttia vuosina 2011–2013 ­ennen verkkojen myyntiä, tilinpäätöksistä selviää.

Osakevälitysyhtiö Nordnetin strategi Jukka Oksaharju arvioi, että Carunan konsernilainojen korko voi olla jopa moninkertainen suhteessa Fortumin aikoihin. Carunan ostama siirtoverkkotoiminta on vakaata ja vähäriskistä toimintaa.

”Pitää vielä huomioida, että esimerkiksi Venäjän toiminnot nostivat Fortumin keskikorkoa. Sähkönsiirron kaltainen säännelty monopoli taas laski keskikorkoa. Siirtoverkkotoiminnan todellinen korkotaso olisi ollut ehkä 2–3 prosentin tasolla. Carunan ottaman lainan 8,5 prosentin korkoa ei voi pitää markkinaehtoisena.”

Lisäksi korot ovat Euroopassa kaupan jälkeen painuneet entistä matalammalle tasolle.

Suomen suurin sähkönjakelija Caruna nostaa sähkön siirtohintoja keskimäärin yli 35 prosenttia.

Caruna on perustellut uusia hintojaan 200 miljoonaan euron vuosittaisilla investoinneilla, kuten maakaapeloinnilla.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on pyytänyt Energiavirastolta selvityksen Carunan poikkeuksellisen suurista hinnankorotuksista.

Yle uutisoi viime viikolla, että Caruna maksoi taitavan verosuunnittelun vuoksi vain 1,6 prosenttia yhteisöveroa, vaikka yhtiö tekikin 50 miljoonaa euroa liikevoittoa. FSI:n yritysryppään sisäiset korkokulut söivät voiton lähes olemattomiin, eikä verotettavaa jäänyt juuri jäljelle.

Suomen lain mukaan samaan konserniin kuuluvien kotimaisten ja ulkomaisten yhtiöiden välisten liiketoimien on tapahduttava markkinaehtoisesti.

Myös vauraiden maiden yhteistyöjärjestön OECD:n siirtohinnoitteluohjeet kannustavat jäsenmaita markkinaehtoperiaatteen noudattamiseen.

Siirtohinnoittelussa on kyse juuri siitä, millä hinnoilla samaan konserniin kuuluvat yksiköt tekevät keskenään liiketoimia.

Carunan hollantilaiselta Suomi Powerilta ottaman lainan koron pitäisi siis olla suurin piirtein samalla tasolla, kuin jos Caruna ottaisi vastaavan lainan täysin ulkopuoliselta taholta, vaikkapa pankilta. FSI-rahasto omistaa osittain myös Suomi Powerin.

Ongelmana on, että viranomaisten on vaikea vedenpitävästi osoittaa, että markkinaehtoisuuden periaatetta on rikottu. Lainatyyppejä on monenlaisia, ja niiden korot vaihtelevat riskitason ja ehtojen mukaan paljon.

Myös Fortum käytti samankaltaista sisäisten lainojen kierrätystä toimiessaan siirtoverkkojen omistajana (HS 2. helmikuuta). Carunan nykyinen toimitusjohtaja Ari Koponen oli tuolloin Fortumin verkkojohtaja.

Carunan talousjohtaja Jyrki Tammivuori perustelee konsernin sisäisen lainan 8,5 prosentin korkoa sillä, että osakaslainoilla on suurin riski jäädä maksamatta.

Jos Caruna ajautuisi vaikeuksiin, lainan myöntäjä, Suomi Power, saisi rahansa takaisin vasta muiden, niin kutsuttujen seniori- ja juniorivelkojien jälkeen. Myös koronmaksu on mahdollista ainoastaan sen jälkeen, kun muiden velkojien lainaehdot ovat toteutuneet.

Itse osakkeilla on kumminkin vielä suurempi riski kuin osakaslainalla. Konkurssitilanteessa osakkeenomistajien omistusten arvo nollaantuu.

Nordnetin Oksaharju huomauttaa, että Fortumin verkkojen kauppahinnasta voi helposti laskea, millaista tuottoa Carunan perustaneet pääomasijoittajat ostokselleen tavoittelivat. Suomen verkkojen vertailukelpoisen liikevoiton (101 miljoonaa euroa vuonna 2012) jakaa kauppahinnalla (2,55 miljardia euroa) saa omistajan vuosituotoksi noin neljä prosenttia.

”Ostaja on laskenut verkkojen ostohetkellä omistajan riskiksi eli tuottovaatimukseksi neljä prosenttia. Omistaja kantaa viimekätisen riskin liiketoiminnan menestyksestä. Kaiken rahoitusteorian mukaan korkosijoittajan riski on pienempi kuin omistajan, joten tuotonkin pitää olla pienempi. Tästä näkökulmasta 8,5 prosentin korko ei voi mitenkään olla markkinaehtoinen”, Oksaharju toteaa.

Tammivuori vakuuttaa, että Carunan kaikki lainat on otettu tarpeeseen, eikä velkaa ole kasattu korkokulujen keinotekoista kasvattamista varten. Hänen mukaansa osakaslainoja ei kierrätetä Alankomaiden kautta verosuunnittelun vuoksi.

”Hollannin rakenne on erittäin tyypillinen kansainvälisissä rahoitusratkaisuissa. Eri maiden sijoittajat tuntevat hyvin Hollannin lainsäädännön. He tietävät ja luottavat, mitkä ovat heidän oikeutensa ja mahdollisuutensa toimia, jos esimerkiksi tapahtuu jotain yllättävää, kuten konkurssi. Tämä on pääsyy hollantilaiselle yhtiörakenteelle.”

Carunan normaalisti markkinoilta hankkimien lainojen korot vaihtelivat vuoden 2014 tilinpäätöksessä 2–5 prosentin välillä sen mukaan, kuinka etuoikeutetussa asemassa velkakirjojen haltijat ovat vaikkapa konkurssitilanteessa.

”Sähkön siirron liiketoiminta on pääomavaltaista. Tarvitsemme paljon velkaa verkon uudistustyöhön, ja korkokustannuksemme ovat tästä syystä kor­keat. Lainanantajat ovat valmiit lainaamaan vain rajallisen määrän tietyllä riskitasolla, ehdoilla ja korolla”, Tammivuori sanoo.

Carunan omistajiin kuuluvat FSI ja Borealis Infrastructure, joilla on molemmilla 40 prosentin siivu osakkeista. Loput 20 prosenttia omistavat suomalaiset eläketoimijat Keva ja Elo.

Hinnat nousevat reippaasti

 Caruna ilmoitti nostavansa siirtohintoja keskimäärin yli 35 prosenttia.

 Carunan hinnankorotukset ovat suuremmat kuin kilpailijoilla.

 Asiakkaat eivät voi kilpailuttaa sähkönsiirtoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sähkönsiirto
 • Veroparatiisi
 • Fortum

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  4. 4

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  5. 5

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  8. 8

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  9. 9

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  10. 10

   Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle
  3. Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista
  4. Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”
  5. Tunti sitten
  6. Puutavarajuna törmäsi kiskoille jumittuneeseen autoon Pieksämäellä
  7. Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”
  8. Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”
  9. Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille
  12. Rasvakattilassa posahtanut keitos toi tulipalloja helsinkiläisen pariskunnan asuntoon – Paineisku hajotti ikkunat ja oven
  13. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  14. Näytä lisää