Valikko
Talous

Carunan viekas verosuunnittelu: kaksinkertaistanut korot Fortumin ajoilta

Fortumin vanhat tilinpäätökset ja tiedotteet vahvistavat, että korkotaso on omituisen korkea.

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan maksama konsernin sisäisen, lähes miljardin euron lainan 8,5 prosentin korko vaikuttaa erittäin suurelta, kun sitä vertaa siirtoverkkojen entisen omis­tajan Fortumin maksamiin korkoihin.

Valtionyhtiö Fortum myi siirtoverkkonsa 2,55 miljardilla eurolla vuonna 2014 kansainvälisten pääomasijoittajien ryhmittymälle. Fortumin aikoinaan ottamien lainojen keskikorko oli 3,6–4,7 prosenttia vuosina 2011–2013 ­ennen verkkojen myyntiä, tilinpäätöksistä selviää.

Osakevälitysyhtiö Nordnetin strategi Jukka Oksaharju arvioi, että Carunan konsernilainojen korko voi olla jopa moninkertainen suhteessa Fortumin aikoihin. Carunan ostama siirtoverkkotoiminta on vakaata ja vähäriskistä toimintaa.

”Pitää vielä huomioida, että esimerkiksi Venäjän toiminnot nostivat Fortumin keskikorkoa. Sähkönsiirron kaltainen säännelty monopoli taas laski keskikorkoa. Siirtoverkkotoiminnan todellinen korkotaso olisi ollut ehkä 2–3 prosentin tasolla. Carunan ottaman lainan 8,5 prosentin korkoa ei voi pitää markkinaehtoisena.”

Lisäksi korot ovat Euroopassa kaupan jälkeen painuneet entistä matalammalle tasolle.

Suomen suurin sähkönjakelija Caruna nostaa sähkön siirtohintoja keskimäärin yli 35 prosenttia.

Caruna on perustellut uusia hintojaan 200 miljoonaan euron vuosittaisilla investoinneilla, kuten maakaapeloinnilla.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on pyytänyt Energiavirastolta selvityksen Carunan poikkeuksellisen suurista hinnankorotuksista.

Yle uutisoi viime viikolla, että Caruna maksoi taitavan verosuunnittelun vuoksi vain 1,6 prosenttia yhteisöveroa, vaikka yhtiö tekikin 50 miljoonaa euroa liikevoittoa. FSI:n yritysryppään sisäiset korkokulut söivät voiton lähes olemattomiin, eikä verotettavaa jäänyt juuri jäljelle.

Suomen lain mukaan samaan konserniin kuuluvien kotimaisten ja ulkomaisten yhtiöiden välisten liiketoimien on tapahduttava markkinaehtoisesti.

Myös vauraiden maiden yhteistyöjärjestön OECD:n siirtohinnoitteluohjeet kannustavat jäsenmaita markkinaehtoperiaatteen noudattamiseen.

Siirtohinnoittelussa on kyse juuri siitä, millä hinnoilla samaan konserniin kuuluvat yksiköt tekevät keskenään liiketoimia.

Carunan hollantilaiselta Suomi Powerilta ottaman lainan koron pitäisi siis olla suurin piirtein samalla tasolla, kuin jos Caruna ottaisi vastaavan lainan täysin ulkopuoliselta taholta, vaikkapa pankilta. FSI-rahasto omistaa osittain myös Suomi Powerin.

Ongelmana on, että viranomaisten on vaikea vedenpitävästi osoittaa, että markkinaehtoisuuden periaatetta on rikottu. Lainatyyppejä on monenlaisia, ja niiden korot vaihtelevat riskitason ja ehtojen mukaan paljon.

Myös Fortum käytti samankaltaista sisäisten lainojen kierrätystä toimiessaan siirtoverkkojen omistajana (HS 2. helmikuuta). Carunan nykyinen toimitusjohtaja Ari Koponen oli tuolloin Fortumin verkkojohtaja.

Carunan talousjohtaja Jyrki Tammivuori perustelee konsernin sisäisen lainan 8,5 prosentin korkoa sillä, että osakaslainoilla on suurin riski jäädä maksamatta.

Jos Caruna ajautuisi vaikeuksiin, lainan myöntäjä, Suomi Power, saisi rahansa takaisin vasta muiden, niin kutsuttujen seniori- ja juniorivelkojien jälkeen. Myös koronmaksu on mahdollista ainoastaan sen jälkeen, kun muiden velkojien lainaehdot ovat toteutuneet.

Itse osakkeilla on kumminkin vielä suurempi riski kuin osakaslainalla. Konkurssitilanteessa osakkeenomistajien omistusten arvo nollaantuu.

Nordnetin Oksaharju huomauttaa, että Fortumin verkkojen kauppahinnasta voi helposti laskea, millaista tuottoa Carunan perustaneet pääomasijoittajat ostokselleen tavoittelivat. Suomen verkkojen vertailukelpoisen liikevoiton (101 miljoonaa euroa vuonna 2012) jakaa kauppahinnalla (2,55 miljardia euroa) saa omistajan vuosituotoksi noin neljä prosenttia.

”Ostaja on laskenut verkkojen ostohetkellä omistajan riskiksi eli tuottovaatimukseksi neljä prosenttia. Omistaja kantaa viimekätisen riskin liiketoiminnan menestyksestä. Kaiken rahoitusteorian mukaan korkosijoittajan riski on pienempi kuin omistajan, joten tuotonkin pitää olla pienempi. Tästä näkökulmasta 8,5 prosentin korko ei voi mitenkään olla markkinaehtoinen”, Oksaharju toteaa.

Tammivuori vakuuttaa, että Carunan kaikki lainat on otettu tarpeeseen, eikä velkaa ole kasattu korkokulujen keinotekoista kasvattamista varten. Hänen mukaansa osakaslainoja ei kierrätetä Alankomaiden kautta verosuunnittelun vuoksi.

”Hollannin rakenne on erittäin tyypillinen kansainvälisissä rahoitusratkaisuissa. Eri maiden sijoittajat tuntevat hyvin Hollannin lainsäädännön. He tietävät ja luottavat, mitkä ovat heidän oikeutensa ja mahdollisuutensa toimia, jos esimerkiksi tapahtuu jotain yllättävää, kuten konkurssi. Tämä on pääsyy hollantilaiselle yhtiörakenteelle.”

Carunan normaalisti markkinoilta hankkimien lainojen korot vaihtelivat vuoden 2014 tilinpäätöksessä 2–5 prosentin välillä sen mukaan, kuinka etuoikeutetussa asemassa velkakirjojen haltijat ovat vaikkapa konkurssitilanteessa.

”Sähkön siirron liiketoiminta on pääomavaltaista. Tarvitsemme paljon velkaa verkon uudistustyöhön, ja korkokustannuksemme ovat tästä syystä kor­keat. Lainanantajat ovat valmiit lainaamaan vain rajallisen määrän tietyllä riskitasolla, ehdoilla ja korolla”, Tammivuori sanoo.

Carunan omistajiin kuuluvat FSI ja Borealis Infrastructure, joilla on molemmilla 40 prosentin siivu osakkeista. Loput 20 prosenttia omistavat suomalaiset eläketoimijat Keva ja Elo.

Hinnat nousevat reippaasti

 Caruna ilmoitti nostavansa siirtohintoja keskimäärin yli 35 prosenttia.

 Carunan hinnankorotukset ovat suuremmat kuin kilpailijoilla.

 Asiakkaat eivät voi kilpailuttaa sähkönsiirtoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sähkönsiirto
 • Veroparatiisi
 • Fortum

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  3. 3

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  4. 4

   Putkiremontti ei ollut keneenkään hallussa, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja – näin pelätty remontti sujuu Helsingin seudulla

  5. 5

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  6. 6

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  7. 7

   Japanin hävittäjiä liittyi Yhdysvaltojen laivasto-osastoon, Pohjois-Korea uhkasi upottaa tukialuksen

  8. 8

   Nordea: Palvelukatko osittain ohi, pankkikorteilla voi taas maksaa ja nostaa käteistä – Miksi katkosta ei kerrottu sähköpostitse?

  9. 9

   Järkevä keskustelu korkeakoulujen maksullisuudesta on mahdotonta, koska Suomessa vallitsee luottamuspula

  10. 10

   Jako ihmisiin ja eläimiin pitäisi lopettaa – se vähentäisi myös rasismia ja naisten syrjintää, sanoo eläinfilosofi Elisa Aaltola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  5. 5

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  6. 6

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  7. 7

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  8. 8

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  9. 9

   Virkamiesten ehdotus: Helsingin keskustasta pois kilometreittäin autokaistaa – Kaivokatu suljettaisiin autoilta

  10. 10

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää