Valikko
Talous

Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen: ”Naamastani tuli tikkataulu”

Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen suostuu pyytämään anteeksi vain asiakkailtaan, ei päättäjiltä.

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan toimitusjohtajasta Ari Koposesta, 52, tuli kansankunnan julkkis tavalla, jota hän tuskin pahimmissa painajaisissakaan osasi ennakoida.

Sähkönsiirron rajut hinnankorotukset raivostuttivat ensin asiakkaat, sitten meni sekaisin eduskunta, ja ministerit syyttelevät toinen toisiaan. Kuin toisintoa entisen emoyhtiön Fortumin optiomiljoonakriisistä.

”Naamani on nyt kansakunnan tikkataulu”, Koponen sanoo.

Kaiken piti mennä aivan toisin: hallitusti, koordinoidusti ja avoimesti, niin kuin oppikirjat kauppakorkeassa Koposellekin opettivat.

Linjaus oli, että vaikka piti kertoa asiakkaille ikäviä hinnankorotusuutisia, toimitaan avoimesti. Ja lasketaan eurojen lisäksi vielä korotusprosentit päälle, ettei päästä syyttämään ujutuksesta.

”Meillä ovat vahvat perustelut korotuksille. Siinä epäonnistuimme, että keskustelu muuttuikin eurokorotusten sijaan prosenttikeskusteluksi. Avoimuus kääntyi meitä vastaan”, Koponen sanoo.

Caruna, jonka nimeä aniharva tunnisti, tai Koponen, josta vielä harvempi oli edes kuullut, nousivat hetkessä mediamyrskyn keskiöön.

”En ole aiemmin ollut eturivissä. Olen aina ollut takarivin poika”, hän hymähtää.

Carunaa syytetään ahneudesta, veropuliveivauksesta ja monopoliaseman röyhkeästä hyväksikäytöstä. Vastemielistä toimintaa, luonnehti pääministeri.

”Varauduimme keskusteluun, mutta reaktion kerroin yllätti täysin”, Koponen tunnustaa.

”Toimialastahan kaikilla on mielipide. Kun sähköt ovat poikki, silloin keskustellaan. Kun korjataan infraa, siitäkin puhutaan. Ja kun pitkään kympissä pysynyt tuote maksaa yhtäkkiä 12,70 euroa, kuka siitä lähtökohtaisesti pitää?”

Koponen toistaa kuin kasetilta, että laki määräsi investoimaan, ja siksi hintoja joudutaan nostamaan, ja hän on pahoillaan asiakkaiden mielipahasta.

”Ei meidän hommamme todellakaan ole aiheuttaa asiakkaille mielipahaa. Meidän hommamme on varmistaa, että sähköt eivät katkea.”

”Ja voin nyt sanoa, että ha­luan pyytää asiakkailtamme anteeksi. Pyydän vilpittömästi anteeksi mielipahaa, jonka olemme aiheuttaneet. Keneltä en suostu pyytämään anteeksi, ainakaan heti, ovat poliitikot.”

Siis poliitikot, jotka talvimyrskyjen sähkökatkoksissa julistivat, että tämä ei käy, ja säätivät sähkönsiirrolle uudet pelisäännöt.

”Jo silloin kaikki sanoivat, että siirtohinta nousee uuden lain seurauksena. Ja kun se nousi, lähes sama porukka nyt kysyy, että mitä? Nousevatko hinnat?”

Koponen on pyörityksestä selvästi tuskaantunut, vaikka hänellä on Carunan hallituksen tuki. Hän ei suostu arvioimaan, olivatko kertarysäyksenä tehdyt rajut korotukset vakava johdon virhe.

”Niin, ajattelinko tarpeeksi vai ajattelinko väärin,” Koponen miettii. ”Ilmeisesti en hoksannut, mitä tulossa oli. Naiiviutta ehkä, mutta eniten uskoa siihen, että kun jotain lakiin kirjoitetaan, niin sitten seistään yhteisessä rintamassa, eikä ryhdytä sen jälkeen nakkelemaan keppejä ja kalikoita. Eihän se ole vastuunkantoa.”

Korotuksia ei Koposen mukaan peruta. Kuluttajaviranomaisen kanssa keskusteltiin perjantaina, mitä muuta voisi tehdä. Maan hallitus taas miettii korotuksille kattoa ja yhtiöiden tehoseurantaa. Caruna on yhtiöistä suurin: sillä on 640 000 asiakasta.

”Jos lakeja ruvetaan kovasti tohtoroimaan ja peukaloimaan, voi olla, että kaikkien yhtiöiden tulorahoitus ei kestä.”

Elämä oli aiemmin leppeämpää. Urapolku alkoi Imatran Voimalla ja eteni pienten sähköyhtiöiden kautta Fortumin verkkoyhtiön johtoon. Koponen pääsi mukaan myös Fortumin optio-ohjelmaan.

Syytökset ahneudesta silti korpeavat.

”Olen 21 vuotta tehnyt näitä hommia. Jos olisin halunnut tehdä pikavoittoja, olisin tehnyt ne jo ja laittanut rahat Caymansaarille. ”

”Pidän vilpittömästi työstäni. Kohukin kuuluu työhön, vaikka se väliin ilkeältä tuntuukin. Koen tekeväni hyvää perustyötä suomalaisen yhteiskunnan eteen. ”

Carunan logo, plussat ja miinukset, osuvat pääkonttorin ulkoseinästä Leppävaarassa ensimmäisiksi silmiin. Kuviosta hahmottuu monelle risti. Ei pitäisi, Koponen oikoo.

”Logolla haluttiin kuvata sähköä, positiivista energiaa. Sitähän me haluamme synnyttää.”

Ari Koponen, 52

 Ylioppilasmerkonomi, kauppatieteiden maisteri

 Työskenteli aiemmin Fortumin verkkoyhtiön toimitusjohtajana

 Naimisissa, yksi lapsi

 Harrastukset juoksu, hiihto ja kuntosali

 Sotilasarvo kersantti

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sähkönsiirto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Perhe syyttää: Hoasin homeinen asunto sairastutti koko perheen – ”yskin niin kovaa, että minulta murtui kylkiluu”

  7. 7

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  8. 8

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  9. 9

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  10. 10

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää