Valikko
Talous

Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen: ”Naamastani tuli tikkataulu”

Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen suostuu pyytämään anteeksi vain asiakkailtaan, ei päättäjiltä.

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan toimitusjohtajasta Ari Koposesta, 52, tuli kansankunnan julkkis tavalla, jota hän tuskin pahimmissa painajaisissakaan osasi ennakoida.

Sähkönsiirron rajut hinnankorotukset raivostuttivat ensin asiakkaat, sitten meni sekaisin eduskunta, ja ministerit syyttelevät toinen toisiaan. Kuin toisintoa entisen emoyhtiön Fortumin optiomiljoonakriisistä.

”Naamani on nyt kansakunnan tikkataulu”, Koponen sanoo.

Kaiken piti mennä aivan toisin: hallitusti, koordinoidusti ja avoimesti, niin kuin oppikirjat kauppakorkeassa Koposellekin opettivat.

Linjaus oli, että vaikka piti kertoa asiakkaille ikäviä hinnankorotusuutisia, toimitaan avoimesti. Ja lasketaan eurojen lisäksi vielä korotusprosentit päälle, ettei päästä syyttämään ujutuksesta.

”Meillä ovat vahvat perustelut korotuksille. Siinä epäonnistuimme, että keskustelu muuttuikin eurokorotusten sijaan prosenttikeskusteluksi. Avoimuus kääntyi meitä vastaan”, Koponen sanoo.

Caruna, jonka nimeä aniharva tunnisti, tai Koponen, josta vielä harvempi oli edes kuullut, nousivat hetkessä mediamyrskyn keskiöön.

”En ole aiemmin ollut eturivissä. Olen aina ollut takarivin poika”, hän hymähtää.

Carunaa syytetään ahneudesta, veropuliveivauksesta ja monopoliaseman röyhkeästä hyväksikäytöstä. Vastemielistä toimintaa, luonnehti pääministeri.

”Varauduimme keskusteluun, mutta reaktion kerroin yllätti täysin”, Koponen tunnustaa.

”Toimialastahan kaikilla on mielipide. Kun sähköt ovat poikki, silloin keskustellaan. Kun korjataan infraa, siitäkin puhutaan. Ja kun pitkään kympissä pysynyt tuote maksaa yhtäkkiä 12,70 euroa, kuka siitä lähtökohtaisesti pitää?”

Koponen toistaa kuin kasetilta, että laki määräsi investoimaan, ja siksi hintoja joudutaan nostamaan, ja hän on pahoillaan asiakkaiden mielipahasta.

”Ei meidän hommamme todellakaan ole aiheuttaa asiakkaille mielipahaa. Meidän hommamme on varmistaa, että sähköt eivät katkea.”

”Ja voin nyt sanoa, että ha­luan pyytää asiakkailtamme anteeksi. Pyydän vilpittömästi anteeksi mielipahaa, jonka olemme aiheuttaneet. Keneltä en suostu pyytämään anteeksi, ainakaan heti, ovat poliitikot.”

Siis poliitikot, jotka talvimyrskyjen sähkökatkoksissa julistivat, että tämä ei käy, ja säätivät sähkönsiirrolle uudet pelisäännöt.

”Jo silloin kaikki sanoivat, että siirtohinta nousee uuden lain seurauksena. Ja kun se nousi, lähes sama porukka nyt kysyy, että mitä? Nousevatko hinnat?”

Koponen on pyörityksestä selvästi tuskaantunut, vaikka hänellä on Carunan hallituksen tuki. Hän ei suostu arvioimaan, olivatko kertarysäyksenä tehdyt rajut korotukset vakava johdon virhe.

”Niin, ajattelinko tarpeeksi vai ajattelinko väärin,” Koponen miettii. ”Ilmeisesti en hoksannut, mitä tulossa oli. Naiiviutta ehkä, mutta eniten uskoa siihen, että kun jotain lakiin kirjoitetaan, niin sitten seistään yhteisessä rintamassa, eikä ryhdytä sen jälkeen nakkelemaan keppejä ja kalikoita. Eihän se ole vastuunkantoa.”

Korotuksia ei Koposen mukaan peruta. Kuluttajaviranomaisen kanssa keskusteltiin perjantaina, mitä muuta voisi tehdä. Maan hallitus taas miettii korotuksille kattoa ja yhtiöiden tehoseurantaa. Caruna on yhtiöistä suurin: sillä on 640 000 asiakasta.

”Jos lakeja ruvetaan kovasti tohtoroimaan ja peukaloimaan, voi olla, että kaikkien yhtiöiden tulorahoitus ei kestä.”

Elämä oli aiemmin leppeämpää. Urapolku alkoi Imatran Voimalla ja eteni pienten sähköyhtiöiden kautta Fortumin verkkoyhtiön johtoon. Koponen pääsi mukaan myös Fortumin optio-ohjelmaan.

Syytökset ahneudesta silti korpeavat.

”Olen 21 vuotta tehnyt näitä hommia. Jos olisin halunnut tehdä pikavoittoja, olisin tehnyt ne jo ja laittanut rahat Caymansaarille. ”

”Pidän vilpittömästi työstäni. Kohukin kuuluu työhön, vaikka se väliin ilkeältä tuntuukin. Koen tekeväni hyvää perustyötä suomalaisen yhteiskunnan eteen. ”

Carunan logo, plussat ja miinukset, osuvat pääkonttorin ulkoseinästä Leppävaarassa ensimmäisiksi silmiin. Kuviosta hahmottuu monelle risti. Ei pitäisi, Koponen oikoo.

”Logolla haluttiin kuvata sähköä, positiivista energiaa. Sitähän me haluamme synnyttää.”

Ari Koponen, 52

 Ylioppilasmerkonomi, kauppatieteiden maisteri

 Työskenteli aiemmin Fortumin verkkoyhtiön toimitusjohtajana

 Naimisissa, yksi lapsi

 Harrastukset juoksu, hiihto ja kuntosali

 Sotilasarvo kersantti

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sähkönsiirto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  6. 6

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  7. 7

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  8. 8

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  9. 9

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  10. 10

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää