Talous

Valikko
Talous

Suomen johtava kilpailuoikeuden asiantuntija: Hallitus teki suuren virheen yksityistäessään sähkönsiirtoverkot

Petri Kuoppamäen mukaan luonnollista monopolia ei pidä koskaan yksityistää.

Hallitus teki suuren virheen salliessaan sähkönsiirtoverkon myymisen yksityiselle yritykselle, arvioi Suomen johtava kilpailuoikeuden tuntija Petri Kuoppamäki.

”Kyse on luonnollisesta monopolista, joka tarjoaa välttämättömyyshyödykettä. Yleensä kilpailupolitiikan tavoitteena on edistää kilpailua, mutta luonnollisissa monopoleissa se on äärimmäisen vaikeaa”, sanoo Aalto-yliopiston yritysjuridiikan professorina työskentelevä Kuoppamäki.

Luonnollinen monopoli tarkoittaa asetelmaa, jossa monopoli ei ole syntynyt lainsäädännöllä. Suomeen ei ole teknisesti järkevää eikä taloudellisesti mahdollista rakentaa rinnakkaista sähkönsiirtoverkkoa.

”Aikaisemmin sähkönsiirtoverkon valvonta oli valtionyhtiöllä ja Energiavirastolla. Myynnin seurauksena jättäydyttiin vain Energiaviraston valvonnan varaan, eikä sekään ole toiminut riittävästi. Lisäksi tähän tulee vielä mukaan verosuunnittelu eli verotulojakin on menetetty.”

Kuoppamäki pitää hämmentävänä ja surullisena, että perustason kilpailupoliittisia periaatteita ei ole ilmeisesti ymmärretty sähkönsiirtoverkkoa myytäessä.

”Valitettavasti se kertoo siitä, että päätöksen valmistelussa ei ole otettu riittävästi huomioon sitä, miten markkinatalous toimii.”

Yrityskaupoissa myyjän pitäisi aina miettiä, miksi ostaja haluaa tietyn liiketoiminnan ostaa. Liiketoiminnan tai yrityksen ostamiseen on Kuoppamäen mukaan yleensä kolme perussyytä.

Ostettava liiketoiminta yhdistetään suurempaan kokonaisuuteen, jolloin ostaja saa siitä mittakaavaetua. Toinen syy on se, että liiketoimintaa rationalisoidaan eli vähennetään työpaikkoja.

Kolmas syy on, että ostaja uskoo saavansa ostettavasta liiketoiminnasta paremman tuoton kuin aikaisempi omistaja. Kuoppamäki pitää selvänä, että sähkönsiirtoverkon ostamisessa kyse oli kolmannesta syystä.

”Kun valtio on myyjänä, ja valtio edustaa sähkönkäyttäjiä, olisi pitänyt miettiä sitä, miksi sähkönsiirtoverkko halutaan ostaa. Toivoisin, että vastaisuudessa omistajaohjauksen päätöksentekoon saataisiin enemmän osaamista kilpailupolitiikasta ja yrityskaupoista.”

Kuoppamäen mielestä sähkönsiirtoverkon ostanutta Carunaa on sikäli turha moittia, että yksityinen monopoli pyrkii aina maksimoimaan voittonsa. Valtion tehtävänä on estää se. Kuoppamäki kertoo olevansa markkinatalouden kannattaja ja puoltavansa yksityistämistä silloin, kun se lisää tehokkuutta.

”Yrityksen tehtävänä on tehdä voittoa. Jos ollaan kunnon kapitalisteja, pitäisi olla niin kuin Yhdysvallat, joka ymmärtää, mitä kannattaa myydä ja mitä ei. Yhdysvallat ei myynyt tietoverkkoa Kiinaan, vaikka kysyntää olisi ollut.”

Suomessa Energiaviraston päätehtävänä on valvoa, että hinnoittelu on kokonaisuudessaan kohtuullista. Sähkön hinta muodostuu kolmesta tekijästä: sähkön myynnistä, sähkönsiirrosta ja verosta.

Carunan hinnankorotusten perusteella Kuoppamäki pitää selvänä, että valvonta on tehotonta ja jälkijättöistä. Kirjanpidossa kaikki näyttää olevan muodollisesti kunnossa, mutta todellisuus voi olla toinen.

”Paljon on puhuttu tytäryhtiön emoyhtiölle maksaman 8,5 prosentin lainakorosta. Tämä on juuri sellainen kysymys, johon valvonnan pitäisi ottaa kantaa: onko 8,5 prosentin lainakorko kohtuullinen ja markkinaehtoinen?”

Lainan takia ainakin osa Carunan voitoista on siirtynyt ulkomaille. Yritys voi tosiasiassa saada suurempaa tuottoa kuin kirjanpito näyttää.

”Kilpailuoikeudessa yleisperiaate on se, että tutkitaan asiasisältöä. Sähkönsiirtoverkossa keskeinen asiasisältö on se, että toiminta on tehokasta ja siitä saadaan kohtuullinen tuotto.”

Kuoppamäen mielestä valvonta pitäisi uudistaa täysin.

”Se vaatii uudistuksia lainsäädäntöön, jotta hinnoittelua koskevat kilpailuoikeudelliset asiat saisivat painavamman aseman. Toisaalta Caruna tarvitsee pääomaa verkon uudistamiseen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kilpailu
 • Energiapolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  3. 3

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  4. 4

   Italia syöksyi poliittiseen kriisiin – pääministeri Renzi kärsi kirvelevän tappion kansanäänestyksessä ja ilmoitti eroavansa

  5. 5

   Opettajille helposti voisi opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Lapseni on taas oma iloinen itsensä – ja kiusaajakin pääsi irti roolistaan

  8. 8

   HS Imatralla: Pieni kaupunki on järkyttynyt ja ihmettelee julmuutta – ”Tämä on niin turhaa”

  9. 9

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  10. 10

   Lars Sonckin suunnittelema Honkalinna tuhoutui tulipalossa Sipoossa: ”Siellä ei ollut enää kuin kasa kekäleitä ja piippu pystyssä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  2. 2

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  3. 3

   23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

  4. 4

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  5. 5

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  6. 6

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – kolme naista surmattiin ravintolan edustalla

  7. 7

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  8. 8

   Poliisi: Yksi Imatran ampumisessa kuolleista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

  9. 9

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  10. 10

   Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  8. 8

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  11. Näytä lisää