Valikko
Talous

Sanoman tulos heikkeni – yhtiö odottaa tuloksensa paranevan 2016

Suomen mediatoimintojen voitto kasvoi loppuvuonna.

Mediayhtiö Sanoman tulos heikkeni hieman vuoden viimeisellä neljänneksellä. Sanoma ilmoittaa, että tulos oli kuitenkin yhtiön asettamia odotuksia parempi.

Liiketappio ilman kertaluonteisia eriä oli 8,9 miljoonaa euroa loka–joulukuussa, kun se oli vuosi sitten vastaavaan aikaan miinuksella 5,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski 452,5 miljoonasta eurosta 408,8 miljoonaan euroon. Konsernirakenteen muutoksilla oikaistu liikevaihto laski kolme prosenttia loka–joulukuussa.

Kertaluonteisten erien kera liikevoitto oli 131,8 miljoonaa euroa miinuksella, kun tämä tulos vuosi sitten oli miinuksella 109,2 miljoonaa euroa. Kertaluonteisia eriä tuli pääasiassa liikearvon ja aineettomien hyödykkeiden arvonalennuksista, rakennejärjestelykustannuksista ja Venäjällä realisoituneista valuuttakurssitappioista.

Yhtiön ehdottaa osinkoina jaettavaksi 0,10 euroa osaketta kohti. Viime vuonna osinko oli 0,20 euroa.

Myös koko vuoden tulos heikkeni. Koko vuoden tulos oli 83,2 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 118,8 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski noin 1,9 miljardista eurosta noin 1,7 miljardiin euroon.

Liiketappio oli 123,6 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan kertaluonteiset erät. Viime vuonna tämä liikevoittoluku oli 133,8 miljoonaa euroa voitollinen.

Hollannin ja Belgian mediatoimintojen liikevoitto supistui viimeisellä neljänneksellä 23,3 miljoonasta eurosta 10,9 miljoonaan euroon ja koko vuoden vastaava voitto 71,2 miljoonasta eurosta 63,9 miljoonaan euroon. Koko vuoden liikevaihto supistui 4,7 prosenttia 829,5 miljoonaan euroon.

Sanoman Suomen mediatoimintojen liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kasvoi 5,6 miljoonasta eurosta 15,6 miljoonaan euroon vuoden viimeisellä neljänneksellä. Koko vuoden vastaava voitto supistui 23,5 miljoonasta eurosta 13 miljoonaan euroon. Koko vuoden liikevaihto supistui kymmenen prosenttia 572,8 miljoonaan euroon.

Oppimateriaalitoiminnoilla eli Learningillä loppuvuosi on yleensä heikko. Nyt liiketappio ilman kertaluonteisia eriä pieneni 27 miljoonasta 24,9 miljoonaan euroon. Koko vuoden liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä supistui 51,4 miljoonasta eurosta 44,7 miljoonaan euroon.

Sanoma odottaa konsernin rakennemuutoksilla oikaistun liikevaihdon kehityksen olevan tänä vuonna edellisvuoden tasolla tai paranevan. Operatiivisen liikevoittoprosentin odotetaan olevan yli 7 prosenttia. Tänä vuonna se oli 4,8 prosenttia.

Yhtiön toimitusjohtaja Susan Duinhoven sanoo, etenkin uuden median myynti kasvoi vakaasti.

”Vaikeiden valintojen myötä ja innovatiivisten työtapojemme avulla onnistuimme kuitenkin ylittämään vuodelle 2015 asetetut maltilliset odotukset”, Duinhoven sanoo yhtiön tiistaina julkaisemassa tiedotteessa.

Hän sanoo, että Sanoma on varmistanut uudelleenrahoituksen valtaosalle yhtiön velasta.

Sanoman Suomen mediatoimintojen kannattavuus parani vuoden 2015 toisella puoliskolla kustannussäästöjen ja mainosmyynnin markkinaosuuksien kasvun myötä.

Koko vuoden vertailukelpoinen mainosmyynti pysyi edellisvuoden tasolla huolimatta Suomen heikosta taloudellisesta tilanteesta, joka on tehnyt mainostajat varovaisiksi. Verkko- ja mobiilimyynti jatkoi kasvuaan vakaasti. Uuden median myynnin osuus Media Finlandin liikevaihdosta on 38 prosenttia.

Susan Duinhoven sanoo, että Hollannissa SBS-televisiotoimintojen liikevaihto kasvoi mainosmarkkinaosuuden ja katsojaosuuden kasvun myötä. Myös orgaaninen liikevaihto kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä verkko- ja mobiilimyynnin avustuksella. Silti koko vuoden liikevaihto supistui yritysmyyntien ja aikakauslehtien lakkauttamisen takia. Kannattavuutta heikensi 15 miljoonan euron poisto television ohjelmaoikeuksista.

Learningin liikevaihto supistui neljä prosenttia, kun vaihto oikaistaan yritysostoilla ja -myynneillä. Puolassa hallituksen tiukentunut ote oppikirjamarkkinoista ja oppikirjojen sisällöistä vaikuttaa negatiivisesti maan oppikirjamarkkinaan tulevina vuosina.

Susan Duinhoven uskoo, että uudet tuotteet ja palvelut sekä kustannussäästöt tulevat osittain kumoamaan lainsäädännön vaikutuksen.

Helsingin Sanomat on osa Sanomaa.

Oikaisu: Sanoman oppimateriaalitoiminnoilla liiketappio ilman kertaluonteisia eriä pieneni, ei kasvanut, kuten uutisessa ensin kerrottiin. Lisäksi vertailuajankohta on loka–joulukuu eikä loka–tammikuu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sanoma
 • Osavuosikatsaukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää