Valikko
Talous

Carunan hinnan­korotukset jakavat rajusti elinkeino­elämää: EK ymmärtää – Suomen Yrittäjät ja MTK tuomitsevat

Suomen Yrittäjät ja MTK tuomitsevat jyrkästi Carunan rajut hinnankorotukset. Elinkeinoelämän Keskusliitto muistuttaa, että siirtohinnat ovat olleet jo pitkään alakantissa.

Carunan roimat sähkön siirtohintojen korotukset jakavat rajusti yrityskenttää.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ymmärtää kovatkin korotukset. Suomen Yrittäjät (SY) vaatii korotusten perumista ja pohtii vastatoimia. Maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien MTK perää kaapelointivelvoitteen uudelleen arviointia.

”Näin isoja korotuksia ei pidä tehdä. Korotukset ovat kohtuuttomat. Ne vaikeuttavat yritysten tilannetta entisestään. Korotukset saattavat siirtyä myös asiakkaiden maksettavaksi, jos yrityksellä vain on hinnoitteluvoimaa”, sanoo SY:n toimitusjohtaja Jussi Järventaus.

Ryhmäkanne ei yrittäjän asiaa auta, vain kuluttajia. Yrittäjänsuojalaista voisi Järventauksen mukaan löytyä yrittäjälle apua.

”Kyseeseen voisi tulla kohtuuttomien sopimusehtojen sovittelu. Se on yrittäjän oikeussuojakeino kohtuuttomien ehtojen varalta. Katsomme sen soveltuvuuden näihin korotuksiin”, Järventaus sanoo.

Suomen Yrittäjät aikoo jo pikapuoliin lähettää jäsenkunnalle kiertokirjeen, joka kertoo mahdollisuuksista vaikuttaa hinnankorotuksiin.

Tilanne on hankala. Nopeita keinoja ei ole, eikä olemassaoleviin sopimuksiin voi lähtökohtaisesti puuttua.

”Näitä korotuksia pitää tarkastella tietysti voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti”, Järventaus sanoo.

”Lainsäädäntöä pitäisi muuttaa niin, että isoille korotuksille vaaditaan etukäteen viranomaisten hyväksyntä. Kun kyse on luonnollisesta monopolista, silloin tarvitaan hintasäännöstelyä. Ja toivottavasti se tulisi nopeasti voimaan.”

Järventaus toivoo, että Caruna peruisi korotukset.

”Yksinkertaisinta olisi, että Caruna peruisi päätöksensä ja tekisi maltillisemmat korotukset. Jälkikäteinen hintakontrolli, jonka nykylaki mahdollistaa on liian hidas, eikä toimi tässä tilanteessa.”

EK:n johtava energia-asiantuntija Mikael Ohlström ymmärtää Carunan korotusten perustelut. Maakaapelointivaatimus sähkön toimitusvarmuuden parantamiseksi on iso investointivelvoite.

”Sähkön siirtohinta oli pitkään sallitun alalaidalla. Nyt kun investointipaine tuli yhtiöille niin kovana, hintojen korotukset toteutuvat kertalaakina. Paine korottaa verkkotariffeja on varmasti muissakin verkkoyhtiöissä kuin Carunassa”, Ohlström sanoo.

Ohlström korostaa, että sähkön toimitusvarmuus on yrityksille kuitenkin keskeistä. Hän myös uskoo, että viranomaisvalvonta pitää siirtohinnat aisoissa.

”Energiavirasto valvoo tuoton kohtuullisuutta, joten ihan rellestämään ei kukaan voi päästä.”

Napinaa korotuksista on EK:n kentältä myös kuulunut.

”Onhan se aina lisäkustannus, kun jonkin komponentin hinta nousee. Ei tällaisia korotuksia saa tulla tietysti joka vuosi ”, Ohlström painottaa.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää korotuksia kohtuuttomina.

”Maatiloille yksin Carunan alueella korotusten vaikutus on 5–7 miljoonaa euroa vuodessa. Jos kaikki verkkoyhtiöt toimivat kuin Caruna, lisälasku maataloudelle on jopa 35 miljoonaa euroa”, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Marttila muistuttaa, että maatalouden kriisipaketti viime syksynä oli yhdeksän miljoonaa euroa.

”Tässä puhutaan nyt siis todella isoista summista.”

Marttilan mukaan korotukset täytyy kohtuullistaa, verkkoyhtiöiden ylisuuret voitot laittaa valvonnalla kuriin ja kaapelointipäätös on otettava uudelleen arvioitavaksi.

”Kaapelointi täytyy ottaa uudestaan poliitikkojen pöydälle. Pitää katsoa, voidaanko varmistaa sähkön häiriötön saanti halvemmalla keinolla kuin kaapeloinnilla, esimerkiksi harventamalla sähkölinjojen lähimetsiä”, Marttila esittää.

”Maatilat ovat varautuneet sähkökatkoksiin sitä paitsi jo tuhansien eurojen aggregaateilla. Ja nyt uhkaavat vielä kymmenien miljoonien siirtohintojen korotukset päälle.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  6. 6

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää