Valikko
Talous

Tupakkayhtiöt hamstrasivat varastonsa täyteen verosuunnittelun takia – valtio menettää miljoonien lisätulot

Verosuunnittelu syö tänä vuonna puolet tupakkaveron laskennallisesta korotuksesta, mutta silti koko tupakka-ala haluaisi päästä varastokikkailustaan eroon.

Tupakkayhtiöt hamstrasivat tupakkaa varastoihinsa runsaasti viime vuoden joulukuussa, kertovat Tullin tuoreet tilastot.

Kun koko vuonna tupakan valmisteveroja kerättiin reilut miljardi euroa, oli marraskuun tilityksen osuus 136 miljoonaa euroa ja joulukuun peräti 643 miljoonaa euroa.

Ennakkovarastoinnin kokonaiskertymä oli vuoden 2015 lopussa noin 30 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Syynä loppuvuoden suureen varastointiin oli, että tupakkayhtiöt halusivat välttää vuoden alusta voimaan tulleet valmisteveron korotukset.

”Hamstraus oli meillä erittäin hyvin tiedossa. Se otetaan huomioon verotuottoennusteessa”, hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä kertoo.

Sandellin mukaan tupakkayhtiöt tekevät näin aina ennen veronkorotuksia.

”Se tarkoittaa vain sitä, että veronkorotus myöhentyy. Tupakkavero kertyy muutenkin viiveellä, koska valmisteverot maksetaan kuukausittain jälkikäteen.”

Valtion kannalta hyvänä puolena on, että valtio saa rahaa kassaansa etupainotteisesti, joskin matalammalla verokannalla.

Joulukuun varastojen täydennys näkyy joka tapauksessa tämän vuoden verotilityksissä, koska joulukuun verot ilmoitetaan ja maksetaan tammikuussa.

Tupakan valmisteveroa korotetaan tänä vuonna kaksi kertaa niin, että tupakka-askin hinta nousee korotusten seurauksena noin 55 senttiä. Toinen korotus tulee heinäkuun alusta.

Sandellin mukaan laskennallisesti korotukset toisivat valtiolle 68 miljoonaa euroa lisätuloja, mutta verosuunnittelun ja varastoviipeen takia valtiolle jäänee korotuskertymästä noin puolet.

Sandell muistuttaa, että tupakkayhtiöt eivät saa verosuunnittelustaan lisäkatteita, vaan matalammalla verokannalla verotetut tupakat täytyy myydä vanhalla halvemmalla hinnalla.

Suuret kansainväliset tupakkayhtiöt haluaisivat itse, että ennakkovarastojen kerryttäminen kiellettäisiin. Viimeksi tällainen julistus annettiin viime vuonna konsulttiyhtiö EY:n raportissa.

Näin tupakkatehtaiden ei tarvitsisi syytää veronkorotusten alla tupakkaa tiettyihin maihin, varastot pysyisivät kooltaan järkevämpinä ja kuluttajat saisivat tuoreempaa tupakkaa.

Niin kauan kuin kilpailija pystyy myymään halvemmin verotettua tupakkaa varastoistaan, kaikkien muiden täytyy toimia samalla tavalla, Sandell selittää markkinoiden logiikkaa.

EU:n tuomioistuimessa on juuri käsiteltävänä tapaus, jossa Portugalin valtio pyrki estämään varastojen kerryttämistä. Komission mukaan näin ei saisi tehdä.

Sandell kertoo valtiovarainministeriön odottavan EU-tuomioistuimen ratkaisua. ”Katsotaan miten Portugalin tuomiossa käy ja arvioidaan tilanne.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Mykoplasma-bakteeri halvaannutti Nikon 16-vuotiaana – nyt hän kertoo, kuinka jokainen voi löytää hyvän itseluottamuksen

  10. 10

   Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää