Valikko
Talous

Euroopan pörssit luisussa jo seitsemättä päivää – huoli pankkien kunnosta kasvaa

Deutsche Bankin johto ja Saksan valtiovarainministeri yrittivät rauhoittaa sijoittajia.

Euroopan pörssit ovat pakittaneet jo seitsemän päivää peräkkäin.

Eri kokoisten eurooppalaisfirmojen pörssikehitystä seuraava Stoxx Europa 600 -indeksi vajosi tiistaina 1,5 prosenttia. Viikon sisällä indeksi on luisunut 7,4 prosenttia ja vuoden alusta peräti 15 prosenttia.

Pankkisektori upposi heikoimmalle hintatasolleen sitten vuoden 2012. Pankit luisuivat rajusti myös maanantaina.

Maailman pörssien vuosi on alkanut erittäin epävakaasti. Etenkin sijoittajia ovat hermostuttaneet Kiinan kompuroiva rakennemuutos, Yhdysvaltojen rahapolitiikan kiristyminen ja öljyn hinnan raju halpeneminen kesän 2014 tasosta.

Tällä viikolla huomio on kiinnittynyt Euroopan ja Japanin pankkisektorien heikkouksiiin.

Pahimmassa tapauksessa maailman pörsseissä hautuu parhaillaan paniikki, joka äkillisesti purkautuessaan voisi jopa laukaista uuden finanssikriisin. Tästä mahdollisuudesta on varoittanut muun muassa suursijoittaja George Soros.

Tiistaina erityistä hermostuneisuutta aiheutti Saksan suurin pankki Deutsche Bank.

Huolet markkinoilla kasvoivat niin suuriksi, että pankki joutui julkaisemaan tiedotteen, jossa se vakuuttaa maksukykynsä olevan riittävällä tasolla.

Tiedotteen mukaan Deutsche Bankin maksukyky vuodelle 2016 on noin miljardi euroa, ja se kykenee maksamaan huhtikuun lopussa erääntyvät 350 miljoonan euron rahoituskulut.

Sijoittajien hermoja yritti rauhoittaa myös Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble.

”Ei, en ole huolestunut Deutsche Bankista”, hän totesi lakonisesti uutistoimisto Bloombergille.

Bloombergin mukaan Deutsche Bankin toimitusjohtaja John Cryan kertoi työntekijöilleen pankin sisäisessä tiedonannossa, että Deutsche Bank on ”kiven kova”, sillä on ”vahva” pääomapohja ja että se kykenee hoitamaan riskisimmätkin velkansa.

Sijoittajien luottamus moniin eurooppalaispankkeihin on rispaantunut erittäin heikoksi. Esimerkiksi Deutsche Bankin osakkeen arvo on nyt pienempi kuin vuonna 2009 finanssikriisin riepotellessa pankkisektoria.

Deutsche Bankin osake kävi halvimmillaan finanssikriisin aikaan noin 15 eurossa, kun tiistaina osake oli 13,2 eurossa. Pankin markkina-arvosta on haihtunut lähes viidennes viikon sisällä.

Tiistainakin osake halpeni lähes kolme prosenttia Frankfurtin pörssissä Deutsche Bankin johdon ja valtiovarainministeri Schäublen rauhoittelusta huolimatta.

Huolestuttavinta on, että Deutsche Bank ei ole eurooppalaisella pankkisektorilla poikkeus. Sveitsiläispankki Credit Suisse on menettänyt 40 prosenttia markkina-arvostaan vuoden alusta laskettuna. Myös Credit Suissen arvo on nyt selvästi pienempi kuin finanssikriisin aikaan.

Lisäksi esimerkiksi sveitsiläinen UBS, brittiläinen Barclays ja ranskalainen BNP Paribas ovat kärsineet viime päivien markkinahermoilusta.

Kaikki viisi pankkia ovat rahoitusmarkkinoiden vakautta tutkivan FSB:n (Financial Stability Board) ylläpitämällä maailman rahoitusjärjestelmälle tärkeiden pankkien listalla eli niin sanotulla ”too big to fail” -listalla.

Pörssit vajosivat tiistaina muuallakin kuin Euroopassa. Japanissa pankkiosakkeet romahtivat, ja suuria pörssiyrityksiä seuraava Nikkei sukelsi 5,4 prosenttia.

Japanin keskuspankki hämmensi markkinoita viime viikolla painamalla osan talletuskoroistaan negatiivisiksi. Pankki perii nyt maksun joistain pankkien keskuspankkiin tekemistä talletuksista sen sijaan, että maksaisi niistä korkoa pankeille.

Vaikka korkopäätös koskee vain osaa talletuksista, ja talletuskorko säilyy keskimäärin nollan tienoilla, sijoittajat säikähtivät.

Suurten pankkien markkina-arvot hupenivat, ja Japanin kymmenen vuoden velkakirjan markkinakorko painui ensimmäistä kertaa historian aikana pakkaselle, uutistoimisto Reuters kertoi. Korko upposi tiistaina -0,025 prosenttiin. Muutaman vuoden velkakirjojen negatiiviset korot ovat Japanissa ja Euroopassa olleet yleisiä jo pitkään.

Japanin velkakirjat ovat niin kutsuttuja turvasatamia, joihin sijoittajat kaatavat rahaa etenkin silloin, kun muilla markkinoilla myrskyää.

Myös esimerkiksi kulta on viime päivinä kallistunut ja Japanin valuutta jeni vahvistunut – aivan päin vastoi, kuin Japanin keskuspankin pääjohtaja Haruhiko Kuroda toivoi.

Japanin keskuspankki ei ole aiemmin kokeillut negatiivisia korkoja, eikä niiden vaikutuksista ole vielä vankkaa kokemusta ulkomailtakaan.

Ajatuksena on, että jos pankit joutuvat maksamaan keskuspankille rahojen säilytyksestä, ne sysäävät osan rahoista mieluummin talouteen kiertämään myöntämällä esimerkiksi yrityksille lainaa.

Euroopan keskuspankki painoi talletuskorkon negatiiviseksi vuonna 2014. Tällä hetkellä EKP:n yön yli -talletusten korko on jo 0,30 prosenttia pakkasella. Miinuskorot ovat käytössä myös ainakin Sveitsissä, Ruotsissa ja Tanskassa.

Negatiivisia keskuspankin talletuskorkoja on väläytetty myös Yhdysvalloissa. Demokraattien presidenttiehdokkuudesta kamppaileva Bernie Sanders vaati joulukuussa New York Timesissa Yhdysvaltojen keskuspankkia ottamaan miinuskorot käyttöön.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • Pörssit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Mitä postinjakajat tekevät tiistaisin, kun kirjeposti ei kulje? Luottamusmies pelkää, että keskiviikot venyvät ja posti myöhästyy

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Villingin ”antiautoritäärisellä kesämökillä” kasvatetaan vihanneksia ja kerätään sadevettä – Helsingin kaupungin poistumiskehotus tuli talonvaltaajien mukaan yllätyksenä

  8. 8

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  9. 9

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  10. 10

   Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  5. 5

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  10. 10

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää