Valikko
Talous

Euroopan pörssit luisussa jo seitsemättä päivää – huoli pankkien kunnosta kasvaa

Deutsche Bankin johto ja Saksan valtiovarainministeri yrittivät rauhoittaa sijoittajia.

Euroopan pörssit ovat pakittaneet jo seitsemän päivää peräkkäin.

Eri kokoisten eurooppalaisfirmojen pörssikehitystä seuraava Stoxx Europa 600 -indeksi vajosi tiistaina 1,5 prosenttia. Viikon sisällä indeksi on luisunut 7,4 prosenttia ja vuoden alusta peräti 15 prosenttia.

Pankkisektori upposi heikoimmalle hintatasolleen sitten vuoden 2012. Pankit luisuivat rajusti myös maanantaina.

Maailman pörssien vuosi on alkanut erittäin epävakaasti. Etenkin sijoittajia ovat hermostuttaneet Kiinan kompuroiva rakennemuutos, Yhdysvaltojen rahapolitiikan kiristyminen ja öljyn hinnan raju halpeneminen kesän 2014 tasosta.

Tällä viikolla huomio on kiinnittynyt Euroopan ja Japanin pankkisektorien heikkouksiiin.

Pahimmassa tapauksessa maailman pörsseissä hautuu parhaillaan paniikki, joka äkillisesti purkautuessaan voisi jopa laukaista uuden finanssikriisin. Tästä mahdollisuudesta on varoittanut muun muassa suursijoittaja George Soros.

Tiistaina erityistä hermostuneisuutta aiheutti Saksan suurin pankki Deutsche Bank.

Huolet markkinoilla kasvoivat niin suuriksi, että pankki joutui julkaisemaan tiedotteen, jossa se vakuuttaa maksukykynsä olevan riittävällä tasolla.

Tiedotteen mukaan Deutsche Bankin maksukyky vuodelle 2016 on noin miljardi euroa, ja se kykenee maksamaan huhtikuun lopussa erääntyvät 350 miljoonan euron rahoituskulut.

Sijoittajien hermoja yritti rauhoittaa myös Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble.

”Ei, en ole huolestunut Deutsche Bankista”, hän totesi lakonisesti uutistoimisto Bloombergille.

Bloombergin mukaan Deutsche Bankin toimitusjohtaja John Cryan kertoi työntekijöilleen pankin sisäisessä tiedonannossa, että Deutsche Bank on ”kiven kova”, sillä on ”vahva” pääomapohja ja että se kykenee hoitamaan riskisimmätkin velkansa.

Sijoittajien luottamus moniin eurooppalaispankkeihin on rispaantunut erittäin heikoksi. Esimerkiksi Deutsche Bankin osakkeen arvo on nyt pienempi kuin vuonna 2009 finanssikriisin riepotellessa pankkisektoria.

Deutsche Bankin osake kävi halvimmillaan finanssikriisin aikaan noin 15 eurossa, kun tiistaina osake oli 13,2 eurossa. Pankin markkina-arvosta on haihtunut lähes viidennes viikon sisällä.

Tiistainakin osake halpeni lähes kolme prosenttia Frankfurtin pörssissä Deutsche Bankin johdon ja valtiovarainministeri Schäublen rauhoittelusta huolimatta.

Huolestuttavinta on, että Deutsche Bank ei ole eurooppalaisella pankkisektorilla poikkeus. Sveitsiläispankki Credit Suisse on menettänyt 40 prosenttia markkina-arvostaan vuoden alusta laskettuna. Myös Credit Suissen arvo on nyt selvästi pienempi kuin finanssikriisin aikaan.

Lisäksi esimerkiksi sveitsiläinen UBS, brittiläinen Barclays ja ranskalainen BNP Paribas ovat kärsineet viime päivien markkinahermoilusta.

Kaikki viisi pankkia ovat rahoitusmarkkinoiden vakautta tutkivan FSB:n (Financial Stability Board) ylläpitämällä maailman rahoitusjärjestelmälle tärkeiden pankkien listalla eli niin sanotulla ”too big to fail” -listalla.

Pörssit vajosivat tiistaina muuallakin kuin Euroopassa. Japanissa pankkiosakkeet romahtivat, ja suuria pörssiyrityksiä seuraava Nikkei sukelsi 5,4 prosenttia.

Japanin keskuspankki hämmensi markkinoita viime viikolla painamalla osan talletuskoroistaan negatiivisiksi. Pankki perii nyt maksun joistain pankkien keskuspankkiin tekemistä talletuksista sen sijaan, että maksaisi niistä korkoa pankeille.

Vaikka korkopäätös koskee vain osaa talletuksista, ja talletuskorko säilyy keskimäärin nollan tienoilla, sijoittajat säikähtivät.

Suurten pankkien markkina-arvot hupenivat, ja Japanin kymmenen vuoden velkakirjan markkinakorko painui ensimmäistä kertaa historian aikana pakkaselle, uutistoimisto Reuters kertoi. Korko upposi tiistaina -0,025 prosenttiin. Muutaman vuoden velkakirjojen negatiiviset korot ovat Japanissa ja Euroopassa olleet yleisiä jo pitkään.

Japanin velkakirjat ovat niin kutsuttuja turvasatamia, joihin sijoittajat kaatavat rahaa etenkin silloin, kun muilla markkinoilla myrskyää.

Myös esimerkiksi kulta on viime päivinä kallistunut ja Japanin valuutta jeni vahvistunut – aivan päin vastoi, kuin Japanin keskuspankin pääjohtaja Haruhiko Kuroda toivoi.

Japanin keskuspankki ei ole aiemmin kokeillut negatiivisia korkoja, eikä niiden vaikutuksista ole vielä vankkaa kokemusta ulkomailtakaan.

Ajatuksena on, että jos pankit joutuvat maksamaan keskuspankille rahojen säilytyksestä, ne sysäävät osan rahoista mieluummin talouteen kiertämään myöntämällä esimerkiksi yrityksille lainaa.

Euroopan keskuspankki painoi talletuskorkon negatiiviseksi vuonna 2014. Tällä hetkellä EKP:n yön yli -talletusten korko on jo 0,30 prosenttia pakkasella. Miinuskorot ovat käytössä myös ainakin Sveitsissä, Ruotsissa ja Tanskassa.

Negatiivisia keskuspankin talletuskorkoja on väläytetty myös Yhdysvalloissa. Demokraattien presidenttiehdokkuudesta kamppaileva Bernie Sanders vaati joulukuussa New York Timesissa Yhdysvaltojen keskuspankkia ottamaan miinuskorot käyttöön.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • Pörssit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  3. 3

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  4. 4

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   USA:n ulkopolitiikalle ei löydy johtajaa – ulkoministeri Tillersonia kutsutaan nimellä ”Yksin kotona”

  7. 7

   Uuden asunnon arvo voi nousta käytettyä hitaammin – näin vältät sudenkuopat vastavalmistunutta asuntoa harkitessasi

  8. 8

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  9. 9

   Kehysriihen lopputulos vaikuttaa monen etuuksiin – Nämä ovat hallituksen tärkeimmät päätökset

  10. 10

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  5. 5

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  6. 6

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  9. 9

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  10. 10

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää