Valikko
Talous

IEA: Öljyn kysynnän kasvu takkuaa –  hinnan nousua ei näy horisontissa ja varastotila hupenee

Markkinoille tulvii öljyä, jolle ei löydy varastotilaa

Kansainvälinen energiajärjestö IEA ennustaa, että öljyn hinta pysyttelee joko nykytasolla tai halpenee entisestään lyhyellä aikajänteellä.

Viime vuonna edullinen öljy teki kauppansa ja kysyntä kasvoi ennätysmäisellä 1,6 miljoonalla barrelilla päivässä. Barreli on noin 159 litraa. Tänä vuonna öljyn kysynnän kasvu hidastuu IEA:n mukaan 1,2 miljoonaan barreliin päivässä.

Järjestö arvioi, että öljyn tarjonta ylittää kysynnän keskimäärin 1,75 miljoonalla barrelilla päivässä, kun vielä viime kuussa ennuste oli 1,5 miljoonaa barrelia.

Käytännössä liikatarjonta tarkoittaa, että joka päivä varastoihin ympäri maailmaa kertyy hieman alle kaksi miljoonaa tynnyrillistä öljyä lisää.

”Markkina lainehtii jo nyt öljystä. Jos nämä numerot pitävät paikkansa, on hyvin vaikea nähdä, kuinka öljyn hinnat voisivat nousta lyhyellä aikajaksolla”, IEA kertoo tiedotteessaan.

Järjestö varoittaakin, että on todennäköisempää, että hinnat jatkavat valumistaan. IEA ei kuitenkaan usko kaikkein rajuimpiin ennusteisiin, jotka povaavat vain 10 dollarin barrelihintoja.

Pohjanmeren Brent-öljylaadun barrelihinta oli vielä kesällä 2014 yli 110 dollarissa, mutta on sittemmin romahtanut. Tiistaina hinta vajosi yli kuusi prosenttia hieman alle 31 dollariin.

Öljyn hinnan jyrkkä alamäki on aiheuttanut hermoilua sijoittajissa. Raaka-ainemarkkinoiden viime aikojen ailahtelevaisuus on tarttunut tänä vuonna osakemarkkinoihinkin.

Halpa öljy pönkittää öljyn tuontimaiden talouksia, kun taas öljyn nettoviejät, kuten Venäjä, Saudi-Arabia, Nigeria ja Venezuela, kärsivät.

Maailmantalous pysyy kutakuinkin tasapainossa, ja halvasta öljystä hyötyvät yritykset ja kuluttajat voivat investoida vapautuneita rahojaan muualle. Moni kansantalous, kuten Intia ja Kiina, onkin saanut puhtia edullisesta öljystä.

Kansainväliset järjestöt ja pankit ovat kuitenkin leikanneet maailman kasvuennusteita, palkat junnaavat monessa maassa paikoillaan, muidenkin raaka-aineiden hinnat ovat halventuneet, eivätkä yritykset investoi ahkerasti.

Koska öljyn kysyntä on selvästi tarjontaa heikompaa, öljy jää muhimaan varastoihin tai jopa tankkerilaivoihin ostajaa odottelemaan, kuten Economist-lehti kirjoitti tammikuussa.

Öljyn tuotantoa on pakko ajaa alas viimeistään silloin, kun varastotila loppuu. Tietyillä alueilla näin on jo käynyt, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Goldman Sachs -pankki ennustaakin, että öljyn hinta saattaa vajota alle 20 dollariin.

”Kun varastokapasiteetti on täynnä, hintojen on pakko laskea niin jyrkästi, että raakaöljyn liikatuotanto loppuu”, arvioi Goldman Sachsin osaketutkimuksen johtaja Jeff Curie Bloombergin haastattelussa.

Tähän asti Yhdysvaltojen liuskeöljyn tuottajat ovat yllättäneet ketteryydellään. Vaikka alalla on jo nähty lukuisia konkursseja, parhaat ovat onnistuneet karsimaan kustannuksiaan ja tekemään teknologisia läpimurtoja. Tästä syystä Yhdysvaltojen öljyntuotanto on pitänyt pintansa.

Tutkimuslaitos IHS tosin ennustaa, että jos öljyn hinta ei pian käänny nousuun kuluvana 150:tä yritystä uhkaa konkurssi.

Öljyn hinta on halventunut juuri ylituotannon vuoksi. Uutta liuskeöljyä on tullut niin runsaasti markkinoille, että Yhdysvallat purki viime vuoden lopussa yli 40 vuotta kestäneen öljyn vientikieltonsa.

12 öljyn tuottajamaan yhteistyöjärjestö OPEC on puolestaan kieltäytynyt Saudi-Arabian johdolla leikkaamaan tuotantoaan. Lisäksi markkinoille tulvii lisää öljyä, kun sanktioista vapautunut Iran kasvattaa tuotantoaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Öljy
 • IEA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  7. 7

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  8. 8

   Perhe syyttää: Hoasin homeinen asunto sairastutti koko perheen – ”yskin niin kovaa, että minulta murtui kylkiluu”

  9. 9

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  10. 10

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää