Valikko
Talous

Saksan jättipankki huojuu – sijoittajat pelkäävät velkakirjojensa puolesta

Saksan suurin pankki Deutsche Bank teki viime vuonna seitsemän miljardin euron tappion ja sen vakavaraisuus heikkeni.

Saksan suurin pankki Deutsche Bank on vaikeuksissa. Pankki teki viime vuonna 6,8 miljardia euroa tappiota ja sen ydinvakavaraisuus heikkeni vain 11,1 prosenttiin.

Pankin pörssiarvosta on vuoden alun jälkeen haihtunut yli 40 prosenttia ja luottoriskivakuutusten hinnat ovat pompanneet kattoon. Pankin velkakirjoja ostaneet sijoittajat pelkäävät, että pankin täytyy heikon vakavaraisuutensa takia jättää velkakirjojen korot maksamatta.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble vakuutti uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, ettei Deutsche Bankin tilasta tarvitse olla huolissaan.

Keskiviikkona sijoittajien luottamus alkoi vähitellen palautua ja paniikki niin luotto- kuin osakemarkkinoilla laantui. Deutsche Bankin luottoriskivakuutusten hinnat laskivat ja osakekurssi oli iltapäivällä lähes kahdeksan prosentin nousussa. Myös muiden pankkien osakkeet kallistuivat.

Pankin varsinaiset liiketoiminnat sujuivat viime vuonna kohtuullisesti, vaikka peruspankkitoimintaa painaakin korkojen mataluus. Jättitappiot johtuivat ennen kaikkea menneistä synneistä, joiden jälkiä viime kesänä aloittanut pääjohtaja John Cryan on siivonnut pankin taseesta.

Deutsche Bank kirjasi taseestaan yritysostojen yhteydessä syntynyttä liikearvoa alas peräti 5,8 miljardia euroa. Erilaisista väärinkäytöksistä, kuten markkinakorkojen manipulaatiosta ja Yhdysvaltain asuntolainamarkkinaan liittyvistä huijauksista pankki maksoi korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja 5,2 miljardia euroa.

Deutsche Bank on tuhrannut kolmessa vuodessa väärinkäytösten selvittelyyn yli kymmenen miljardia euroa. Ehkä huolestuttavinta on se, ettei pankissa ole vieläkään otettu opiksi.

Viime kesänä pankki ilmoitti epäilevänsä, että sen Moskovan konttorissa oli pesty valuuttakauppojen kautta talouspakotelistalla olevien Rotenbergin veljesten rahoja. Boris ja Arkadi Rotenberg ovat Putinin ystäviä. Boriksella on myös Suomen kansalaisuus.

Viranomaiset niin Yhdysvalloissa kuin EU:ssa tutkivat tapahtumia. Pankille voi olla tiedossa jälleen jättilasku.

Deutsche Bank on kohentanut vakavaraisuuttaan muun muassa isolla osakeannilla viime vuonna. Sillä on silti ollut vaikeuksia päästä uusien vakavaraisuusvaatimusten tasolle. Viime vuonna sen ydinvakavaraisuus heikkeni tappioiden takia 0,6 prosenttiyksikköä 11,1 prosenttiin. Se ei ole jättipankille riittävä taso.

Vertailun vuoksi Nordean ydinvakavaraisuus on 16,5 prosenttia ja OP-ryhmän 19,5 prosenttia.

Ydinvakavaraisuus kertoo pankien oman pääoman suhteesta sen riskipainotettuihin saamisiin, kuten lainoihin.

Sijoittajat ovat hermostuneet tilanteesta niin, että Deutsche Bankin luottoriskivakuutusten hinnat pomppasivat alkuviikosta yhtä korkealle kuin ne olivat syksyllä 2011 euroalueen valtionlainakriisin kärjistyessä.

Pääjohtaja Cryan on jo ilmoittanut, ettei pankki maksa kahteen vuoteen osinkoa osakkeenomistajille.

Osa Deutsche Bankin omasta pääomasta on niin sanottuja Coco-velkakirjoja, jotka voidaan muuttaa omaksi pääomaksi, jos pankin vakavaraisuus uhkaa heiketä. Ne ovat olleet suosittuja sijoituskohteita, koska niille maksetaan suuren riskin takia korkeaa 6–7 prosentin korkoa.

Pankin velkoihin sijoittaneet pelkäävät, että pankki joutuu pidättäytymään velkakirjojen korkojen maksusta heikon vakavaraisuuden takia tai jopa, että Cocoja joudutaan muuttamaan omaksi pääomaksi.

Vuoden alusta voimaan tulleiden pankkien kriisinratkaisusääntöjen mukaan pankkiviranomaiset voivat kieltää koron maksun Cocoille, jos pankin vakavaraisuus on vaarassa.

Kriisinratkaisusääntöjen keskeinen periaate on, että omistajat ja sijoittajat huolehtivat pankin pääomittamisesta – eivät veronmaksajat. Ensiksi lopetetaan osingonmaksu, sitten Coco-velkakirjojen korkojen maksu. Tarvittaessa velkakirjoja muutetaan pääomaksi, jotta pankin vakavaraisuus saadaan hyväksyttävälle tasolle.

Deutche Bank julkisti maanantai-iltana tiedotteen, jossa se vakuutti kykyään maksaa luvatut korot Coco-velkakirjojen haltijoille. Pääjohtaja Cryanin mukaan pankilla on tänä vuonna varaa käyttää miljardi euroa tuottojen maksuun ja ensi vuonna vielä enemmän.

Keskiviikkona Deutsche Bankin luottoriskivakuutusten hinnat olivat jo hienoisessa laskussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää