Talous    |   Mikä tulos?

Stadigh: Sampo on sijoittajille osinkopaperi

Sammon pääjohtaja arvostelee keskustelua suurista osingoista.

Finanssikonserni Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh arvostelee Suomessa viime viikkoina käytyä kriittistä keskustelua yritysten suurista osingoista.

”En ymmärrä tätä 60–70-lukulaista keskustelua osingoista tulonjaon tai investointien näkökulmasta. Me käymme globaalia kilpailua sijoittajien pää­omista. Suomi tarvitsee kaiken pääoman, mitä tänne on tulossa. Ja sille pitää maksaa tuottoa”, Stadigh sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Hän kertoi, että Sammon johtajat kiertävät säännöllisesti myymässä yhtiötä sijoittajille ja houkuttelemassa pääomia yh­tiöön.

Esimerkiksi maailman suurin varainhoitoyhtiö Blackrock on sijoittanut yli miljardi euroa Sampoon. Se omistaa yhtiöstä noin viisi prosenttia.

”Me kuuntelemme aika tarkasti, millä ehdoilla he ovat valmiita tänne sijoittamaan.”

Stadighin mukaan sijoittajat arvostavat eri asioita ja valitsevat sijoituskohteensa sen mukaan. Joillekin käy osakkeen arvon nostaminen esimerkiksi omien osakkeiden ostamisen kautta.

”Sampo on kuitenkin sijoittajille osinkopaperi.”

Sampo jakaa osinkona tänä keväänä melkein koko viime vuoden tuloksensa verojen jälkeen eli 1,2 miljardia euroa. Stadighin mukaan osinkoa on tavoitteena kasvattaa tasaisesti.

Vahvuudet

Sampo on jalostanut omistuksensa hyvään kuntoon. Nordea, josta Sampo omistaa runsaan viidesosan on vakavarainen, vähäriskinen ja tekee erinomaista tulosta. Vakuutusyhtiö Ifin toiminta on tehokasta ja se on pärjännyt kilpailussa hyvin.

Niin pankki- kuin vakuutustoiminnassa suuresta koosta on hyötyä, koska molemmat vaativat kalliita tietojärjestelmiä.

Molemmat alat vaativat myös investointeja käyttäjäkokemukseen, kun ulkomaiset haastajat pääsevät netin kautta kiinni vanhaan asiakaskuntaan. Siihen suurella yrityksellä on ainakin teoriassa paremmat lähtökohdat kuin pienellä.

Mandatum Life on onnistuneesti siirtänyt sijoitusvakuutusten riskit asiakkaiden kannettavaksi. Sen vuoksi heikko korkotaso ei rasita sitä ylen määrin.

Sekä Nordea että If toimivat kaikissa Pohjoismaissa, joten toimintamaiden talouksien erilaiset tilanteet tasaavat riskejä.

Heikkoudet

Kasvaminen ja tuloksen parantaminen on taloustilanteen ja korkotason vuoksi lähiaikoina hankalaa.

Suuruus voi olla myös rasite, jos kilpailuympäristön muutoksiin pitää pystyä reagoimaan nopeasti. Johdon on siis oltava jatkuvasti valppaana, ettei yrityksen uudistumiskyky hyydy.

Tulevaisuuden näkymät

Konsernijohtaja Stadighin mukaan tuloksen paranemista lähiaikoina on vaikea luvata, koska se on jo niin hyvä.

Sekä If että Mandatum Life ovat jatkuvasti laskeneet diskonttokorkoaan eli oletettuja tuottoja, mikä heikentää suoraan niiden tulosta. Nordea on jo kertonut, että sen kolme vuotta kestävä suuri investointiohjelma tulee heikentämään tuloskehitystä.

Sammolla on suuri sijoitusomaisuus, jonka tuottava sijoittaminen nollakorkojen maailmassa ja heiluvilla osakemarkkinoilla on vaikeaa.

Toisaalta Sampo hyötyy, jos ja kun korot joskus lähtevät nousuun. Se helpottaa niin vakuutus- kuin pankkitoimintaa. Nousun odottelu voi tosin kestää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”
  3. Mikä ihme vaivaa huipputennistä, taas yksi tähtipelaaja loukkaantui
  4. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea
  5. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
  6. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi tuomitsevat rotukiihkoilun – Charlottesvillen tapahtumat ovat käynnistäneet Yhdysvalloissa kiivaan keskustelun rasismista
  7. Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa
  8. Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”
  9. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
  10. Tunti sitten
  11. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
  12. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
  13. Näytä lisää