Valikko
Talous

Kiinalaisyritys kaavailee biojalostamoa Suomeen – Kemissä odotetaan jättipottia

Pitkään kärsinyt kaupunki on saamassa miljardisijoituksen. Rakennusmiehet uskovat työttömyyden olevan pian ohi.

Kemi

Toiveet nousivat korkealle Kemissä keskiviikkona, kun kiinalaisyritys Kaidi ilmoitti kaavailevansa kaupunkiin biojalostamoa. Miljardihankkeen työllistämisvaikutus olisi jo rakennusvaiheessa arviolta 4 000 henkilötyövuotta.

Työttömät rakennusalan ammattilaiset Jarkko Heikkinen, 45, ja Markku Järvelä, 51, suunnittelivat jo hakevansa töihin uuden biojalostamon työmaalle, vaikka kaikkiaan 35 hehtaarin alue on tässä vaiheessa metsää.

”Miljardin mittaluokan hanke Kemiin kuulostaa hurjalta. Tällaista uutista tänne on toivottu, joten tervetuloa vaan. Vaikka sitten näin globaalilla rahalla”, totesi Järvelä, maanrakennuskoneenkuljettaja.

Sekä Järvelällä että sähköasentaja Heikkisellä on ollut viime vuosina työrintamalla hiljaista. Rakentaminen Kemin seudulla on lähes pysähtynyt.

”Siinähän se olisi tuleva työmaa pitkäksi aikaa”, Heikkinen uskoi. ”Ja voisi sinne rakennusvaiheessakin käydä piuhan tai kaksi asentamassa.”

Jos hanke toteutuu, biopolttoainetehtaan työllistävä vaikutus on huima etenkin Kemi–Tor­nion seudulla, joka on keikkunut valtakunnallisen muuttotappiotilaston kärjessä vuodesta toiseen.

Alueen työ- ja elinkeinotoimiston palvelujohtaja Tero Hyttinen ei vielä kaksi viikkoa sitten nähnyt seudun työllisyystilanteessa juurikaan valoa. Nyt mieli oli riemukas.

”Tämä on jymyluokan tieto. Joudun ilman muuta korjaamaan ennustetta. Muuttotappioluvutkin tulevat kääntymään parempaan suuntaan, kun alamme saada paluumuuttajia”, Hyttinen ennakoi.

Projektikoordinaattori Maria Viinikka Kemin kaupungin työllistämispalveluista arvioi Kemistä löytyvän runsaasti työvoimaa uuden yrityksen tarpeisiin.

”Aivan varmasti löytyy osaavia ihmisiä. Meillä on paljon teknisen puolen miesväkeä vailla työtä, moni heistä isoista tehtaista, kuten Stora Ensolta, yt-aalloissa lähtemään joutuneita. Palvelu­alan ja toimistopuolen työttömiä löytyy myös.”

Kemin työttömyysluvut jäivät ­taantuman alettua vuonna 2008 naapurikuntia korkeammalle.

”Uusi iso avaus on Kemille tarpeen. Pitkän raskaan ajan jälkeen, kun monta juttua on mennyt mönkään, sitä on kaivattu”, Viinikka kuvaa.

Nurmijärveltä Kemiin joulukuussa muuttanut Sami Saastamoinen, 41, kertoi olevansa hyvin iloinen.

Aiemmin Helsingissä autonkuljettajana työskennellyt Saastamoinen perusti Kemiin autonvuokrausyrityksen. Nyt näkymät näyttävät yllättäen huimilta.

”Muutimme Kemiin, josta vaimo on kotoisin. Työpaikat täällä olivat vähissä, joten perustin yrityksen, jota muutenkin olin suunnitellut. Kaverit olivat kyllä hyvin epäileväisiä, mutta nyt näyttää hyvältä.”

Saastamoisen Green Motion -vuokrausfirmassa on 14 autoa. Konttorina toimii VR:ltä vuokrattu tyhjilleen jäänyt Kemin juna-asema. ”Tarpeen mukaan laajennan”, hän suunnittelee jo.

Laajennusta kertoi harkitsevansa myös Pasi Saikkonen, jolla on ravintola Kemin katolla, kaupungintalon 13. kerroksessa.

”Ravintola- ja puhtaanapidon puolella tulee varmasti noin ison työmaan myötä paljon tarpeita.”

”Pääasia kuitenkin, että Kemiin saadaan töitä. Itsellänikin on muutamia kavereita, joiden tiedän hakevan uudelle työmaalle heti, kun se on mahdollista”, Saikkonen totesi.

Elvi Oikarinen kertoi poikansa ehtineen jo muuttaa Helsinkiin. ”Jospa hän palaisi. Elämä täällä on kohtuuhintaista verrattuna pääkaupunkiseutuun.”

Oikarinen kertoi seuranneensa pitkään nuorten pakoa Etelä-Suomeen.

”Nyt näyttää suuntana olevan myös Ruotsi, jonne mennään it-alan töiden perässä.”

Kemiläiset toivoivat uudesta hankkeesta parannusta myös rapautuville palveluilleen. Posti lopetti alkuvuodesta ja Finnair kertoi vastikään peruvansa lentoja Kemiin.

Järvelä arveli positiivisen vaikutuksen säteilevän laajalle maakuntaan.

”Tavaraa tarvitaan isolle työmaalle jos minkälaista. Yritykset ympäri Lappia ja muuallakin tulevat varmasti saamaan laitoksesta ison hyödyn.”

Oikaisu 11.2. kello 13.00: Jutussa väitettiin alun perin virheellisesti, että biojalostamo työllistäisi 4 000 ihmistä. Kyse on työllistämisvaikutuksesta, joka olisi arviolta 4 000 henkilötyövuotta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  4. 4

   Poliisi etsii kaksi lasta kellarivarastoon lukinnutta miestä Kuopiossa

  5. 5

   Kysely: Trumpin suosio historiallisen heikko – presidenttiä äänestäneet eivät silti kadu valintaansa

  6. 6

   Ranskalaiset äänestävät presidentinvaaleissa – Belgian yleisradion ovensuukyselyn mukaan Macron johtaa, Le Pen on toisena

  7. 7

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  8. 8

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  9. 9

   Pätkäpormestarin paikasta viriää kilpa Helsingin vihreissä – Otso Kivekäs on saamassa haastajakseen ainakin Elina Moision

  10. 10

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  4. 4

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Helsingin johtopaikat jaettiin – kokoomus ja vihreät tarttuivat tiukasti vallan kahvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää