Valikko
Talous

Sampo antoi suosituksen hallituksensa naiskiintiöstä ensimmäisenä pörssi­yhtiönä Suomessa – ”Mitä isot edellä, sitä pienet perässä”

Finanssijätti Sampo ilmoitti ensimmäisenä pörssiyhtiönä naiskiintiötavoitteensa. Kaikki pörssiyhtiöt joutuvat julkistamaan tavoitteensa viimeistään ensi vuonna.

Finanssikonserni Sampo julkisti ensimmäisenä pörssiyhtiönä yhtiön hallituksen naiskiintiösuosituksen. Sammon hallitus päätti keskiviikkona, että tavoittena on valita hallitukseen aina vähintään 37,5 prosenttia molempia sukupuolia, käytännössä siis naisia.

Sammon tavoite on julkaistu yhtiön monimuotoisuutta koskevassa ohjeistuksessa. Se perustuu Arvopaperimarkkinayhdistyksen viime vuoden lopulla antamaan pörssiyhtiöiden uuteen hallinnointisuositukseen.

”Hienoa, mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Nyt tuli esimerkki ja benchmark, mittari”, iloitsee Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

”Tässä ei ole kysymys kuitenkaan naiskiintiöstä, koska se viittaisi pakkoon. Puhumme siksi tavoitteesta, jonka yritykset voivat itse asettaa”, hän lisää.

Sammon kahdeksanjäsenisessä hallituksessa naisia on nyt neljä eli jopa puolet. Selitys sille, että ensi vuonna prosenttitavoitteeksi kirjataan vain 37,5 on se, että Anne Brunila luopuu paikasta.

Sammon hallituksessa jatkavat edelleen Jannica Fagerholm, Adine Grate Axén ja Eira Palin-Lehtinen.

Vuosina 2008–2010 Sammon hallituksessa oli naisjäseniä 25 prosenttia, mutta osuus nousi vuosina 2011–2013 jo 37,5:een. Vuodesta 2013 alkaen Sammon hallituksen jäsenistä 50 prosenttia on ollut naisia.

Arvopaperimarkkinayhdistyksen hallinnointikoodi velvoittaa Linnainmaan mukaan kaikki pörssiyhtiöt, isot ja pienet, julkistamaan hallituksensa naiskiintiötavoitteen viimeistään vuoden 2017 keväällä.

Ohjeistus pitää laatia kuluvan vuoden aikana. Tavoitetta ei ole pakko antaa prosentteina, vaan sen voi myös ilmoittaa kirjallisesti.

Jos suositusta ei noudata, sitten on Linnainmaan mukaan selitysvelvollisuus.

”Jos yhtiö ei siis tavoitetta aseta, sitten on annettava sijoittajille selvitys, miksi näin kävi. Ja jos selvitystä ei tule, sitten pörssi voi rangaista, esimerkiksi varoituksella. ”

Pörssiyhtiöiden uuden hallinnointikoodin taustalla on ollut elinkeinoelämän huoli pakollisista naiskiintiöistä, joita yrityskenttä on vastustanut aina.

”Kiintiöt eivät tehoa varsinaiseen ongelmaan eli naisten niukkuuteen johtoryhmissä ja johtotehtävissä”, Linnainmaa huomauttaa.

Linnainmaan mukaan myös EU-direktiivillä yritetään vaikuttaa yhtiöiden hallitusten monimuotoisuuteen. Suomessa velvoite on otettava lakiin ensi joulukuussa. Direktiivi on kuitenkin suomalaista hallinnointikoodia keveämpi.

”Vielä on auki, mitkä ovat tarkat sanamuodot tulevassa laissa. Direktiivin linjaus on, että monimuotoisuuspolitiikkaa ei tarvitse laatia alle 250 työntekijän yrityksissä. Elinkeinoelämän oma ohjeistus on siten jo direktiiviä laajempi”, Linnainmaa korostaa.

Suomen hallitus asetti jo vuosi sitten tavoitteeksi, että suurten ja keskisuurten pörssiyhtiöiden hallituksissa on oltava vähintään 40 prosenttia naisia ja miehiä vuoteen 2020 mennessä.

Lisäksi hallitus vaatii yrityksiä asettamaan ja julkistamaan yhtiökohtaisen tavoitteen tasapuolisen edustuksen saavuttamiseksi ensi kesäkuun loppuun mennessä.

Hallituksen periaatepäätöksen mukaan vuoden 2017 alusta yhtiöiden tulisi myös julkistaa, miten tavoitteiden toteutumisessa on edistytty.

Tämän jälkeen hallitus arvioi uudestaan mahdollista kiintiöpakkoa.

Valtionyhtiöissä asetettiin jo vuosituhannen alkupuolella tavoitteeksi nostaa naisten osuus hallituksissa 40 prosenttiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  2. 2

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  6. 6

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  7. 7

   Trump aloitti heti Obaman saavutusten nitistämisen – käski virastoja aloittamaan kiistellyn terveyslain karsimisen

  8. 8

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  9. 9

   Gladiaattorit oli lama-Suomen traagisin televisiosarja

  10. 10

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  6. 6

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Opas miehen hankintaan

  9. 9

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  10. 10

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää