Valikko
Talous

Sampo antoi suosituksen hallituksensa naiskiintiöstä ensimmäisenä pörssi­yhtiönä Suomessa – ”Mitä isot edellä, sitä pienet perässä”

Finanssijätti Sampo ilmoitti ensimmäisenä pörssiyhtiönä naiskiintiötavoitteensa. Kaikki pörssiyhtiöt joutuvat julkistamaan tavoitteensa viimeistään ensi vuonna.

Finanssikonserni Sampo julkisti ensimmäisenä pörssiyhtiönä yhtiön hallituksen naiskiintiösuosituksen. Sammon hallitus päätti keskiviikkona, että tavoittena on valita hallitukseen aina vähintään 37,5 prosenttia molempia sukupuolia, käytännössä siis naisia.

Sammon tavoite on julkaistu yhtiön monimuotoisuutta koskevassa ohjeistuksessa. Se perustuu Arvopaperimarkkinayhdistyksen viime vuoden lopulla antamaan pörssiyhtiöiden uuteen hallinnointisuositukseen.

”Hienoa, mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Nyt tuli esimerkki ja benchmark, mittari”, iloitsee Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

”Tässä ei ole kysymys kuitenkaan naiskiintiöstä, koska se viittaisi pakkoon. Puhumme siksi tavoitteesta, jonka yritykset voivat itse asettaa”, hän lisää.

Sammon kahdeksanjäsenisessä hallituksessa naisia on nyt neljä eli jopa puolet. Selitys sille, että ensi vuonna prosenttitavoitteeksi kirjataan vain 37,5 on se, että Anne Brunila luopuu paikasta.

Sammon hallituksessa jatkavat edelleen Jannica Fagerholm, Adine Grate Axén ja Eira Palin-Lehtinen.

Vuosina 2008–2010 Sammon hallituksessa oli naisjäseniä 25 prosenttia, mutta osuus nousi vuosina 2011–2013 jo 37,5:een. Vuodesta 2013 alkaen Sammon hallituksen jäsenistä 50 prosenttia on ollut naisia.

Arvopaperimarkkinayhdistyksen hallinnointikoodi velvoittaa Linnainmaan mukaan kaikki pörssiyhtiöt, isot ja pienet, julkistamaan hallituksensa naiskiintiötavoitteen viimeistään vuoden 2017 keväällä.

Ohjeistus pitää laatia kuluvan vuoden aikana. Tavoitetta ei ole pakko antaa prosentteina, vaan sen voi myös ilmoittaa kirjallisesti.

Jos suositusta ei noudata, sitten on Linnainmaan mukaan selitysvelvollisuus.

”Jos yhtiö ei siis tavoitetta aseta, sitten on annettava sijoittajille selvitys, miksi näin kävi. Ja jos selvitystä ei tule, sitten pörssi voi rangaista, esimerkiksi varoituksella. ”

Pörssiyhtiöiden uuden hallinnointikoodin taustalla on ollut elinkeinoelämän huoli pakollisista naiskiintiöistä, joita yrityskenttä on vastustanut aina.

”Kiintiöt eivät tehoa varsinaiseen ongelmaan eli naisten niukkuuteen johtoryhmissä ja johtotehtävissä”, Linnainmaa huomauttaa.

Linnainmaan mukaan myös EU-direktiivillä yritetään vaikuttaa yhtiöiden hallitusten monimuotoisuuteen. Suomessa velvoite on otettava lakiin ensi joulukuussa. Direktiivi on kuitenkin suomalaista hallinnointikoodia keveämpi.

”Vielä on auki, mitkä ovat tarkat sanamuodot tulevassa laissa. Direktiivin linjaus on, että monimuotoisuuspolitiikkaa ei tarvitse laatia alle 250 työntekijän yrityksissä. Elinkeinoelämän oma ohjeistus on siten jo direktiiviä laajempi”, Linnainmaa korostaa.

Suomen hallitus asetti jo vuosi sitten tavoitteeksi, että suurten ja keskisuurten pörssiyhtiöiden hallituksissa on oltava vähintään 40 prosenttia naisia ja miehiä vuoteen 2020 mennessä.

Lisäksi hallitus vaatii yrityksiä asettamaan ja julkistamaan yhtiökohtaisen tavoitteen tasapuolisen edustuksen saavuttamiseksi ensi kesäkuun loppuun mennessä.

Hallituksen periaatepäätöksen mukaan vuoden 2017 alusta yhtiöiden tulisi myös julkistaa, miten tavoitteiden toteutumisessa on edistytty.

Tämän jälkeen hallitus arvioi uudestaan mahdollista kiintiöpakkoa.

Valtionyhtiöissä asetettiin jo vuosituhannen alkupuolella tavoitteeksi nostaa naisten osuus hallituksissa 40 prosenttiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  9. 9

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää