Valikko
Talous

Thatcher pani valtion omistukset lihoiksi

Britit ovat olleet innokkaita yksityistämään. Postin myyminen nosti porun.

Lontoo

Britannia on Euroopan johtavia yksityistäjiä. Käännekohdan muodosti Margaret Thatcherin johtaman konservatiivipuolueen nousu valtaan vuonna 1979.

Yksityistämisen kiirevuodet alkoivat 1983, kun Thatcherin valtiovarainministeriksi tuli Nigel Lawson. Periaatteena oli, että valtion ei pidä omistaa mitään liiketoimintaa, ellei siihen ole erityistä syytä.

1980-luvulla aloitettiin muun muassa British Telecom -puhelinyhtiön, British Airways -lentoyhtiön, energiayhtiöiden, vesiyhtiöiden, lentokone- ja ajoneuvoyhtiöiden, laivanrakennuksen, terästeollisuuden, lentokenttien, linja-autoliikenteen ja satamien myynti.

British Telecom kaupattiin kolmessa osassa 1984, 1991 ja 1993. British Petroleum myytiin viidessä siivussa vuosina 1977–1987. BP:n ensimmäisen potin myi tosin jo silloin hallitusvastuussa ollut työväenpuolue, jonka piti Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n käskystä tilkitä pikaisesti budjettivajettaan.

Rautatiet yksityistettiin kohun saattelemina 1990-luvun puolivälissä. Britannian parlamentin alahuoneen Privatisation-taustaraportti listaa, että vuosina 1972–2014 yksityistettiin 37 isoa valtionyhtiötä. Päälle tulevat vielä pienemmät.

Konservatiivien yksityistämis­intoa 1980-luvulla selittää Britannian talouden surkea tilanne 1970-luvulla. Lähes kaikki tärkeä teollisuus oli valtion hallussa, mutta omistuksesta ei osattu ottaa tehoja irti.

Konservatiiviministeri Lawson keräsi yksityistämisillä valtiolle 1983–1989 yli 50 miljardia puntaa. Yksityistäminen väheni olennaisesti 1997 lähtien, kun työväenpuolue ja Tony Blair nousivat valtaan.

Privatisation-raportin mukaan tämä ei kuitenkaan johtunut yksin poliittisista periaatteista, vaan helposti yksityistettäviä isoja yhtiöitä ei juuri enää ollut.

Blair hallituksineen suosi julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöhankkeita, jotka eivät kuulostaneet yksityistämisiltä.

Konservatiivien palattua pääministeripuolueeksi 2010 yksityistäminen sai taas vauhtia. Royal Mail -postiyhtiö listattiin pörssiin 2013. Valtio myi tuolloin suurimman osan omistuksestaan ja loput 2015. Kaikille tutun 500 vuotta vanhan postin myynti herätti suuttumusta. Postin katsottiin menneen liian halvalla – ja postimaksutkin nousivat.

Valtiovarainministeri George Osborne on myynyt valtion omistuksia jo kymmenillä miljardeilla punnilla 2010 lähtien. Iso potti tulee finanssikriisin aikana pelastettujen pankkien myymisestä takaisin yksityisille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   ”Ei sellaista rahaa ole budjetissa” – Petteri Orpo tyrmää Bernerin ehdottaman 100 miljoonan euron hankintatuen uusille autoille

  7. 7

   Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

  8. 8

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  9. 9

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  10. 10

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  9. 9

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  10. 10

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää