Valikko
Talous

Moventas on pystynyt palkkaamaan lisää työntekijöitä – tuulivoimaloiden vaihteistoja tekevä yhtiö selvisi nipin napin aallonpohjasta

Moventas on kasvattanut työntekijämääräänsä Suomessa 405 henkeen. Alihankkijat työllistävät vähintään saman verran. Tilauskirjat ovat täynnä kesään asti.

Tehdashallin lavoilla ja hyllyissä lepää eri työvaiheissa olevia hammaspyöriä. Nämä teräskappaleet, tarkemmin sanottuna integroidut planeettapyörät ja aurinkoakselit, tuovat Suomeen tänä vuonna 150 miljoonan euron vientitulot.

Niihin kiteytyy yli kolmen vuosikymmenen tuotekehitys ja monen erikoisalan korkeaa osaamista.

Pyörät saavat pian paikkansa tuuliturbiinien vaihteistoissa, joita Metsosta kymmenen vuotta sitten irrotettu Moventas valmistaa Jyväskylässä kahdella tehtaallaan. Vaihteistot kuljetetaan tuulivoimaloiden valmistajien tehtaille eri puolille maailmaa.

Kuluneen vuoden aikana Moventas on kasvattanut työntekijämääräänsä Suomessa noin sadalla 405 henkeen. Alihankkijat työllistävät vähintään saman verran. Tilauskirjat ovat täynnä kesään asti.

Oli hyvin pienestä kiinni, ettei teollisuushalli olisi nyt tyhjillään. Vain viisi vuotta sitten Moventas kävi lähellä kuolemaa.

Planeettapyörissä käytettävä erikoisteräs tuodaan Jyväskylään Keski-Euroopasta. Tehtaalla se työstetään sorvaamalla ja jyrsimällä planeettapyörän muotoon.

”Sen jälkeen se hiiletyskarkaistaan. Erityisesti sisäpuolisen hammastuksen hiiletyskarkaisu on ihan meidän osaamisemme ydintä”, teknologiajohtaja Jyrki Virtanen sanoo.

Useiden tuntien käsittely 900 asteessa tekee teräksen pinnasta kovan ja säilyttää sen sitkeyden.

Karkaisun jälkeen hammastuksen pinta viimeistellään. Kone hioo keraamisella hiomalaikalla teräspintaan mikrogeometrisen kuvion, jota ei voi paljain silmin havaita. Hiontajäljen tarkkuutta mitataan tuhannesosamillimetreissä.

”Se kompensoi kuorman aiheuttamia muodonmuutoksia, mikä vaikuttaa koneiston tärinään ja meluun”, Virtanen sanoo.

Tämä kaikki vaikuttaa vaihteiston kestävyyteen. Sen pitäisi pyöriä hiljaa huristen ja hajoamatta 24 tuntia vuorokaudessa 20 vuoden ajan.

Kymmenien tonnien painoisen laitteiston huoltaminen 100 metriä korkean tornin huipussa on kallista. Siksi kestävyys on kilpailuvalteista tärkein.

Vaihteisto muuntaa tuulivoimalan roottorin hitaan pyörimisliikkeen nopeaksi pyörimiseksi, jonka generaattori muuntaa sähköksi. Voimalan 65 metriä pitkien lapojen tuottama vääntömomentti on Virtasen mukaan samaa luokkaa kuin Ruotsin-laivojen potkurissa.

Roottori pyörähtää vain noin kymmenen kierrosta minuutissa. Generaattoria sama voima pyörittää 1 200–2 000 kierrosta minuutissa. Välissä olevat planeettapyörät, aurinkoakselit, kehäpyörät ja lieriöpyörät joutuvat kestämään valtavaa kuormaa.

Moventas on juuri aloittamassa uuden sukupolven Exceed-vaihteiston sarjatuotannon.

Se on entistä kevyempi ja pystyy muuntamaan painoonsa nähden entistä enemmän vääntömomenttia generaattorille sopiviksi kierroksiksi.

”Matemaattisten algoritmien kehittyminen mahdollistaa entistä paremman mallintamisen ja kevyempien mutta kestävien rakenteiden suunnittelun”, Virtanen sanoo.

Tuulivoimalat, joissa uutta kevyempää vaihteistoa käytetään, toimivat entistä heikommissa tuulissa. Myös niiden rakentamiskustannuksissa säästetään.

”Ensimmäiset Exceedit ovat juuri lähdössä Brasiliaan, ja tilauksessa on 200 kappaletta lisää. Laitteiston keveys säästää materiaalikustannuksia niin meillä kuin valmiissa voimalassa. Myös kuljettaminen on halvempaa”, Moventaksen toimitusjohtaja Arto Lahtela sanoo.

Vain muutama vuosi sitten tunnelmat Moventaksen Jyväskylän pääkonttorissa ja tehtailla olivat synkät. Maailman tuulivoima­teollisuus ylikuumeni 2000-luvun puolivälin jälkeen. Moventaksen omistavat pääomasijoittajat Capman ja IK halusivat panostaa kasvuun.

Yhtiö kolminkertaisti tehdaskapasiteettinsa velkarahalla.

Vuoden 2008 syyskuussa tuli finanssikriisi ja luottolama. Pankit peruivat tuulivoimapuistojen rakennuttajien rahoituksen. Rakennuttajat peruivat tilauksensa tuuliturbiinien valmistajilta. Turbiinitehtaat peruivat vaihteistojen tilaukset Moventakselta.

”100 miljoonan euron tilauksia peruttiin kerralla”, Lahtela sanoo.

Tuuliala vajosi syvään lamaan. Alan valtiaisiin kuulunut tanskalainen tuuliturbiinivalmistaja Vestaskin kävi lähellä vara­rikkoa.

Moventaksen tuulivaihteistojen tuoma liikevaihto romahti parissa vuodessa viidesosaan finanssikriisiä edeltävästä 250 miljoonasta eurosta. Velkojat menettivät hermonsa, ja vuoden 2011 kesäkuussa emoyhtiö haettiin konkurssiin. Tytäryhtiöt pantiin yrityssaneeraukseen.

Vielä saman vuoden marraskuussa brittiläinen konepajoihin erikoistunut pääomasijoittaja Clyde Blowers osti yhtiön. Uusi omistaja on pääomittanut Moventasta tappiovuosina kymmenillä miljoonilla euroilla.

Se näyttäisi kannattaneen. Kun rahoitus saatiin vakautettua, asiakkaat uskalsivat taas tilata Moventakselta.

”Vielä viime vuonna emme ihan yltäneet voitolle, mutta tänä vuonna näyttää hyvältä”, Lahtela sanoo.

Tuulivoiman kilpailukyky muihin energianlähteisiin nähden on parantunut koko ajan. Yhdysvaltain energiaviranomaisen ­EIA:n raportin mukaan vain maalämpö on tuulivoimaa halvempaa vuonna 2020, kun mukaan lasketaan investointikustannukset ja laskennallisen käyttöiän kaikki käyttökustannukset.

Euroopassa tuulivoimaloiden menekki ei ole viime vuosina juuri kasvanut, mutta muu maailma vetää. Moventas on kasvattamassa noin viiden prosentin markkinaosuuttaan.

”Ydinväki pysyi onneksi talossa vaikeiden vuosien läpi. Tuotekehitystä jatkettiin koko ajan ja kaikki uskoivat meidän osaamiseemme.”

Liikevaihdosta 40 prosenttia tulee vaihteistojen huollosta. Sekin on kasvuala, koska ennen vuoden 2008 romahdusta rakennettu voimalasukupolvi alkaa tulla keski-iän huoltoikään.

Huippumuodikasta teollista internetiä on Moventaksessa harrastettu jo kymmenen vuotta. Jyväskylän konttorissa tavallisen toimistohuoneen tietokoneelta voi seurata esimerkiksi Kanadan Prince Edward Islandilla pyörivän turbiinin toimintaa.

”Jos arvot alkavat näyttää siltä, että kohta turbiini vikaantuu, voimme ottaa yhteyttä voima­yhtiöön ja antaa samalla tarjouksen korjauksesta. Hyvin usein kaupat myös syntyvät”, Lahtela sanoo.

Suomessa tehdään tärkeitä osia

 Suomessa valmistetaan monia tuulivoimalan koneiston keskeisiä osia.

 Moventas tekee vaihteistoja, ABB-generaattoreita, taajuusmuuttajia ja muuntajia. Myös Switch tekee generaattoreita.

 SSAB eli entinen Rautaruukki toimittaa tuuliturbiinien valmistajille terästä. Ruukki teki aiemmin valmiita runkotolppia ja perustuksia, mutta on vetäytynyt liiketoiminnasta.

 Kokonaisia tuuliturbiineja tekevä Winwind meni konkurssiin vuonna 2013.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Energiantuotanto
 • tuulienergia
 • Vienti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  2. 2

   Sadan päivän myllerrys – Donald Trump nousee tänään valtaan, ja nämä asiat hän aikoo mullistaa heti

  3. 3

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  4. 4

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  5. 5

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  6. 6

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  7. 7

   Berner tulistui HSTV:n keskustelussa: ”Hallitus päättää, onko liikenne-esitykseni surkea”

  8. 8

   Ministeri Berner perui osallistumisensa Ylen suoraan lähetykseen

  9. 9

   Financial Timesin arkkitehtuurikriitikko Helsingistä: ”Kaupungilla on identiteettikriisi”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  5. 5

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  6. 6

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  9. 9

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää