Valikko
Talous

Moventas on pystynyt palkkaamaan lisää työntekijöitä – tuulivoimaloiden vaihteistoja tekevä yhtiö selvisi nipin napin aallonpohjasta

Moventas on kasvattanut työntekijämääräänsä Suomessa 405 henkeen. Alihankkijat työllistävät vähintään saman verran. Tilauskirjat ovat täynnä kesään asti.

Tehdashallin lavoilla ja hyllyissä lepää eri työvaiheissa olevia hammaspyöriä. Nämä teräskappaleet, tarkemmin sanottuna integroidut planeettapyörät ja aurinkoakselit, tuovat Suomeen tänä vuonna 150 miljoonan euron vientitulot.

Niihin kiteytyy yli kolmen vuosikymmenen tuotekehitys ja monen erikoisalan korkeaa osaamista.

Pyörät saavat pian paikkansa tuuliturbiinien vaihteistoissa, joita Metsosta kymmenen vuotta sitten irrotettu Moventas valmistaa Jyväskylässä kahdella tehtaallaan. Vaihteistot kuljetetaan tuulivoimaloiden valmistajien tehtaille eri puolille maailmaa.

Kuluneen vuoden aikana Moventas on kasvattanut työntekijämääräänsä Suomessa noin sadalla 405 henkeen. Alihankkijat työllistävät vähintään saman verran. Tilauskirjat ovat täynnä kesään asti.

Oli hyvin pienestä kiinni, ettei teollisuushalli olisi nyt tyhjillään. Vain viisi vuotta sitten Moventas kävi lähellä kuolemaa.

Planeettapyörissä käytettävä erikoisteräs tuodaan Jyväskylään Keski-Euroopasta. Tehtaalla se työstetään sorvaamalla ja jyrsimällä planeettapyörän muotoon.

”Sen jälkeen se hiiletyskarkaistaan. Erityisesti sisäpuolisen hammastuksen hiiletyskarkaisu on ihan meidän osaamisemme ydintä”, teknologiajohtaja Jyrki Virtanen sanoo.

Useiden tuntien käsittely 900 asteessa tekee teräksen pinnasta kovan ja säilyttää sen sitkeyden.

Karkaisun jälkeen hammastuksen pinta viimeistellään. Kone hioo keraamisella hiomalaikalla teräspintaan mikrogeometrisen kuvion, jota ei voi paljain silmin havaita. Hiontajäljen tarkkuutta mitataan tuhannesosamillimetreissä.

”Se kompensoi kuorman aiheuttamia muodonmuutoksia, mikä vaikuttaa koneiston tärinään ja meluun”, Virtanen sanoo.

Tämä kaikki vaikuttaa vaihteiston kestävyyteen. Sen pitäisi pyöriä hiljaa huristen ja hajoamatta 24 tuntia vuorokaudessa 20 vuoden ajan.

Kymmenien tonnien painoisen laitteiston huoltaminen 100 metriä korkean tornin huipussa on kallista. Siksi kestävyys on kilpailuvalteista tärkein.

Vaihteisto muuntaa tuulivoimalan roottorin hitaan pyörimisliikkeen nopeaksi pyörimiseksi, jonka generaattori muuntaa sähköksi. Voimalan 65 metriä pitkien lapojen tuottama vääntömomentti on Virtasen mukaan samaa luokkaa kuin Ruotsin-laivojen potkurissa.

Roottori pyörähtää vain noin kymmenen kierrosta minuutissa. Generaattoria sama voima pyörittää 1 200–2 000 kierrosta minuutissa. Välissä olevat planeettapyörät, aurinkoakselit, kehäpyörät ja lieriöpyörät joutuvat kestämään valtavaa kuormaa.

Moventas on juuri aloittamassa uuden sukupolven Exceed-vaihteiston sarjatuotannon.

Se on entistä kevyempi ja pystyy muuntamaan painoonsa nähden entistä enemmän vääntömomenttia generaattorille sopiviksi kierroksiksi.

”Matemaattisten algoritmien kehittyminen mahdollistaa entistä paremman mallintamisen ja kevyempien mutta kestävien rakenteiden suunnittelun”, Virtanen sanoo.

Tuulivoimalat, joissa uutta kevyempää vaihteistoa käytetään, toimivat entistä heikommissa tuulissa. Myös niiden rakentamiskustannuksissa säästetään.

”Ensimmäiset Exceedit ovat juuri lähdössä Brasiliaan, ja tilauksessa on 200 kappaletta lisää. Laitteiston keveys säästää materiaalikustannuksia niin meillä kuin valmiissa voimalassa. Myös kuljettaminen on halvempaa”, Moventaksen toimitusjohtaja Arto Lahtela sanoo.

Vain muutama vuosi sitten tunnelmat Moventaksen Jyväskylän pääkonttorissa ja tehtailla olivat synkät. Maailman tuulivoima­teollisuus ylikuumeni 2000-luvun puolivälin jälkeen. Moventaksen omistavat pääomasijoittajat Capman ja IK halusivat panostaa kasvuun.

Yhtiö kolminkertaisti tehdaskapasiteettinsa velkarahalla.

Vuoden 2008 syyskuussa tuli finanssikriisi ja luottolama. Pankit peruivat tuulivoimapuistojen rakennuttajien rahoituksen. Rakennuttajat peruivat tilauksensa tuuliturbiinien valmistajilta. Turbiinitehtaat peruivat vaihteistojen tilaukset Moventakselta.

”100 miljoonan euron tilauksia peruttiin kerralla”, Lahtela sanoo.

Tuuliala vajosi syvään lamaan. Alan valtiaisiin kuulunut tanskalainen tuuliturbiinivalmistaja Vestaskin kävi lähellä vara­rikkoa.

Moventaksen tuulivaihteistojen tuoma liikevaihto romahti parissa vuodessa viidesosaan finanssikriisiä edeltävästä 250 miljoonasta eurosta. Velkojat menettivät hermonsa, ja vuoden 2011 kesäkuussa emoyhtiö haettiin konkurssiin. Tytäryhtiöt pantiin yrityssaneeraukseen.

Vielä saman vuoden marraskuussa brittiläinen konepajoihin erikoistunut pääomasijoittaja Clyde Blowers osti yhtiön. Uusi omistaja on pääomittanut Moventasta tappiovuosina kymmenillä miljoonilla euroilla.

Se näyttäisi kannattaneen. Kun rahoitus saatiin vakautettua, asiakkaat uskalsivat taas tilata Moventakselta.

”Vielä viime vuonna emme ihan yltäneet voitolle, mutta tänä vuonna näyttää hyvältä”, Lahtela sanoo.

Tuulivoiman kilpailukyky muihin energianlähteisiin nähden on parantunut koko ajan. Yhdysvaltain energiaviranomaisen ­EIA:n raportin mukaan vain maalämpö on tuulivoimaa halvempaa vuonna 2020, kun mukaan lasketaan investointikustannukset ja laskennallisen käyttöiän kaikki käyttökustannukset.

Euroopassa tuulivoimaloiden menekki ei ole viime vuosina juuri kasvanut, mutta muu maailma vetää. Moventas on kasvattamassa noin viiden prosentin markkinaosuuttaan.

”Ydinväki pysyi onneksi talossa vaikeiden vuosien läpi. Tuotekehitystä jatkettiin koko ajan ja kaikki uskoivat meidän osaamiseemme.”

Liikevaihdosta 40 prosenttia tulee vaihteistojen huollosta. Sekin on kasvuala, koska ennen vuoden 2008 romahdusta rakennettu voimalasukupolvi alkaa tulla keski-iän huoltoikään.

Huippumuodikasta teollista internetiä on Moventaksessa harrastettu jo kymmenen vuotta. Jyväskylän konttorissa tavallisen toimistohuoneen tietokoneelta voi seurata esimerkiksi Kanadan Prince Edward Islandilla pyörivän turbiinin toimintaa.

”Jos arvot alkavat näyttää siltä, että kohta turbiini vikaantuu, voimme ottaa yhteyttä voima­yhtiöön ja antaa samalla tarjouksen korjauksesta. Hyvin usein kaupat myös syntyvät”, Lahtela sanoo.

Suomessa tehdään tärkeitä osia

 Suomessa valmistetaan monia tuulivoimalan koneiston keskeisiä osia.

 Moventas tekee vaihteistoja, ABB-generaattoreita, taajuusmuuttajia ja muuntajia. Myös Switch tekee generaattoreita.

 SSAB eli entinen Rautaruukki toimittaa tuuliturbiinien valmistajille terästä. Ruukki teki aiemmin valmiita runkotolppia ja perustuksia, mutta on vetäytynyt liiketoiminnasta.

 Kokonaisia tuuliturbiineja tekevä Winwind meni konkurssiin vuonna 2013.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Energiantuotanto
 • tuulienergia
 • Vienti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  5. 5

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  6. 6

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  7. 7

   Willehardt Gröhn, 18, rakentaa näyttäviä pyöriä, koska haluaa jotain, mitä muilla ei ole – pyöräbuumin villitsemissä kaupungeissa pyörä on muotiasuste

  8. 8

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  9. 9

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  10. 10

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  5. 5

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  8. 8

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää