Valikko
Talous

Moventas on pystynyt palkkaamaan lisää työntekijöitä – tuulivoimaloiden vaihteistoja tekevä yhtiö selvisi nipin napin aallonpohjasta

Moventas on kasvattanut työntekijämääräänsä Suomessa 405 henkeen. Alihankkijat työllistävät vähintään saman verran. Tilauskirjat ovat täynnä kesään asti.

Tehdashallin lavoilla ja hyllyissä lepää eri työvaiheissa olevia hammaspyöriä. Nämä teräskappaleet, tarkemmin sanottuna integroidut planeettapyörät ja aurinkoakselit, tuovat Suomeen tänä vuonna 150 miljoonan euron vientitulot.

Niihin kiteytyy yli kolmen vuosikymmenen tuotekehitys ja monen erikoisalan korkeaa osaamista.

Pyörät saavat pian paikkansa tuuliturbiinien vaihteistoissa, joita Metsosta kymmenen vuotta sitten irrotettu Moventas valmistaa Jyväskylässä kahdella tehtaallaan. Vaihteistot kuljetetaan tuulivoimaloiden valmistajien tehtaille eri puolille maailmaa.

Kuluneen vuoden aikana Moventas on kasvattanut työntekijämääräänsä Suomessa noin sadalla 405 henkeen. Alihankkijat työllistävät vähintään saman verran. Tilauskirjat ovat täynnä kesään asti.

Oli hyvin pienestä kiinni, ettei teollisuushalli olisi nyt tyhjillään. Vain viisi vuotta sitten Moventas kävi lähellä kuolemaa.

Planeettapyörissä käytettävä erikoisteräs tuodaan Jyväskylään Keski-Euroopasta. Tehtaalla se työstetään sorvaamalla ja jyrsimällä planeettapyörän muotoon.

”Sen jälkeen se hiiletyskarkaistaan. Erityisesti sisäpuolisen hammastuksen hiiletyskarkaisu on ihan meidän osaamisemme ydintä”, teknologiajohtaja Jyrki Virtanen sanoo.

Useiden tuntien käsittely 900 asteessa tekee teräksen pinnasta kovan ja säilyttää sen sitkeyden.

Karkaisun jälkeen hammastuksen pinta viimeistellään. Kone hioo keraamisella hiomalaikalla teräspintaan mikrogeometrisen kuvion, jota ei voi paljain silmin havaita. Hiontajäljen tarkkuutta mitataan tuhannesosamillimetreissä.

”Se kompensoi kuorman aiheuttamia muodonmuutoksia, mikä vaikuttaa koneiston tärinään ja meluun”, Virtanen sanoo.

Tämä kaikki vaikuttaa vaihteiston kestävyyteen. Sen pitäisi pyöriä hiljaa huristen ja hajoamatta 24 tuntia vuorokaudessa 20 vuoden ajan.

Kymmenien tonnien painoisen laitteiston huoltaminen 100 metriä korkean tornin huipussa on kallista. Siksi kestävyys on kilpailuvalteista tärkein.

Vaihteisto muuntaa tuulivoimalan roottorin hitaan pyörimisliikkeen nopeaksi pyörimiseksi, jonka generaattori muuntaa sähköksi. Voimalan 65 metriä pitkien lapojen tuottama vääntömomentti on Virtasen mukaan samaa luokkaa kuin Ruotsin-laivojen potkurissa.

Roottori pyörähtää vain noin kymmenen kierrosta minuutissa. Generaattoria sama voima pyörittää 1 200–2 000 kierrosta minuutissa. Välissä olevat planeettapyörät, aurinkoakselit, kehäpyörät ja lieriöpyörät joutuvat kestämään valtavaa kuormaa.

Moventas on juuri aloittamassa uuden sukupolven Exceed-vaihteiston sarjatuotannon.

Se on entistä kevyempi ja pystyy muuntamaan painoonsa nähden entistä enemmän vääntömomenttia generaattorille sopiviksi kierroksiksi.

”Matemaattisten algoritmien kehittyminen mahdollistaa entistä paremman mallintamisen ja kevyempien mutta kestävien rakenteiden suunnittelun”, Virtanen sanoo.

Tuulivoimalat, joissa uutta kevyempää vaihteistoa käytetään, toimivat entistä heikommissa tuulissa. Myös niiden rakentamiskustannuksissa säästetään.

”Ensimmäiset Exceedit ovat juuri lähdössä Brasiliaan, ja tilauksessa on 200 kappaletta lisää. Laitteiston keveys säästää materiaalikustannuksia niin meillä kuin valmiissa voimalassa. Myös kuljettaminen on halvempaa”, Moventaksen toimitusjohtaja Arto Lahtela sanoo.

Vain muutama vuosi sitten tunnelmat Moventaksen Jyväskylän pääkonttorissa ja tehtailla olivat synkät. Maailman tuulivoima­teollisuus ylikuumeni 2000-luvun puolivälin jälkeen. Moventaksen omistavat pääomasijoittajat Capman ja IK halusivat panostaa kasvuun.

Yhtiö kolminkertaisti tehdaskapasiteettinsa velkarahalla.

Vuoden 2008 syyskuussa tuli finanssikriisi ja luottolama. Pankit peruivat tuulivoimapuistojen rakennuttajien rahoituksen. Rakennuttajat peruivat tilauksensa tuuliturbiinien valmistajilta. Turbiinitehtaat peruivat vaihteistojen tilaukset Moventakselta.

”100 miljoonan euron tilauksia peruttiin kerralla”, Lahtela sanoo.

Tuuliala vajosi syvään lamaan. Alan valtiaisiin kuulunut tanskalainen tuuliturbiinivalmistaja Vestaskin kävi lähellä vara­rikkoa.

Moventaksen tuulivaihteistojen tuoma liikevaihto romahti parissa vuodessa viidesosaan finanssikriisiä edeltävästä 250 miljoonasta eurosta. Velkojat menettivät hermonsa, ja vuoden 2011 kesäkuussa emoyhtiö haettiin konkurssiin. Tytäryhtiöt pantiin yrityssaneeraukseen.

Vielä saman vuoden marraskuussa brittiläinen konepajoihin erikoistunut pääomasijoittaja Clyde Blowers osti yhtiön. Uusi omistaja on pääomittanut Moventasta tappiovuosina kymmenillä miljoonilla euroilla.

Se näyttäisi kannattaneen. Kun rahoitus saatiin vakautettua, asiakkaat uskalsivat taas tilata Moventakselta.

”Vielä viime vuonna emme ihan yltäneet voitolle, mutta tänä vuonna näyttää hyvältä”, Lahtela sanoo.

Tuulivoiman kilpailukyky muihin energianlähteisiin nähden on parantunut koko ajan. Yhdysvaltain energiaviranomaisen ­EIA:n raportin mukaan vain maalämpö on tuulivoimaa halvempaa vuonna 2020, kun mukaan lasketaan investointikustannukset ja laskennallisen käyttöiän kaikki käyttökustannukset.

Euroopassa tuulivoimaloiden menekki ei ole viime vuosina juuri kasvanut, mutta muu maailma vetää. Moventas on kasvattamassa noin viiden prosentin markkinaosuuttaan.

”Ydinväki pysyi onneksi talossa vaikeiden vuosien läpi. Tuotekehitystä jatkettiin koko ajan ja kaikki uskoivat meidän osaamiseemme.”

Liikevaihdosta 40 prosenttia tulee vaihteistojen huollosta. Sekin on kasvuala, koska ennen vuoden 2008 romahdusta rakennettu voimalasukupolvi alkaa tulla keski-iän huoltoikään.

Huippumuodikasta teollista internetiä on Moventaksessa harrastettu jo kymmenen vuotta. Jyväskylän konttorissa tavallisen toimistohuoneen tietokoneelta voi seurata esimerkiksi Kanadan Prince Edward Islandilla pyörivän turbiinin toimintaa.

”Jos arvot alkavat näyttää siltä, että kohta turbiini vikaantuu, voimme ottaa yhteyttä voima­yhtiöön ja antaa samalla tarjouksen korjauksesta. Hyvin usein kaupat myös syntyvät”, Lahtela sanoo.

Suomessa tehdään tärkeitä osia

 Suomessa valmistetaan monia tuulivoimalan koneiston keskeisiä osia.

 Moventas tekee vaihteistoja, ABB-generaattoreita, taajuusmuuttajia ja muuntajia. Myös Switch tekee generaattoreita.

 SSAB eli entinen Rautaruukki toimittaa tuuliturbiinien valmistajille terästä. Ruukki teki aiemmin valmiita runkotolppia ja perustuksia, mutta on vetäytynyt liiketoiminnasta.

 Kokonaisia tuuliturbiineja tekevä Winwind meni konkurssiin vuonna 2013.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Energiantuotanto
 • tuulienergia
 • Vienti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  4. 4

   Poliisi etsii kaksi lasta kellarivarastoon lukinnutta miestä Kuopiossa

  5. 5

   Kysely: Trumpin suosio historiallisen heikko – presidenttiä äänestäneet eivät silti kadu valintaansa

  6. 6

   Ranskalaiset äänestävät presidentinvaaleissa – Belgian yleisradion ovensuukyselyn mukaan Macron johtaa, Le Pen on toisena

  7. 7

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  8. 8

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  9. 9

   Jäämerestä on tullut muovijätteen kaatopaikka, vaikka napa-alueilla ei pitäisi olla roskan lähteitä

  10. 10

   Pätkäpormestarin paikasta viriää kilpa Helsingin vihreissä – Otso Kivekäs on saamassa haastajakseen ainakin Elina Moision

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  4. 4

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Helsingin johtopaikat jaettiin – kokoomus ja vihreät tarttuivat tiukasti vallan kahvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää