Valikko
Talous

Unkarin hallitus puolustaa kiisteltyä Rosatom-sopimustaan Fennovoiman ydinvoimahankkeella

Euroopan komissio on käynnistänyt kaksi erillistä tutkintaa Unkarin kiistellystä ydinvoimasopimuksesta.

Budapest

Unkari on ottanut Fennovoiman ydinvoimahankkeen vertailukohdaksi, jolla se yrittää puolustaa omaa Rosatom-sopimustaan Euroopan komissiolle.

Maan hallitus nimitti tammikuussa Fennovoiman voimalahanketta ydinvoimasopimuksensa ”kaksoisprojektiksi”, kun komissio oli ilmoittanut aloittavansa tutkinnan Unkarin ydinvoimahankkeen rahoituksesta.

Komissio selvittää parhaillaan, rahoittaako Unkarin valtio ydinvoimahanketta vapaan markkinatalouden periaatteiden vastaisesti.

Unkarin hallitus sanoi tiedotteessa, että komissio ei ole huomioinut tarpeeksi sitä, että myös Fennovoiman omistajina on kunnallisia ja Venäjän valtiollisia toimijoita.

”Molemmat projektit ovat käynnissä Euroopan unionissa, joten toivomme, että niiden täytyy noudattaa samoja sääntöjä”, Unkarin ydinvoimakomissaari Attila Aszódi sanoo HS:n haastattelussa Budapestissa.

Unkarin ”ydinvoimatsaariksi” kutsuttu Aszódi vastaa Unkarin Rosatom-sopimuksen toteutumisesta. Hänen mukaansa Fennovoiman Hanhikivi 1 ja Unkarin Paks II ovat teknisesti samanlaisia projekteja. Molemmissa voimalan toimittaa Rosatom.

Unkarin Paksiin rakennetaan kaksi uutta 1200 megawatin ­reaktoria, Pyhäjoelle yksi.

Rahoitusmalli on kuitenkin erilainen. Unkarissa Rosatomilta tilattu voimala on sataprosenttisesti valtio-omisteinen. Suomessa Fennovoimasta omistaa Rosatom 34 prosenttia ja Voima­osakeyhtiö SF 66 prosenttia.

Voimaosakeyhtiössä SF:ssä on omistajina kunnallisia energiayhtiöitä ja pörssiyhtiö Fortum, josta Suomen valtio omistaa yli 50 prosenttia.

Aszódi työskentelee suoraan pääministeri Viktor Orbánin alaisuudessa, kuten muidenkin merkittävien projektien johtajat Unkarissa. Vallan keskittäminen on leimallista Orbánin vuonna 2010 alkaneelle valtakaudelle.

Tänään keskiviikkona Orbán matkustaa Moskovaan tapaamaan presidentti Vladimir Pu­tinia.

Lehtitietojen mukaan asia­listalla on Unkarin ydinvoimahanke.

Venäjä ja Unkari sopivat hankkeesta tammikuussa 2014 ilman kilpailutusta. Aszódi toistaa Unkarin hallituksen kantaa: Rosatom-sopimus on hallitusten välinen, eli siihen ei tarvitse soveltaa valtion tilauksia koskevaa EU-lainsäädäntöä.

Komissio on eri mieltä. Se on käynnistänyt valtionapuselvityksen lisäksi erillisen rikkomusmenettelyn siitä, miksi lisäydinvoiman rakentaminen annettiin Rosatomille ilman kilpailutusta.

Viime vuonna Unkarin Rosatom-hanke oli jo kerran vaakalaudalla, kun unionin jäsenmaiden ydinvoimateollisuutta valvova Euratom vastusti Unkarin suunnitelmaa hankkia ydinpolttoaine vain Venäjältä.

Unkari muutti ydinpolttoaineen toimitussopimusta vastaamaan Fennovoiman järjestelyä, ja EU hyväksyi 10-vuotiseksi rajatun sopimuksen.

Aszódi ei usko, että hanke kaatuu tälläkään kertaa komission käynnistämiin selvityksiin.

”Euroopan unioni voi pyytää meitä täyttämään tiettyjä ehtoja, mutta se ei voi estää projektia”, hän sanoo.

Unkarilaisten arvioiden mukaan Venäjä on ärsyyntynyt jatkuvista ongelmista Unkarin Rosatom-projektissa.

Euroopan komission selvityspyynnöt saattavat lykätä hankkeen rakennustöitä vuosilla tai jopa estää ne.

Venäjä on luvannut Unkarille kymmenen miljardin euron lainan Rosatom-ydinvoiman rakentamista varten. Öljyn hinnan raju lasku ja talouspakotteiden aiheuttamat vaikeudet ovat kuitenkin herättäneet epäilyjä, onko Venäjällä enää varaa lainaan.

Aszódin uskoo Venäjän olevan valmis viemään suunnitelman loppuun asti: ”Venäläiset kumppanimme ovat sitoutuneet toteuttamaan hankkeen.”

Unkarilaisen politiikan tutkijan András Ráczin mukaan Fennovoima-vertaus on tuttu taktiikka Orbánin hallinnolta.

”Aina, kun EU arvostelee Unkarin hallitusta, se keksii vastaavia esimerkkejä muista maista. Toinen kysymys on, ovatko vertailut totta vai eivät”, Ulkopoliittisessa instituutissa työskentelevä Rácz sanoo puhelimitse.

Euroopan parlamentin vihreiden unkarilainen jäsen Benedek Jávor on samoilla linjoilla.

”Unkari vertaa omaa projektiaan Fennovoimaan, jotta se voi tarvittaessa syyttää komission päätöksiä poliittiseksi hyökkäykseksi Unkaria vastaan”, hän kertoo puhelimitse Brysselistä.

Jávor on yksi hankkeen äänekkäimmistä vastustajista. Hän teki Unkarin Rosatom-sopimuksesta rikkomusmenettelyyn johtaneen valituksen.

Jávorin mukaan Fennovoiman ja Unkarin projektin selvin ero on rahoitus.

”Suomenkin tilanne voi muuttua. Jos valtion rahoitus Fennovoimassa lisääntyy, se voi löytää itsensä samasta tilanteesta Paks II:n kanssa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ydinvoima
 • Unkari
 • Fennovoima

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  3. 3

   Tuore haastattelu paljastaa: prinssi Harry halusi jättää kuningasperheen

  4. 4

   Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

  5. 5

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  6. 6

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  7. 7

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  8. 8

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  7. 7

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  10. 10

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää