Valikko
Talous

Iran näyttää suostuvan öljyntuottajamaiden sopimukseen – yksimielisyys voisi nostaa öljyn hintaa

Öljyjärjestö Opecin jäsenmaat ja Venäjä hieroivat sopua tuotannosta keskiviikkona.

Öljyntuottajamaat hierovat keskiviikkona Teheranin kabineteissa Iranissa historiallista öljysopimusta.

Jos öljyjärjestö Opecin jäsenmaat ja Venäjä sopivat tuotannon rajoittamisesta tai jopa leikkaamisesta, raakaöljy todennäköisesti kallistuisi selvästi. Neuvottelujen epäonnistuminen saattaisi painaa hintoja yhä halvemmiksi, sillä öljyn tarjonta ylittää selvästi kysynnän.

Ratkaiseva ääni on Iranilla, joka haluaisi tuotannon rajoittamisen sijaan pumpata niin paljon öljyä kuin se vain saa reserveistään irti.

Iranin öljyministeri Bijan Zanganeh sanoi keskiviikkona ministeriön virallisen uutistoimiston Shanan mukaan, että Iran tukee kattoa öljyn tuotannolle, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Me tuemme Opec-maiden ja muiden päätöstä säilyttää rajat öljyntuotannolle hintojen vakauttamiseksi.”

Aiemmin keskiviikkona Iranin Opec-edustaja Mehdi Asali ilmoitti iranilaisessa Shargh-sanomalehdessä, että Iran aikoo kasvattaa öljyntuotantoaan, kunnes tuotanto on samalla tasolla kuin ennen sanktioita.

”On epäloogista pyytää Irania jäädyttämään öljyntuotantoa. Kun Iranin vastaiset pakotteet olivat voimassa, muut maat kasvattivat tuotantoaan ja aiheuttivat hintojen halpenemisen. Kuinka he voivat odottaa Iranin tekevän nyt yhteistyötä ja maksavan siitä?” Asali totesi yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Sopimus olisi ensimmäinen laatuaan sitten vuoden 1999, jolloin Opec-maat yhdessä Meksikon ja Norjan kanssa päättivät leikata tuotantoa, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Silloinen sopimus laukaisi öljyn hinnan nousun. Hinta kipusi vuosien mittaan kymmenestä dollarista ensimmäistä kertaa yli sadan dollarin haamurajan.

Keskiviikon neuvotteluissa Opec-maiden ulkopuolisista tahoista mukana on vain Venäjä.

Teheranin neuvotteluja johtaa Venezuelan öljyministeri Eulogio Del Pino. Venezuela on Opec-maista pahimmassa ahdingossa. Maa on romahtamispisteessä niin poliittisesti kuin taloudellisestikin. Venezuela ajaakin maista kiivaimmin öljyntuotannon vähentämistä.

Yhdysvalloista on tullut maailman suurin tuottaja liuskeöljyn ansiosta. Venäjä jäi viime vuonna maailman toiseksi suurimmaksi, kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan. Opec-maiden johtotähti Saudi-Arabia oli kolmanneksi suurin.

Opec-mailla ja Venäjällä olisi yhdessä riittävästi vaikutusvaltaa hintojen nostamiseen. Maiden yhteenlaskettu osuus vuonna 2014 maailman öljyntuotannosta oli hieman yli 50 prosenttia.

Vaikka Yhdysvaltojen kohisten kasvanut öljyntuotanto on pääsyy hintojen romahtamiseen, sitä on turha houkutella neuvottelupöytiin.

Yhdysvallat vannoo vapaan markkinatalouden nimeen, eikä liittovaltiolla olisi oikeutta pakottaa maan lukuisia öljyntuottajia rajoittamaan tuotantoaan. Pelkästään Yhdysvaltojen itsenäisten öljyntuottajien etujärjestössä IPAA:ssa on jäseninä 6 000 yritystä.

Opec-maat ovat Saudi-Arabian johdolla yrittäneet työntää Yhdysvaltojen uudet liuskeöljy-yritykset pois markkinoilta, mutta toimiala on leikannut kustannuksiaan nopeasti ja ottanut uutta teknologiaa käyttöön.

Konkursseja on nähty, mutta liuskeöljy on toistaiseksi pitänyt pintansa. The Economist -lehti kirjoittaa, että viime vuonna jo yli puolet liuskeöljy-yhtiöistä ymmärsi suojautua öljyn hintaliikkeitä vastaan.

Öljyn hinnan romahduksesta huolimatta Yhdysvaltojen raakaöljyn päivittäinen tuotanto kasvoi viime vuonna keskimäärin miljoonalla barrelilla. Kasvu oli suurempaa kuin missään muussa maassa. Barreli öljyä on noin 159 litraa.

Yhdysvallat olisikin yksi Opecin ja Venäjän välisen öljysopimuksen suurimmista hyötyjistä.

Sopimuksen ulkopuolisina amerikkalaisyritykset eivät kärsisi tuotannon leikkaamisen aiheuttamista kustannuksista, mutta hyötyisivät silti kallistuneista hinnoista.

Sijoittajat suhtautuvat sopimukseen skeptisesti. Brent-öljylaadun hinta kohosi vain noin prosentin maanantaina edellispäivästä. Tiistaiaamuna Brent oli halventunut puolisen prosenttia, kun sovun syntyminen alkoi vaikuttaa yhä epävarmemmalta.

Saudi-Arabia ja Venäjä kertoivat tiistaina, että ne ovat valmiita hillitsemään öljyntuotantoa niin, ettei tuotanto ainakaan ylitä viime tammikuun tasoa. Sopimus ei kuitenkaan toteudu elleivät kaikki Opec-maat suostu siihen.

Opec-maista ainakin Venezuela, Qatar, Kuwait ja Irak ovat jo taipuneet tuotannon rajoituksiin. Etenkin Irakin suostumus on tärkeää, sillä se on kasvattanut tuotantoaan Opec-maista rajuiten viime kuukausina.

Irakin tuotanto kasvoi suurimmilleen kautta aikojen tammikuussa, kun maa pumppasi markkinoille lähes viisi miljoonaa barrelia raakaöljyä päivittäin.

Viimeinen sana on kuitenkin Iranilla.

Uutistoimisto Bloombergin haastattelemien analyytikoiden mukaan Teheranin sopimus ei välttämättä rajoittuisi vain öljyntuotantoon, vaan sisältäisi esimerkiksi Syyrian sotaan ja Yemenin konfliktiin liittyviä lehmänkauppoja.

Sunnimuslimien johtama Saudi-Arabia ja shiiamuslimien johtama Iran ovat poliittisia vastustajia Lähi-idässä.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien nimettömien lähteiden mukaan Iranille saatetaan tarjota ”erityisehdot”.

Pelkkä öljyn tuotannon rajoittaminen tammikuun tasolle ei välttämättä riittäisi rauhoittamaan sijoittajia, koska tuotanto oli tuolloin muuallakin kuin Irakissa lähes ennätyslukemissa. Ylituotanto on niin suurta, että varastotila uhkaa monissa paikoissa loppua.

Tuotannon kutistaminen ei sekään ole edullinen vaihtoehto. Esimerkiksi Venäjällä pelkona on, ettei tuotantoa saataisi koskaan palautettua entiselle tasolle laitteiston ja putkiston kulumisen vuoksi, kertoo Financial Times.

Venäjällä käyttämättömät öljyputket jäätyvät talvisin ja syöpyvät kesäisin. Ilman säännöllistä käyttöä suuret investoinnit öljyntuotannon infrastruktuuriin siis tuhoutuisivat asteittain.

Pohjanmeren Brent-öljylaadun hinta kävi korkeimmillaan finanssikriisin kynnyksellä vuonna 2008. Tuolloin tynnyrillisestä öljyä joutui maksamaan peräti 140 dollaria.

Vielä kesäkuussa 2014 Brent-laatu oli noin 116 dollaria barrelilta. Tiistaiaamuna hinta oli 32,35 dollarissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Öljy
 • OPEC
 • Raaka-aineet
 • Iran

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  3. 3

   Tanskan maahanmuutto­ministeri: Jos pizzeriassa ei puhuta tanskaa, ilmiantakaa se viranomaisille

  4. 4

   Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

  5. 5

   Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

  6. 6

   Useita loukkaantunut yhteenotoissa Turkin Brysselin-konsulaatin luona

  7. 7

   Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

  8. 8

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  9. 9

   Trump uhkaa taistella oman puolueensa konservatiivi­siipeä vastaan

  10. 10

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  4. 4

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  5. 5

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  6. 6

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  7. 7

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  8. 8

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  9. 9

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  10. 10

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  9. 9

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  10. 10

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  11. Näytä lisää