Valikko
Talous

Etlan raportti: Suomessa tehdään liian vähän työtä liian kovalla palkalla

Etlan tuoreen raportin mukaan työtuntien määrä on Suomessa noin seitsemän prosenttia pienempi kuin Ruotsissa ja noin viisi prosenttia pienempi kuin muissa Pohjoismaissa, Saksassa ja Isossa-Britanniassa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkaisi torstaina tutkimuspäällikkö Antti Kauhasen ja toimitusjohtaja Vesa Vihriälän raportin Työn määrä: Miksi Suomessa pitäisi tehdä enemmän työtä?

Raportin lähtökohtana on laskelma siitä, että sekä kokoaikaiset että osa-aikaiset työntekijät tekevät Suomessa vähemmän työtunteja vuodessa kuin muissa Pohjoismaissa.

Työikäistä kohden laskettuna työtuntien määrä on Suomessa noin seitsemän prosenttia pienempi kuin Ruotsissa ja noin viisi prosenttia pienempi kuin muissa Pohjoismaissa, Saksassa ja Isossa-Britanniassa keskimäärin, kirjoittajat laskevat.

”Osa-aikainen työ on Suomessa muita Pohjoismaita vähäisempää, minkä vuoksi kaikki työlliset huomioon ottaen työssä olevat tekevät keskimäärin Suomessa hieman enemmän tunteja kuin muissa Pohjoismaissa”, kirjoittajat tarkentavat.

Kirjoittajien mukaan työllisten tekemät vuosityötunnit ovat laskeneet vuodesta 1975 vuoteen 2014 noin 250 tuntia, josta viidennes on johtunut työllisyysasteen laskusta ja neljä viidennestä työssä olevien työajan lyhenemisestä.

Hallitus yrittää lisätä suomalaisten työntekijöiden työintoa piiskalla ja porkkanalla – ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa lyhennetään ja palkkoja ja työvoimakustannuksia pyritään eri keinoin alentamaan esimerkiksi pyrkimällä siirtämään työsuhteen ehdoista sopimista paikalliseksi.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen työttömyysaste on nyt 9,2 prosenttia.

Kauhasen ja Vihriälän mukaan hallituksen toimet ovat pääsääntöisesti oikeansuuntaisia.

Heistä Suomen työttömyysongelma johtuu siitä, ettei työllistäminen ole yrityksille riittävän kannattavaa.

Ratkaisuna on palkkojen lasku ja työvoiman liikkuvuuden parantaminen. Nämä toimet lisäisivät työvoiman kysyntää.

Lisäksi työssä olevat tekevät Kauhasen ja Vihriälän analyysin mukaan ”todennäköisesti liian vähän töitä”.

”Tämä johtuu pohjimmiltaan siitä, että työntekoa verotetaan kun taas vapaa-aikaa subventoidaan eri tavoin. Näihin ongelmiin voidaan hakea helpotusta lähinnä tekemällä vero- ja tulonsiirtojärjestelmiin erityisesti matalan työllisyysasteen ryhmiin kohdentuvia muutoksia” Kauhanen ja Vihriälä kirjoittavat.

Toisin sanoen työn vastaanottaminen täytyisi tehdä erityisesti köyhille aina kannattavaksi.

Vihriälä ja Kauhanen linjaavat yksiselitteisesti, että työn jakaminen useammalle ei lisää työllisyyttä.

Samaan näkemyksen jakavat Suomessa asiaa tutkineet Osmo Soininvaara ja kansanedustaja Juhana Vartiainen.

Väite on varsin yksioikoinen aikana, jolloin töiden automatisoituminen, robotit ja digitalisaatio syövät joukon perinteisiä töitä, ja työt täytyy jakaa monessa tilanteessa uudelleen. Sen pohjaksi kaipaisi laajoja perusteluja.

”Käytännössä tuntia kohti lasketut palkkakustannukset yleensä nousevat työaikaa lyhennettäessä, mikä nostaa työvoimakustannuksia ja alentaa työvoiman kysyttyä määrää”, Kauhanen ja Vihriälä perustelevat ja vetoavat käytännön kokemuksiin esimerkiksi Saksan työelämästä.

Kauhanen ja Vihriälä toteavat että Suomessa esiintyy ”vastentahtoista työttömyyttä enemmän kuin mihin hyvin toimivassa taloudessa voisi päästä”.

Toisin sanoen osa työttömistä ei ole työttömiä harkitusti ja tahallaan.

Tutkijoiden mukaan makropolitiikassa Suomella ei ole paljoa liikkumavaraa.

Valuuttakurssi ei kehity eurossa Suomen tilanteen perusteella, korot ovat jo nollassa, ja elvyttämiseen ei julkisen talouden velkaantumisen takia ole juuri lisämahdollisuuksia.

Viennin jo tapahtunut romahduskin edellyttää kirjoittajista työvoimakustannusten leikkausta.

Kauhasen ja Vihriälän mielestä tässä tilanteessa työajan pidentäminen ilman palkankorotusta voisi lisätä myös työttömien työmahdollisuuksia.

”Tämä perustuu siihen, että vuosityöajan pidentäminen nostaa arvonlisäystä työntekijää kohti samalla kun työvoimakustannukset pysyvät ennallaan. Tämä puolestaan johtaa siihen, että yritysten kannattaa laajentaa toimintaansa ja palkata lisää henkilökuntaa”, Kauhanen ja Vihriälä perustelevat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  10. 10

   Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää