Valikko
Talous

Nokia nousi 4g-tekniikassa ykköseksi ohi Ericssonin

Jos otetaan kaikki eri tekniikat huomioon, Ericsson on yhä markkinaosuudessa yhdistynyttä Nokiaa ja Alcatel-Lucentia suurempi.

Verkkolaitteita valmistavan Nokian markkinaosuus neljännen sukupolven matkapuhelintekniikassa (4g) oli viime vuoden lopussa maailman suurin, kun mukaan luetaan Alcatel-Lucentin osuus. Tieto perustuu markkinatutkimusyhtiö Dell’Oro Groupin luottamukselliseen selvitykseen.

Nokia ja Alcatel-Lucent yhdistivät liiketoimintansa tammikuun puolivälissä. Nokian seuraavassa osavuosikatsauksessa Alcatel-Lucentin tulos raportoidaan osana Nokiaa.

Dell’Oro Groupin mukaan Nokian markkinaosuus 4g-tekniikassa oli loka–joulukuussa 15 prosenttia ja Alcatel-Lucentin 14 prosenttia.

Jos kaikki eri tekniikat otetaan huomioon, ruotsalaisen Ericssonin markkinaosuus on niukasti Nokiaa suurempi. Neljännen sukupolven matkapuhelintekniikka on kuitenkin se, mihin teleoperaattorit nykyään eri puolilla eniten investoivat.

Viimeisellä vuosineljänneksellä Ericssonin markkinaosuus 4g-tekniikassa supistui viisi prosenttiyksikköä edellisen vuoden vastaavan ajankohtaan verrattuna. Eniten markkinaosuuttaan lisäsi samalla vertailuajanjaksolla kiinalainen Huawei. Sen markkinaosuus 4g-tekniikassa kasvoi loka–joulukuussa 2014 kolme prosenttiyksikköä.

Nokia päätti jo neljä vuotta sitten karsia verkkoliiketoimintaansa keskittyäkseen langattomaan laajakaistaan ja palveluliiketoimintaan.

Langattomassa laajakaistassa 4g-tekniikalla on keskeinen asema, koska se tarjoaa kuluttajille entistä nopeammat tiedonsiirtoyhteydet. Viime vuosina 4g-puhelimien ja -taulutietokoneiden myynti kasvanut voimakkaasti. Neljännen sukupolven matkapuhelintekniikasta käytetään myös lyhennystä lte, joka tulee englanninkielen sanoista long term evolution.

Vuonna 2014 Nokia myi tappiollisen puhelinliiketoiminta 5,44 miljardilla eurolla Microsoftille. Sitä ennen Nokia osti syksyllä 2013 saksalaisen monialayhtiön Siemensin osuuden yhteisyritys Nokia Siemens Networksista 1,7 miljardilla eurolla.

Ericssonin liiketoiminta on Nokiaa laaja-alaisempaa eri tekniikoissa. Siksi Ericssonin liikevaihto on karkeasti laskettuna kaksi kertaa niin suuri kuin Nokian liikevaihto. Lisäksi Ericsson on palveluliiketoiminnassa selvästi Nokiaa suurempi. Yksinkertaistettuna palveluliiketoiminta tarkoittaa sitä, että verkkolaiteyhtiö huolehtii teleoperaattorin verkon teknisestä hallinnassa ja ylläpidosta.

Liikevoittoprosentilla mitattuna Nokian kannattavuus on ollut jo pitkään Ericssonia parempi.

Viime vuoden loka–joulukuussa Nokian liikevoittoprosentti oli 20 ja Ericssonin 16. Liikevoittoprosentti tarkoittaa liikevoiton osuutta liikevaihdosta. Koko vuonna 2015 Nokian liikevoittoprosentti oli 16 ja Ericssonin 11.

Viime vuotta voi pitää vahvana näyttönä siitä, että Nokia on vuonna 2010 kärjistyneiden puhelinongelmien jälkeen onnistunut vakauttamaan asemansa ja kannattavuutensa verkkolaiteyhtiönä.

Nokialla on jo hallussaan runsaat 91 prosenttia Alcatel-Lucentin osakkeista. Osakevaihtona tehtävän kaupan arvo on 15,6 miljardia euroa.

Suomen historian suurin kauppa

 Huhtikuussa 2015 Nokia ilmoitti, että se aikoo ostaa ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla.

 Kauppa tehdään osakevaihtona. Nokia tarjoaa 0,55 uutta osakettaan Alcatel-Lucentin osakkeesta.

Nokialla on hallussaan yli 90 prosenttia Alcatel-Lucentin osakkeista.

 Tammikuun puolivälissä Alcatel-Lucentin liiketoiminta yhdistettiin Nokiaan. Seuraavassa osavuosikatsauksessa Alcatel-Lucentin tulos on osa Nokiaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietoliikenne
 • Nokia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  2. 2

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  3. 3

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  4. 4

   ”Neitsyys on paras lahja, jonka nainen voi aviomiehelleen antaa”, luennoitsija opetti – ja Kiinassa roihahti someraivo

  5. 5

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  6. 6

   Baltialaiset huolestuivat: Maailmaa valloittanut koominen venäläisanimaatio Maša ja karhu saattaakin olla osa Venäjän hybridi­sodan­käyntiä

  7. 7

   Suomen ja viron samankaltaisuus huvittaa – nykyään virolaisetkin nauravat ”vilkuttamiselle” ja ”ratsastajapatsaalle”

  8. 8

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  9. 9

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  10. 10

   Telia maksoi Liigan tv-oikeuksista poikkeuksellisen suuren summan – pian otteluita ei ehkä enää näe ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  3. 3

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  4. 4

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  5. 5

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  6. 6

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  7. 7

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  8. 8

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  9. 9

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  10. 10

   Trump sätti Pohjois-Koreaa ohjuksen ampumisesta: ”Osoittaa suurta epäkunnioitusta Kiinaa kohtaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää