Valikko
Talous

Uusi kimppakyytiyritys aloitti – suunnitteilla myös sovellus, jolla voi vuokrata omaa ajoneuvoaan

Ridenrent-yhtiö ottaa välitetystä matkasta 20 prosentin osuuden. Yritys aikoo laajentua nopeasti esimerkiksi Kiinaan ja Brasiliaan.

Ridenrent-yhtiö on perustanut verkossa toimivan sovelluksen, jolla se pyrkii tekemään bisnestä kimppakyydeillä. Toiminta alkaa tänään maanantaina.

Toimitusjohtaja Toni Seppälä sanoo, että yhtiön aikomus on laajentaa toimintaansa heti ulkomaille. Suuntana ovat ainakin Saksan, Brasilian, Yhdysvaltojen, Taiwanin, Kiinan, Australian sekä Suomen naapurimaiden kimppakyytimarkkinat.

Brasiliassa neuvottelut ovat jo pitkällä. ”Tavoitteet ovat kovat”, Seppälä sanoo.

Lähiaikoina yritys aikoo julkistaa sovelluksen, jossa ihmiset ja yritykset voivat panna omat kulkuneuvonsa vuokralle.

Yhtiön mukaan kyseessä on ensimmäinen ammattimaisesti toimiva kaupallinen kimppakyytipalvelu Suomessa. Yritys toimii autokyyti.fi-sovelluksen kautta.

Kyytiä tarvitseva kirjoittaa sovellukseen, mistä mihin hän haluaa matkustaa. Mikäli haluttu kyyti löytyy, matkustaja maksaa pyydetyn hinnan verkossa. Matkan jälkeen matkustaja saa sähköpostin, jolla hän voi arvioida kuljettajaa.

Jos matka peruuntuu 24 tuntia ennen sovittua matkaa, matkustaja saa rahat takaisin täysimääräisenä. Hän ei joudu tällöin maksamaan myöskään yhtiön perimiä palkkioita ja maksukustannuksia.

Alle 24 tuntia aikaisemmin perutuista matkoista saa takaisin puolet. Toisen puolen rahoista saa kyydin tarjoaja. Jos matkustaja ei saavu paikalle, kyydin tarjoaja saa pitää osuutensa. Jos kyydin tarjoaja peruu matkan, rahat palautetaan matkustajille.

Kuljettaja puolestaan ilmoittaa sovellukseen lähtöpaikan, ajan ja määränpään. Lisäksi sivustolle kirjataan, paljonko yksi istuin maksaa. Kuljettaja saa ilmoituksen tekstiviestillä, mikäli matka varataan.

Yksityiskohdista voi sopia soittamalla puhelimella. Stripe-palvelu tilittää kuljettajalle kertyneet rahat pankkitilille kahden viikon välein. Kyydin tarjoaminen vaatii Stripe-tilin luomisen.

Käyttäjäehtojen mukaan kimppakyydeillä ei saa tehdä voittoa, vaan ainostaan jakaa matkakulut.

”Emme tietysti pysty tätä kontrolloimaan mitenkään, mutta tässä toimivat markkinatalouden lait. Esimerkiksi Facebookin kimppakyydeissä kovia hintoja pyytävät saavat kovat haukut”, Seppälä sanoo.

Matkamaksun lisäksi autokyyti.fi veloittaa 20 prosentin varausmaksun, Stripen rahaliikennekulut ja 10 prosentin arvonlisäveron. Stripen rahaliikennekulut ovat eurooppalaisilla korteilla 0,25 euroa sekä 1,4 prosenttia.

Yhtiön mukaan kyytipalvelu ei tarvitse lupia, koska kyseessä on vain kyytien välittäminen. Autokyyti.fi hoitaa muun muassa arvonlisäveron maksun.

”Pelkkien kyytien välittäminen ei vaadi erityisiä lupia”, sanoo asianajaja Sami Tuominen asianajotoimisto Bird & Bird Oy:stä Ridenrent-yhtiön tiedotteessa.

Seppälä ei tiedä, miltä viranomaiselta asianajotoimisto on tietonsa varmistanut. ”Kai verottajalta”, Seppälä sanoo.

Sovelluksen omistaa Tampereella toimiva Ridenrent Oy.

Yrityksen omistavat Toni Seppälä sekä Punnitse ja Säästä -ketjun perustaja Juuso Siro. Rahoittajina toimivat lisäksi Birch Venture ja muun muassa innovaatiorahoituskeskus Tekes.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kuljetus
 • sovellus
 • auto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  9. 9

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  10. 10

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  4. 4

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  7. 7

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää