Valikko
Talous

Heräteostos voi piristää tai köyhdyttää – suunnittelematon hankinta on usein kauppiaan myyntiponnistelujen tulosta

HS selvitti, millä tavoin kauppa kuluttajia houkuttelee.

Kuvia käytetystä autosta, kahvakuulasta, suklaarasiasta – muun muassa tällaisia otoksia ilmestyy puhelimen ruudulle, jos kuvienjakopalvelu Instagramiin syöttää hakusanan ”heräteostos”.

Ennalta suunnittelemattomat heräte- eli impulssi­ostokset ovat yleensä jotain melko pientä: suklaapatukka tai uusi t-paita.

Joku voi toki yllättää itsensä tyyriimmälläkin hankinnalla.

”Moni ei edes pidä ruoka­kaupassa tehtyjä suunnittelemattomia ostoja varsinaisia heräte­ostoina, vaikka sellaisiahan ne ovat. Varsin usein ihmiset menevät ruokakauppaan ilman ostoslistaa”, sanoo sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta.

Wilskan mukaan naiset tekevät heräteostoja useammin kuin miehet.

”Tätä selittää se, että keskimäärin naiset käyvät ostoksilla useammin kuin miehet. Mutta toki miehetkin ostavat ennalta harkitsematta. Tyypillistä on, että miesten heräteostot ovat kalliimpia kuin naisten”, Wilska kertoo.

Myös nuoret tekevät paljon heräteostoja. Nuorten ostointoa aikuisiin verrattuna professori selittää suuremmalla impulsiivisuudella ja vapaa-ajan suuremmalla määrällä – nuorilla on enemmän aikaa kierrellä päämäärättömästi kaupoissa.

Moni osaa nimetä heräteostoilleen jonkin motiivin.

Yksi piristää tai palkitsee it­seään. Lehtihyllystä tarttuu mukaan luettavaa, kun töissäkin on ollut niin raskasta. Kymppi kokeesta on syy herkutella.

Toinen taas tekee alennuslaareista löytöjä ja rakentaa samalla itsestään mielikuvaa järkevänä kuluttajana – kun halvalla sai.

”Tavanomaisempaa on, ettei heräteostolla ole mitään tiedostettua syytä. Tällöin kauppias on onnistunut houkuttelemaan kuluttajan ostamaan”, Wilska sanoo.

Kauppiaan konsteista tyypillisin on jotenkin poikkeava esillepano.

Jo houkutteleva näyte­ikkuna saattaa innostaa ennalta suunnittelemattomaan ostokseen. Kaupassa kulkureittien varrelle asetellut tuotteet päätyvät helposti ostoskoriin. Aikuisille suunnatut tuotteet kauppias asettelee aikuisen katseen korkeudelle, kun taas lapsia kiinnostavat karkkirasiat ovat ala­hyllyillä.

Myös erilaiset teemoittaiset esillepanot houkuttavat.

Samalla pöydällä voi olla shampoon lisäksi vaikka ­tietyn merkin hiustenhoitotuotteita. Shampoota ostamaan ­tullut asiakas nappaa herkästi mukaansa myös hoitoaineen.

Erilaiset kampanjat ja alennukset ­koettavat vedota sääste­liäisiin. Kolme kahden hinnalla tai –30 prosenttia saa ostamaan, vaikka tarvetta ei varsinaisesti olisikaan.

Kauppa hyödyntää myös kuulo- ja hajuaisteja.

Kaupan paistouuneista pöllähtävä tuoksu ohjataan myymälään. Hedelmä­osastoilla voidaan käyttää keinotekoisia hajusteita. Äänimaailmakin voi edistää myyntiä.

Wilska kertoo ulkomaisesta tutkimuksesta, jossa saksalaisen musiikin soittaminen ruokakaupassa lisäsi saksalaisten viinien myyntiä.

Myös henkilökohtainen palvelu on yksi keino.

Tuote-esittelijä saattaa ojennella mais­tiaisia. Osaava myyjä kysyy asiakkaalta, tarvitseeko hän ­juuri ostamiinsa suksiinsa voidetta.

Heräteostoilla on huono maine, mutta Wilskan mukaan niissä on myös hyvät puolensa. Joskus suunnittelematon ostaminen voi nostaa mielialaa.

Heräteostot pitävät myös osaltaan kansan­talouden pyöriä liikkeellä, vaikka niiden osuus kaikista ostoista onkin pieni.

”Tosin tutkimusten mukaan harkittu ostos tuottaa enemmän mielihyvää kuin suunnittelematon. Impulssiostokset myös kaduttavat useammin kuin pohditut ostot. Kierre syntyy, jos pahaa oloa ryhtyy lääkitsemään uusilla ostoksilla”, Wilska kertoo.

Talous- ja velkaneuvonnan erikoissuunnittelija Sanna Helesuo sanoo, että heräteostot ovat kuluttajalle ongelma, jos ne vetävät oman talouden tiukille. Pulmallisia ne ovat myös, jos nurkkiin kertyy turhaa tavaraa tai jos tapa alkaa jostain muusta syystä ärsyttää kuluttajaa itseään.

Jos ostelusta tahtoo eroon, neuvoo Kuluttaja- ja kilpailu­virastossa työskentelevä Helesuo konkretisoimaan jotenkin pahaa tapaansa. Hyvä keino on kirjata ylös kaikki heräteostot summineen. Kuukauden ostot voi myös kerätä näkyviin vaikkapa laatikoston päälle.

”Kannattaa myös pohtia, mitä muuta summalla voisi tehdä. Olisiko rahat parempi säästää vaikka unelmien matkaa varten?” hän ehdottaa.

Ostoslista on syytä ottaa mukaan muuallekin kuin ruokakauppareissulle.

Esimerkiksi alennusmyynneissä lista auttaa karsimaan turhia hankintoja.

Ostomahdollisuuksia voi myös vältellä. Aikataulunsa voi suunnitella sellaiseksi, ettei kaupoissa kiertelyyn jää aikaa.

”Turhista ostoista rimpuilu on vähän samanlaista puuhaa kuin laihduttaminen. Se vaatii itse­kuria ja päättäväisyyttä. Välillä tulee repsahduksiakin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuluttaminen
 • ostokset
 • ostos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Villingin ”antiautoritäärisellä kesämökillä” kasvatetaan vihanneksia ja kerätään sadevettä – Helsingin kaupungin poistumiskehotus tuli talonvaltaajien mukaan yllätyksenä

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Mitä postinjakajat tekevät tiistaisin, kun kirjeposti ei kulje? Luottamusmies pelkää, että keskiviikot venyvät ja posti myöhästyy

  8. 8

   Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan

  9. 9

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  10. 10

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  5. 5

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  10. 10

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää