Valikko
Talous

Heräteostos voi piristää tai köyhdyttää – suunnittelematon hankinta on usein kauppiaan myyntiponnistelujen tulosta

HS selvitti, millä tavoin kauppa kuluttajia houkuttelee.

Kuvia käytetystä autosta, kahvakuulasta, suklaarasiasta – muun muassa tällaisia otoksia ilmestyy puhelimen ruudulle, jos kuvienjakopalvelu Instagramiin syöttää hakusanan ”heräteostos”.

Ennalta suunnittelemattomat heräte- eli impulssi­ostokset ovat yleensä jotain melko pientä: suklaapatukka tai uusi t-paita.

Joku voi toki yllättää itsensä tyyriimmälläkin hankinnalla.

”Moni ei edes pidä ruoka­kaupassa tehtyjä suunnittelemattomia ostoja varsinaisia heräte­ostoina, vaikka sellaisiahan ne ovat. Varsin usein ihmiset menevät ruokakauppaan ilman ostoslistaa”, sanoo sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta.

Wilskan mukaan naiset tekevät heräteostoja useammin kuin miehet.

”Tätä selittää se, että keskimäärin naiset käyvät ostoksilla useammin kuin miehet. Mutta toki miehetkin ostavat ennalta harkitsematta. Tyypillistä on, että miesten heräteostot ovat kalliimpia kuin naisten”, Wilska kertoo.

Myös nuoret tekevät paljon heräteostoja. Nuorten ostointoa aikuisiin verrattuna professori selittää suuremmalla impulsiivisuudella ja vapaa-ajan suuremmalla määrällä – nuorilla on enemmän aikaa kierrellä päämäärättömästi kaupoissa.

Moni osaa nimetä heräteostoilleen jonkin motiivin.

Yksi piristää tai palkitsee it­seään. Lehtihyllystä tarttuu mukaan luettavaa, kun töissäkin on ollut niin raskasta. Kymppi kokeesta on syy herkutella.

Toinen taas tekee alennuslaareista löytöjä ja rakentaa samalla itsestään mielikuvaa järkevänä kuluttajana – kun halvalla sai.

”Tavanomaisempaa on, ettei heräteostolla ole mitään tiedostettua syytä. Tällöin kauppias on onnistunut houkuttelemaan kuluttajan ostamaan”, Wilska sanoo.

Kauppiaan konsteista tyypillisin on jotenkin poikkeava esillepano.

Jo houkutteleva näyte­ikkuna saattaa innostaa ennalta suunnittelemattomaan ostokseen. Kaupassa kulkureittien varrelle asetellut tuotteet päätyvät helposti ostoskoriin. Aikuisille suunnatut tuotteet kauppias asettelee aikuisen katseen korkeudelle, kun taas lapsia kiinnostavat karkkirasiat ovat ala­hyllyillä.

Myös erilaiset teemoittaiset esillepanot houkuttavat.

Samalla pöydällä voi olla shampoon lisäksi vaikka ­tietyn merkin hiustenhoitotuotteita. Shampoota ostamaan ­tullut asiakas nappaa herkästi mukaansa myös hoitoaineen.

Erilaiset kampanjat ja alennukset ­koettavat vedota sääste­liäisiin. Kolme kahden hinnalla tai –30 prosenttia saa ostamaan, vaikka tarvetta ei varsinaisesti olisikaan.

Kauppa hyödyntää myös kuulo- ja hajuaisteja.

Kaupan paistouuneista pöllähtävä tuoksu ohjataan myymälään. Hedelmä­osastoilla voidaan käyttää keinotekoisia hajusteita. Äänimaailmakin voi edistää myyntiä.

Wilska kertoo ulkomaisesta tutkimuksesta, jossa saksalaisen musiikin soittaminen ruokakaupassa lisäsi saksalaisten viinien myyntiä.

Myös henkilökohtainen palvelu on yksi keino.

Tuote-esittelijä saattaa ojennella mais­tiaisia. Osaava myyjä kysyy asiakkaalta, tarvitseeko hän ­juuri ostamiinsa suksiinsa voidetta.

Heräteostoilla on huono maine, mutta Wilskan mukaan niissä on myös hyvät puolensa. Joskus suunnittelematon ostaminen voi nostaa mielialaa.

Heräteostot pitävät myös osaltaan kansan­talouden pyöriä liikkeellä, vaikka niiden osuus kaikista ostoista onkin pieni.

”Tosin tutkimusten mukaan harkittu ostos tuottaa enemmän mielihyvää kuin suunnittelematon. Impulssiostokset myös kaduttavat useammin kuin pohditut ostot. Kierre syntyy, jos pahaa oloa ryhtyy lääkitsemään uusilla ostoksilla”, Wilska kertoo.

Talous- ja velkaneuvonnan erikoissuunnittelija Sanna Helesuo sanoo, että heräteostot ovat kuluttajalle ongelma, jos ne vetävät oman talouden tiukille. Pulmallisia ne ovat myös, jos nurkkiin kertyy turhaa tavaraa tai jos tapa alkaa jostain muusta syystä ärsyttää kuluttajaa itseään.

Jos ostelusta tahtoo eroon, neuvoo Kuluttaja- ja kilpailu­virastossa työskentelevä Helesuo konkretisoimaan jotenkin pahaa tapaansa. Hyvä keino on kirjata ylös kaikki heräteostot summineen. Kuukauden ostot voi myös kerätä näkyviin vaikkapa laatikoston päälle.

”Kannattaa myös pohtia, mitä muuta summalla voisi tehdä. Olisiko rahat parempi säästää vaikka unelmien matkaa varten?” hän ehdottaa.

Ostoslista on syytä ottaa mukaan muuallekin kuin ruokakauppareissulle.

Esimerkiksi alennusmyynneissä lista auttaa karsimaan turhia hankintoja.

Ostomahdollisuuksia voi myös vältellä. Aikataulunsa voi suunnitella sellaiseksi, ettei kaupoissa kiertelyyn jää aikaa.

”Turhista ostoista rimpuilu on vähän samanlaista puuhaa kuin laihduttaminen. Se vaatii itse­kuria ja päättäväisyyttä. Välillä tulee repsahduksiakin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuluttaminen
 • ostokset
 • ostos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Eurojackpotin 87 miljoonaa menikin kolmen pelaajan porukalle – kuponkia säilyttänyt ei tarkistanut riviä heti kaverinsa kehotuksesta huolimatta

  2. 2

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

  6. 6

   Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

  7. 7

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  8. 8

   Haluatko päästä vauhdilla juoksukuntoon? Valmentaja antaa kymmenen vinkkiä harjoitteluun tauon jälkeen

  9. 9

   Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

  10. 10

   Villit huhut samuraimiekan kanssa riehuvasta koiransilpojasta leviävät Vantaalla – kaupan edessä ollut koira sai haavan ilmeisesti ryöstön yhteydessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  8. 8

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää