Valikko
Talous

Heräteostos voi piristää tai köyhdyttää – suunnittelematon hankinta on usein kauppiaan myyntiponnistelujen tulosta

HS selvitti, millä tavoin kauppa kuluttajia houkuttelee.

Kuvia käytetystä autosta, kahvakuulasta, suklaarasiasta – muun muassa tällaisia otoksia ilmestyy puhelimen ruudulle, jos kuvienjakopalvelu Instagramiin syöttää hakusanan ”heräteostos”.

Ennalta suunnittelemattomat heräte- eli impulssi­ostokset ovat yleensä jotain melko pientä: suklaapatukka tai uusi t-paita.

Joku voi toki yllättää itsensä tyyriimmälläkin hankinnalla.

”Moni ei edes pidä ruoka­kaupassa tehtyjä suunnittelemattomia ostoja varsinaisia heräte­ostoina, vaikka sellaisiahan ne ovat. Varsin usein ihmiset menevät ruokakauppaan ilman ostoslistaa”, sanoo sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta.

Wilskan mukaan naiset tekevät heräteostoja useammin kuin miehet.

”Tätä selittää se, että keskimäärin naiset käyvät ostoksilla useammin kuin miehet. Mutta toki miehetkin ostavat ennalta harkitsematta. Tyypillistä on, että miesten heräteostot ovat kalliimpia kuin naisten”, Wilska kertoo.

Myös nuoret tekevät paljon heräteostoja. Nuorten ostointoa aikuisiin verrattuna professori selittää suuremmalla impulsiivisuudella ja vapaa-ajan suuremmalla määrällä – nuorilla on enemmän aikaa kierrellä päämäärättömästi kaupoissa.

Moni osaa nimetä heräteostoilleen jonkin motiivin.

Yksi piristää tai palkitsee it­seään. Lehtihyllystä tarttuu mukaan luettavaa, kun töissäkin on ollut niin raskasta. Kymppi kokeesta on syy herkutella.

Toinen taas tekee alennuslaareista löytöjä ja rakentaa samalla itsestään mielikuvaa järkevänä kuluttajana – kun halvalla sai.

”Tavanomaisempaa on, ettei heräteostolla ole mitään tiedostettua syytä. Tällöin kauppias on onnistunut houkuttelemaan kuluttajan ostamaan”, Wilska sanoo.

Kauppiaan konsteista tyypillisin on jotenkin poikkeava esillepano.

Jo houkutteleva näyte­ikkuna saattaa innostaa ennalta suunnittelemattomaan ostokseen. Kaupassa kulkureittien varrelle asetellut tuotteet päätyvät helposti ostoskoriin. Aikuisille suunnatut tuotteet kauppias asettelee aikuisen katseen korkeudelle, kun taas lapsia kiinnostavat karkkirasiat ovat ala­hyllyillä.

Myös erilaiset teemoittaiset esillepanot houkuttavat.

Samalla pöydällä voi olla shampoon lisäksi vaikka ­tietyn merkin hiustenhoitotuotteita. Shampoota ostamaan ­tullut asiakas nappaa herkästi mukaansa myös hoitoaineen.

Erilaiset kampanjat ja alennukset ­koettavat vedota sääste­liäisiin. Kolme kahden hinnalla tai –30 prosenttia saa ostamaan, vaikka tarvetta ei varsinaisesti olisikaan.

Kauppa hyödyntää myös kuulo- ja hajuaisteja.

Kaupan paistouuneista pöllähtävä tuoksu ohjataan myymälään. Hedelmä­osastoilla voidaan käyttää keinotekoisia hajusteita. Äänimaailmakin voi edistää myyntiä.

Wilska kertoo ulkomaisesta tutkimuksesta, jossa saksalaisen musiikin soittaminen ruokakaupassa lisäsi saksalaisten viinien myyntiä.

Myös henkilökohtainen palvelu on yksi keino.

Tuote-esittelijä saattaa ojennella mais­tiaisia. Osaava myyjä kysyy asiakkaalta, tarvitseeko hän ­juuri ostamiinsa suksiinsa voidetta.

Heräteostoilla on huono maine, mutta Wilskan mukaan niissä on myös hyvät puolensa. Joskus suunnittelematon ostaminen voi nostaa mielialaa.

Heräteostot pitävät myös osaltaan kansan­talouden pyöriä liikkeellä, vaikka niiden osuus kaikista ostoista onkin pieni.

”Tosin tutkimusten mukaan harkittu ostos tuottaa enemmän mielihyvää kuin suunnittelematon. Impulssiostokset myös kaduttavat useammin kuin pohditut ostot. Kierre syntyy, jos pahaa oloa ryhtyy lääkitsemään uusilla ostoksilla”, Wilska kertoo.

Talous- ja velkaneuvonnan erikoissuunnittelija Sanna Helesuo sanoo, että heräteostot ovat kuluttajalle ongelma, jos ne vetävät oman talouden tiukille. Pulmallisia ne ovat myös, jos nurkkiin kertyy turhaa tavaraa tai jos tapa alkaa jostain muusta syystä ärsyttää kuluttajaa itseään.

Jos ostelusta tahtoo eroon, neuvoo Kuluttaja- ja kilpailu­virastossa työskentelevä Helesuo konkretisoimaan jotenkin pahaa tapaansa. Hyvä keino on kirjata ylös kaikki heräteostot summineen. Kuukauden ostot voi myös kerätä näkyviin vaikkapa laatikoston päälle.

”Kannattaa myös pohtia, mitä muuta summalla voisi tehdä. Olisiko rahat parempi säästää vaikka unelmien matkaa varten?” hän ehdottaa.

Ostoslista on syytä ottaa mukaan muuallekin kuin ruokakauppareissulle.

Esimerkiksi alennusmyynneissä lista auttaa karsimaan turhia hankintoja.

Ostomahdollisuuksia voi myös vältellä. Aikataulunsa voi suunnitella sellaiseksi, ettei kaupoissa kiertelyyn jää aikaa.

”Turhista ostoista rimpuilu on vähän samanlaista puuhaa kuin laihduttaminen. Se vaatii itse­kuria ja päättäväisyyttä. Välillä tulee repsahduksiakin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuluttaminen
 • ostokset
 • ostos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  4. 4

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  8. 8

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  9. 9

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  10. 10

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää