Talous

Kiina on ylituotantonsa vanki

Kiina pitää itsekin teollisuuden liikakapasiteettia ongelmana, mutta siitä on vaikea päästä eroon.

Peking

Viikko sitten tuhannet terästehtaiden työläiset osoittivat mieltä Brysselissä ja vaativat Euroopan unionia panemaan kuriin kiinalaisen teräksen halpatuonnin.

He olivat huolissaan työpaikoistaan, koska kiinalaiset tehtaat tuottavat terästä enemmän kuin markkinoilla on kysyntää.

Maanantaina Pekingissä julkistetun selvityksen perusteella Euroopan työläisillä saattaa olla syytä huoleen vielä pitkään. Kiinan halpatuonnin taustasyy, teollisuuden ylituotanto, ei ole vähentynyt, vaikka Kiina on jo vuosia pyrkinyt vähentämään teollisuuden liikakapasiteettia.

”Valitettavasti viimeksi kuluneiden kuuden vuoden aikana ylikapasiteetti Kiinassa on vain jatkanut pahenemistaan. Sen vaikutuksista sekä kotimaiseen että kansainväliseen talouteen on tullut entistä tuhoisampia”, selvityksessä todetaan.

Selvityksen laati Euroopan unionin kauppakamari Kiinassa. Se on Kiinassa toimivien eurooppalaisten yritysten etujärjestö.

Kiinassa on ylikapasiteettia kymmenillä muillakin teollisuuden aloilla kuin teräksentuotannossa. EU-kauppakamari selvitti ylikapasiteetin syitä ja seurauksia kahdeksalla toimialalla, joihin kuuluvat teräksen lisäksi esimerkiksi sementin, alumiinin ja paperin tuotanto sekä laivan­rakennusteollisuus.

Ylikapasiteetti johtuu lähinnä siitä, että Kiina on vuosikaudet investoinut valtavia summia sellaisiin teollisuudenaloihin, joiden tuotteille ei ole kovin paljon kysyntää.

Kiinalaisten tuotteiden kysyntä väheni jo, kun talouskriisi ravisteli maailmantaloutta vuodesta 2008 alkaen. Siitä huolimatta Kiina jatkoi investoimista teollisuuteensa osana elvytystään, jolla Kiina pyrki pitämään taloutensa pinnalla maailmanlaajuisessa kriisissä.

Esimerkiksi terästä Kiina tuottaa nykyisin yli kaksi kertaa niin paljon kuin seuraavaksi suurimmat tuottajat Japani, Intia, Yhdysvallat ja Venäjä yhteensä.

”Teräksentuotanto on täysin irtaantunut todellisen markkinakysynnän ohjauksesta”, EU-kauppakamari toteaa selvityksessään.

Teollisuuden ylikapasiteetti on yksi taustalla oleva syy siihen, että EU:ssa osa jäsenmaista vastustaa niin sanotun markkina­talousmaan aseman myöntämistä Kiinalle. Jos Kiina määriteltäisiin markkinatalousmaaksi kauppajärjestö WTO:ssa, Kiinalle olisi nykyistä vaikeampi määrätä polkumyyntitulleja.

Ylikapasiteetti on ongelma myös Kiinalle. Vanhanaikaisen ja saastuttavan teollisuuden investoinnit ja työvoima eivät ole tehokkaimmassa käytössä.

Kiinassa on suljettu paljon kannattamattomia tehtaita. Kiina on ilmoittanut tänä vuonna sulkevansa esimerkiksi terästehtaita ja hiilikaivoksia. Maanantaina julkistetun selvityksen mukaan ylituotannon vähentäminen vaatisi tehtaiden sulkemisen lisäksi muutoksia siihen, kuinka Kiinan talous toimii.

Ylituotantoon kannustaa esimerkiksi Kiinan maakuntien välinen kilpailu. Kiina ei ole selkeä kansallinen markkina-alue vaan alueellisten markkinoiden tilkkutäkki, selvitys toteaa. Kaikki 31 maakuntaa haluavat pitää kiinni teollisuudestaan ja työpaikoistaan. Siksi ne investoivat tehtaisiin eikä keskushallinnon määräyksiä aina noudateta.

Osa maakunnista myös pyrkii omavaraisuuteen tiettyjen teol­lisuustuotteiden tuotannossa, vaikka samaa tuotetta tehtäisiin jo riittävästi naapurimaakunnassa. Lisäksi maakunnat pitävät oman alueen kannattamattomiakin yrityksiä elossa tukiaisin.

Hukkainvestointeja on edelleen runsaasti

 Hidastuva talouskasvu on yksi Kiinan keskusjohdon suurimmista huolenaiheista. Silti paikallistasolla investoidaan paljon ylituotantoaloihin, joihin ei enää kannattaisi investoida.

 Kiina on vuosia pyrkinyt muuttamaan talouden rakennetta niin, että se perustuisi enemmän kotimaiseen kysyntään ja palvelualoihin.

 Kiinalaisia kotitalouksia voisi EU-kauppakamarin mukaan saada kuluttamaan enemmän investoimalla sosiaalisiin turvaverkkoihin, kuten eläkejärjestelmiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Kiinan talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  5. 5

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  10. 10

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää