Valikko
Talous

Handelsbankenilla ei ollut oikeutta nostaa kuntien lainakorkoja – pankin palautettava rahat

Finanssikriisin vaikutukset eivät olleet riittävä peruste korkojen nostolle, katsoo korkein oikeus. Samantyyppinen kanne on vireillä Nordeaa vastaan.

Korkein oikeus (KKO) on määrännyt Handelsbankenin palauttamaan kuntayhtymille rahat, jotka se sai korottamalla lainojensa marginaalia yksipuolisesti vuosina 2009–2010.

Tiistaina annetussa päätöksessään KKO toteaa, ettei Handelsbankenilla ollut oikeutta korottaa korkomarginaaliaan kansainvälisen finanssikriisin vaikutuksiin vedoten. KKO kumosi vuonna 2013 annetun hovioikeuden tuomion.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä sekä useat kunnat nostivat vuosina 1998–2007 Handelsbankenilta yhteensä noin 120 miljoonan euron arvosta lainoja.

Vuonna 2009 lainojen yhteismäärä oli runsaat 46 miljoonaa euroa, kun Handelsbanken ilmoitti, että se korottaa korkomarginaalia 0,45–0,6 prosenttiyksikköä. Pankki perusteli korotusta sillä, että sen varainhankinnan kustannukset olivat kansainvälisen finanssikriisin seurauksena nousseet.

KKO:n ratkaisun seurauksena Handelsbankenin on siis maksettava takaisin vajaa kolme miljoonaa euroa sekä tuotto- ja viivästyskorkoa takaisin maksettavalle summalle koko ajalta.

”Päällimmäinen reaktio on tietysti pettymys. Muuten emme tule ratkaisua kommentoimaan”, sanoo Handelsbankenin lakimies Stefan Sveholm.

KKO:n päätös tuskin johtaa kannetulvaan kunnilta, koska marginaalien korotuksia tehtiin seitsemän vuotta sitten.

Vaikka kanneoikeus ei olisi vanhentunut, ei korotuksia riitauttava kanne todennäköisesti menesty tuomioistuimissa, jos marginaalikorotukset on aikoinaan hyväksytty.

Handelsbanken-tuomiolla voi sen sijaan olla vaikutuksia KKO:ssa vireillä olevaan usean kunnan kanteeseen finanssiyhtiö Nordeaa vastaan. Siinä on kyse samantyyppisestä asiasta.

Kuntien asianajajana toimiva Jörgen Hammarström Hammarström Puhakka Partnersilta sanoo, että valituslupaa on pyydetty jo keväällä 2014, mutta mitään ei ole vielä kuulunut.

”Oletamme tietysti, että meidänkin tapauksemme tullaan kuulemaan. Tapausten pääasiat ovat aika yhteneväisiä. Olisi oikeusmurha, jos valituslupaa ei tulisi.”

Hammarström arvioi, että Nordea-tapauksessa kyse on noin 8 miljoonasta eurosta, jonka päälle tulisivat vielä tuotto- ja viivästyskorot.

Viidellä energiayhtiöllä oli myös vuonna 2009 nostettu kanne Nordeaa vastaan lainamarginaalien korottamisesta, mutta se sovittiin.

Handelsbanken-tuomiosta ei voida vetää liian suuria johtopäätöksiä esimerkiksi kuluttajille myönnettyjen lainojen suhteen, koska tapaus on tarkkarajainen. Siinä on kyse siitä, miten laaja harkintavalta pankilla on korottaa korkomarginaalia julkisyhteisöjen ja yritysten kanssa tehdyissä lainasopimuksissa.

Vaasan yliopiston rahoituksen professori Sami Vähämaa pitää päätöstä kuitenkin merkittävänä myös siksi, että se saattaa toimia esteenä mahdolliselle asuntolainojen korkomarginaalien korottamiselle tulevaisuudessa.

Vähämaa huomauttaa, että pankkien kilpaillessa asiakkaista kymmenen vuotta sitten lainojen marginaalit olivat mitättömiä. Nyt myös asuntolainojen viitekorot, euriborit, ovat joko nollissa tai negatiivisia.

”Jos markkinakorot vielä hieman laskevat, alkaa kohta olla käsillä tilanne, jossa pankit häviävät rahaa vanhoista lainoista”, Vähämää sanoo.

”Pankeilla on varmaan intressi saada nostettua marginaaleja. Tämä päätös voi hankaloittaa pankkien yksipuolisesti tekemiä muutoksia lainaehtoihin.”

Handelsbankenin Sveholm arvioi, että päätöksellä voi olla vaikutuksia kuluttajaluottoihin vain sitä kautta, että lainsäätäjä haluaa ottaa asiaan kantaa.

Myös Finanssivalvonnan (Fiva) toimistopäällikkö Timo Peltonen korostaa, ettei KKO:n päätöksellä ole suoria vaikutuksia esimerkiksi asuntolainoihin.

”Kuluttajapuolen marginaalien korotukset on tehty uudessa laissa oikeastaan mahdottomaksi. Mutta kyllä tästä varmasti keskustelua tulee.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • Lainakorko
 • Korkein oikeus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  6. 6

   HSTV näyttää Kansallisbaletin ”komean ja vimmaisen” Voima-esityksen suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   HKL kertoo, miten kaupunkipyörä tulee palauttaa: ”Pitäisi lukita vaijerilla aina se kaupunkipyörä, jota on käyttänyt, ei naapuripyörä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää