Valikko
Talous

Miksi maailman teknologiajätit ja Yhdysvaltain hallitus riitelevät yhdestä iPhonesta?

Kamppailussa on kyse vanhasta vastakkainasettelusta yksilönvapauksien ja turvallisuuden välillä.

Kiista, joka alkoi yhden iPhonen salausjärjestelmästä, on saanut valtavat mittasuhteet.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI haluaa puhelin- ja tietokonevalmistaja Applen auttavan sitä useita ihmisiä tappaneen asemiehen iPhonen murtamisessa.

Apple vastustaa tätä kiivaasti. Sen mukaan FBI:n vaatimus vaarantaa vakavasti satojen miljoonien ihmisten kansalaisoikeudet.

Vääntöön ovat sotkeutuneet niin maailman suurimmat teknologiatitaanit, tietovuotaja Edward Snowden kuin miljardööri Donald Trump.

Tästä on kyse: ainakin 14 ihmistä kuoli ja 17 haavoittui San Bernardinossa Kaliforniassa, kun Sayeed Farook, 28, ja hänen vaimonsa Tashfeen Melik, 27, avasivat viime joulukuussa tulen kehitysvammaisille palveluja tarjoavassa valtion virastossa.

Kyseessä oli Yhdysvaltain pahin verilöyly sen jälkeen, kun asemies surmasi 26 ihmistä Sandy Hookin ala-asteella Connecticutissa joulukuussa 2012.

Ennen kuin hänet ammuttiin, Farook oli laittanut iPhonestaan päälle täpän, joka rajoittaa salasanakokeilujen määrän kymmeneen.

Jos salasanan laittaa kymmenen kertaa väärin, puhelin tuhoaa kaiken sisältämänsä datan. Kyseessä on uudistus, joka on ollut käytössä iPhoneissa vuoden 2014 syyskuusta lähtien.

Nyt FBI haluaa Applen tekevän kaksi asiaa:

Ensinnäkin luomaan kokonaan uuden iOS-käyttöjärjestelmän, jonka avulla poliisi voi kokeilla lukemattoman määrän salasanoja.

Toiseksi luomaan keinon, jonka avulla poliisi voi kokeilla eri salasanoja nopeasti, ilman tarvetta näppäillä jokainen manuaalisesti.

FBI:n johtaja James Comey kirjoitti sunnuntaina juristien suosimaan Lawfare-blogiin, että poliisi ei halua ”murtaa kenenkään salausta tai päästää jonkinlaista yleisavainta vapaaksi”. Kyse on Comeyn mukaan ”varsin kapeasta tapauksesta”, joka koskee vain San Bernardinon tappajan puhelimen murtamista.

”Ehkä puhelimen tiedot sisältävät vihjeitä uusien terroristien löytämiseen, ehkä eivät. Mutta emme voi katsoa verilöylyn selviytyjiä silmiin, tai itseämme peilistä, jos emme seuraa tätä johtolankaa.”

Miksi Apple ei suostu FBI:n vaatimuksiin?

Kyse on luottamuksesta. Asiakkaiden luottamuksesta Appleen, Applen luottamuksesta viranomaisiin, sekä Applen luottamuksesta omaan kykyynsä pitää FBI:lle luotu järjestelmä poissa hakkereiden käsistä.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook avasi ajatteluaan maanantaina yhtiön nettisivuilla julkaistussa kirjeessä.

Cookin mukaan Applen salasanatoiminto on ”iOS-järjestelmään rakennetun turvallisuusjärjestelmä ytimessä”. Hän pohtii, voisiko hallitus seuraavaksi komentaa yhtiön esimerkiksi mahdollistamaan keskustelujen nauhoittaminen tai sijainnin paikantaminen.

”Määräys loisi oikeudellisen ennakkotapauksen, joka laajentaisi hallituksen valtaa. Emme yksinkertaisesti tiedä, mihin se johtaisi.”

Lisäksi Cook pelkää, että vaikka iPhonen murtamistekniikka luotaisiin vain Sen Bernardinon tappajan puhelimelle, sitä voitaisiin käyttää uudelleen ja uudelleen.

”Poliisin edustajat ympäri maan ovat jo sanoneet, että heillä on satoja iPhoneja, joiden murtamisessa he haluavat apuamme, jos FBI voittaa tämän tapauksen. Tekniikkaa voi siis verrata fyysisen maailman yleisavaimeen, joka voi avata satoja miljoonia lukkoja.”

”Totta kai Apple tekisi parhaansa suojellakseen avainta”, Cook sanoo kirjeessään, mutta ”tekniikka olisi jatkuvien, periksiantamattomien hakkeri- ja kyberrikollishyökkäysten kohteena.”

Ainoa keino varmistaa, ettei puhelinten murtamistyökalu päädy vääriin käsiin, on Cookin mukaan olla luomatta sitä.

Kiistassa on siis kyse klassisesta vastakkainasettelusta yksityisyyden ja turvallisuuden välillä. Näin toteaa myös FBI:n johtaja Comey blogitekstissään.

Tapauksen taustalla ovat tietysti tietovuotaja Edward Snowdenin paljastamat Yhdysvaltain hallituksen vakoilutoimet. Paljastusten yhteydessä myös moni suuri amerikkalainen teknologiayritys, kuten Apple, joutui ikävään valoon.

Nyt yritysjätit tekevät kaikkensa vakuuttaakseen asiakkaansa siitä, että ne suojelevat heidän tietojaan. Googlen, Microsoftin, Twitterin ja Facebookin toimitusjohtajat ovat kaikki asettuneet kiistassa Applen puolelle. Ja tietysti myös Snowden itse, joka on kutsunut vääntöä ”vuosikymmenen teknologiatapaukseksi” ja epäillyt FBI:n motiiveja.

Hallituksen puolella on amerikkalaisesta teknologiaskenestä oikeastaan vain Microsoftin perustaja Bill Gates, joka Financial Times -lehden haastattelussa tiistaina kehotti Applea noudattamaan FBI:n vaatimusta.

Entä kansalaiset? Maanantaina julkaistun Pew-kyselytutkimuksen mukaan 51 prosenttia amerikkalaisista kannattaa FBI:n kantaa, 38 prosenttia taas Applea.

Aiheesta on tullut pieni teema myös Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Republikaanien Donald Trump on ottanut tapauksen esille vaalitilaisuuksissaan.

”Boikotoikaa Applea. Me haluamme salaisuudet! Mikseivät he suostu avaamaan puhelinta!” Trump julisti muutama päivä sitten Charlestonissa Etelä-Carolinassa yleisön hurratessa.

Miten tästä eteenpäin?

Applen toimitusjohtaja Cook on ehdottanut, että kongressi perustaa komitean pohtimaan kansallisen turvallisuuden, yksityisyyden, yksilönvapauksien ja poliisitoiminnan suhdetta.

Toistaiseksi ainakaan Yhdysvaltain hallitusta ei näytä tämä vaihtoehto kiinnostavan. Hallitus yrittää saada Applen taipumaan sen vaatimuksiin vetoamalla lakiin, jonka presidentti George Washington ratifioi vuonna 1789.

Kalifornialainen tuomioistuin on ohjeistanut Applea toimimaan FBI:n vaatimusten mukaisesti. Yhtiöllä on perjantaihin asti aikaa vastata tuomioistuimen vaatimukseen.

Tapauksen kuuleminen on maaliskuun 22. päivä. Apple on sanonut, että se aikoo taistella asiasta aina Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen saakka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • iPhone

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  4. 4

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  5. 5

   Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Utsjoella saamelaiskoululla – osa oppilaista jäi vierailun takia kotiin

  6. 6

   Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

  7. 7

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  8. 8

   Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

  9. 9

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  10. 10

   Väljät virkaanastujaiset – Washingtoniin ei tullut Trumpin ennustamaa ”uskomatonta, ennätysmäistä yleisöä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  4. 4

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  9. 9

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  10. 10

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  10. 10

   Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

  11. Näytä lisää