Valikko
Talous

Miksi maailman teknologiajätit ja Yhdysvaltain hallitus riitelevät yhdestä iPhonesta?

Kamppailussa on kyse vanhasta vastakkainasettelusta yksilönvapauksien ja turvallisuuden välillä.

Kiista, joka alkoi yhden iPhonen salausjärjestelmästä, on saanut valtavat mittasuhteet.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI haluaa puhelin- ja tietokonevalmistaja Applen auttavan sitä useita ihmisiä tappaneen asemiehen iPhonen murtamisessa.

Apple vastustaa tätä kiivaasti. Sen mukaan FBI:n vaatimus vaarantaa vakavasti satojen miljoonien ihmisten kansalaisoikeudet.

Vääntöön ovat sotkeutuneet niin maailman suurimmat teknologiatitaanit, tietovuotaja Edward Snowden kuin miljardööri Donald Trump.

Tästä on kyse: ainakin 14 ihmistä kuoli ja 17 haavoittui San Bernardinossa Kaliforniassa, kun Sayeed Farook, 28, ja hänen vaimonsa Tashfeen Melik, 27, avasivat viime joulukuussa tulen kehitysvammaisille palveluja tarjoavassa valtion virastossa.

Kyseessä oli Yhdysvaltain pahin verilöyly sen jälkeen, kun asemies surmasi 26 ihmistä Sandy Hookin ala-asteella Connecticutissa joulukuussa 2012.

Ennen kuin hänet ammuttiin, Farook oli laittanut iPhonestaan päälle täpän, joka rajoittaa salasanakokeilujen määrän kymmeneen.

Jos salasanan laittaa kymmenen kertaa väärin, puhelin tuhoaa kaiken sisältämänsä datan. Kyseessä on uudistus, joka on ollut käytössä iPhoneissa vuoden 2014 syyskuusta lähtien.

Nyt FBI haluaa Applen tekevän kaksi asiaa:

Ensinnäkin luomaan kokonaan uuden iOS-käyttöjärjestelmän, jonka avulla poliisi voi kokeilla lukemattoman määrän salasanoja.

Toiseksi luomaan keinon, jonka avulla poliisi voi kokeilla eri salasanoja nopeasti, ilman tarvetta näppäillä jokainen manuaalisesti.

FBI:n johtaja James Comey kirjoitti sunnuntaina juristien suosimaan Lawfare-blogiin, että poliisi ei halua ”murtaa kenenkään salausta tai päästää jonkinlaista yleisavainta vapaaksi”. Kyse on Comeyn mukaan ”varsin kapeasta tapauksesta”, joka koskee vain San Bernardinon tappajan puhelimen murtamista.

”Ehkä puhelimen tiedot sisältävät vihjeitä uusien terroristien löytämiseen, ehkä eivät. Mutta emme voi katsoa verilöylyn selviytyjiä silmiin, tai itseämme peilistä, jos emme seuraa tätä johtolankaa.”

Miksi Apple ei suostu FBI:n vaatimuksiin?

Kyse on luottamuksesta. Asiakkaiden luottamuksesta Appleen, Applen luottamuksesta viranomaisiin, sekä Applen luottamuksesta omaan kykyynsä pitää FBI:lle luotu järjestelmä poissa hakkereiden käsistä.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook avasi ajatteluaan maanantaina yhtiön nettisivuilla julkaistussa kirjeessä.

Cookin mukaan Applen salasanatoiminto on ”iOS-järjestelmään rakennetun turvallisuusjärjestelmä ytimessä”. Hän pohtii, voisiko hallitus seuraavaksi komentaa yhtiön esimerkiksi mahdollistamaan keskustelujen nauhoittaminen tai sijainnin paikantaminen.

”Määräys loisi oikeudellisen ennakkotapauksen, joka laajentaisi hallituksen valtaa. Emme yksinkertaisesti tiedä, mihin se johtaisi.”

Lisäksi Cook pelkää, että vaikka iPhonen murtamistekniikka luotaisiin vain Sen Bernardinon tappajan puhelimelle, sitä voitaisiin käyttää uudelleen ja uudelleen.

”Poliisin edustajat ympäri maan ovat jo sanoneet, että heillä on satoja iPhoneja, joiden murtamisessa he haluavat apuamme, jos FBI voittaa tämän tapauksen. Tekniikkaa voi siis verrata fyysisen maailman yleisavaimeen, joka voi avata satoja miljoonia lukkoja.”

”Totta kai Apple tekisi parhaansa suojellakseen avainta”, Cook sanoo kirjeessään, mutta ”tekniikka olisi jatkuvien, periksiantamattomien hakkeri- ja kyberrikollishyökkäysten kohteena.”

Ainoa keino varmistaa, ettei puhelinten murtamistyökalu päädy vääriin käsiin, on Cookin mukaan olla luomatta sitä.

Kiistassa on siis kyse klassisesta vastakkainasettelusta yksityisyyden ja turvallisuuden välillä. Näin toteaa myös FBI:n johtaja Comey blogitekstissään.

Tapauksen taustalla ovat tietysti tietovuotaja Edward Snowdenin paljastamat Yhdysvaltain hallituksen vakoilutoimet. Paljastusten yhteydessä myös moni suuri amerikkalainen teknologiayritys, kuten Apple, joutui ikävään valoon.

Nyt yritysjätit tekevät kaikkensa vakuuttaakseen asiakkaansa siitä, että ne suojelevat heidän tietojaan. Googlen, Microsoftin, Twitterin ja Facebookin toimitusjohtajat ovat kaikki asettuneet kiistassa Applen puolelle. Ja tietysti myös Snowden itse, joka on kutsunut vääntöä ”vuosikymmenen teknologiatapaukseksi” ja epäillyt FBI:n motiiveja.

Hallituksen puolella on amerikkalaisesta teknologiaskenestä oikeastaan vain Microsoftin perustaja Bill Gates, joka Financial Times -lehden haastattelussa tiistaina kehotti Applea noudattamaan FBI:n vaatimusta.

Entä kansalaiset? Maanantaina julkaistun Pew-kyselytutkimuksen mukaan 51 prosenttia amerikkalaisista kannattaa FBI:n kantaa, 38 prosenttia taas Applea.

Aiheesta on tullut pieni teema myös Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Republikaanien Donald Trump on ottanut tapauksen esille vaalitilaisuuksissaan.

”Boikotoikaa Applea. Me haluamme salaisuudet! Mikseivät he suostu avaamaan puhelinta!” Trump julisti muutama päivä sitten Charlestonissa Etelä-Carolinassa yleisön hurratessa.

Miten tästä eteenpäin?

Applen toimitusjohtaja Cook on ehdottanut, että kongressi perustaa komitean pohtimaan kansallisen turvallisuuden, yksityisyyden, yksilönvapauksien ja poliisitoiminnan suhdetta.

Toistaiseksi ainakaan Yhdysvaltain hallitusta ei näytä tämä vaihtoehto kiinnostavan. Hallitus yrittää saada Applen taipumaan sen vaatimuksiin vetoamalla lakiin, jonka presidentti George Washington ratifioi vuonna 1789.

Kalifornialainen tuomioistuin on ohjeistanut Applea toimimaan FBI:n vaatimusten mukaisesti. Yhtiöllä on perjantaihin asti aikaa vastata tuomioistuimen vaatimukseen.

Tapauksen kuuleminen on maaliskuun 22. päivä. Apple on sanonut, että se aikoo taistella asiasta aina Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen saakka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • iPhone

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  9. 9

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää