Valikko
Talous    |   HS-Analyysi

Pankkien pelkäämä Apple Pay on vasta alkua – näin kekseliäät tulokkaat näykkivät perinteisiä pankkeja

Teknologia pakottaa rahoitusalan muuttumaan

Mobiililompakot, vertaislainaaminen, joukkorahoitus ja virtuaalivaluutat ovat viime vuosina sorkkineet perinteisten pankkien reviiriä. Finanssiteknologiayritysten eli fintech-firmojen puuhastelu on vielä kärpästen surinaa, mutta parvi paisuu ja ammattimaistuu.

Osa tulokkaista tekee yhteistyötä suurten pankkien kanssa, mutta rohkeimmat haluavat popsia vanhojen jättiläisten markkinat. Pankkisääntely kiristyy samanaikaisesti, kun viranomaiset tekevät yhä helpommaksi nälkäisten kilpailijoiden tulon markkinoille.

HS kertoi keskiviikkona, kuinka älypuhelimella käytettävät maksupalvelut, etenkin Apple Pay, uhkaavat häivyttää perinteiset pankit infrastruktuurin harmaiksi ylläpitäjiksi.

Profetian taustalla on EU:n maksupalveludirektiivi, joka avaa pankkitilien rajapinnat ulkopuolisten palveluntarjoajien käyttöön.

Rahat jököttäisivät siis edelleen vaikkapa paikallisessa osuuspankissa, mutta asiakas käyttäisi kaikkia pankkipalveluja Applen käyttöliittymässä. Perinteisten pankkien brändiarvo ja asiakassuhteet ruostuisivat.

Apple ja EU-direktiivit eivät ole pankkien ainoita huolia. Lukuisat vikkeläliikkeiset startupit kahmivat rahoitusta. Eivätkä ne tarvitse lainkaan konttoreita. Esimerkiksi vertaislainaamo Lending Club yhdistää netissä yksityiset sijoittajat ja lainanpyytäjät.

Maksupalvelujen edelläkävijän Paypalin markkina-arvo on noin 40 miljardia euroa, kun esimerkiksi Pohjoismaiden suurimman pankin Nordean markkina-arvo on noin 37 miljardia euroa.

Samanaikaisesti suuret teknologiayhtiöt ja verkkokaupat hiipivät pankkialalle taskut täynnä käteistä.

Apple etenee varoen

Apple on aloittanut konservatiivisesti finanssiteknologian maailmassa. Yhdysvaltojen arvokkain yhtiö on työskennellyt tiiviissä yhteistyössä perinteisten rahoitusalan toimijoiden kanssa, eikä ole toistaiseksi edes yrittänyt vallata niiden liiketoimintaa.

Pankkiirit pelkäävät Applen brändin voimaa – ja syystä. Applen maksupalvelu on kuitenkin levinnyt vajaan puolentoista vuoden aikana vasta viiteen maahan.

Maailmanvalloitus jatkuu tänä vuonna, mutta Apple Payn käyttöönotto vaatii uudehkon iPhone-puhelinmallin ja useissa maissa myös American Express -luottokortin.

Siinä missä Apple tuntuu kehittävän maksupalveluaan vain uskollisimmille asiakkailleen, kehitysmaissa suunnitellaan sovelluksia, jotka toimivat alkeellisimmillakin kännyköillä mallista, liittymästä ja pankista riippumatta.

Verkkokaupoilla on asiakkaat valmiina

Maailman johtavat verkkokaupat ovat ehkä perinteisten pankkien varteenotettavimpia kilpailijoita perinteisessä vähittäispankkitoiminnassa. Alibaban ja Amazonin kaltaisilla toimijoilla on jo valmiiksi enemmän asiakkaita kuin suurimmilla pankeilla. Ne myös tuntevat asiakkaidensa mieltymykset hyvin.

Japanilainen Rakuten aloitti viime vuonna 100 miljoonan dollarin rahaston, joka erikoistuu pelkästään fintech-sijoituksiin. Amazon on kehittänyt oman maksupalvelunsa, jota voivat hyödyntää muutkin verkkokaupat.

Kiinalainen Alibaba tarjoaa Alipay-maksupalvelua, jolla on yli 300 miljoonaa asiakasta. Se pyörittää myös Yu’ebao-rahastoa, jossa oli kesäkuun lopussa jo 80 miljardia euroa. Yu’ebao tarjoaa parempaa korkoa kuin virallinen pankkitili.

Startupit ovat oman nurkkauksensa asiantuntijoita

Pienet fintech-yritykset erikoistuvat yleensä johonkin rahoitusalan nurkkaan, eivätkä yritäkään olla rahoitusalan kaiken kattavia à la carte -laitoksia.

Esimerkiksi Virossa kehitetty Transfer Wise on keskittynyt valtioiden rajat ylittäviin rahalähetyksiin. Se käyttää markkinaehtoisia valuuttakursseja, kun taas pankit käyttävät omia, asiakkaille tyyriimpiä vaihtokursseja.

Brittien finanssivalvojan FCA:n luvalla toimiva yritys hoitaa jo kuukausittain noin yli 600 miljoonan euron edestä transaktioita. Rahalähetyssektorilla riittää kasvunvaraa, sillä pelkästään maahanmuuttajat lähettävät Maailmanpankin ennusteen mukaan tänä vuonna noin 550 miljardin euroa perheilleen kotimaihinsa.

Bitcoinin arvo piilee teknologiassa

Bitcoinin innokkaimmat evankelistat uskovat edelleen keskuspankin sääntelystä vapaan, mutta ailahtelevan virtuaalivaluutan mullistavaan voimaan. Ainakin lyhyellä aikajänteellä bitcoinissa kiinnostavinta on teknologia, ei ideologia.

Financial Times -lehti kertoi helmikuun alussa, että yhdysvaltojen suurin pankki JP Morgan Chase tekee yhteistyötä startup-yritys Digital Asset Holdingsin kanssa. Parivaljakko tutkii, kuinka blockchain- eli lohkoketjuteknologiaa voisi hyödyntää pankkitoiminnassa.

Lohkoketju perustuu vertaisverkkoon, johon kuuluu tuhansia tietokoneita. Tilitapahtumien varmistus on siis hajautettu valtavalle määrälle asiakkaita sen sijaan, että yksittäinen pankki ylläpitäisi valtavaa, kallista, hidasta ja hakkeroinnille altista tietokantaa.

Koska lohkoketju ei sijaitse yhdessä paikassa, yksittäinen toimija ei voi manipuloida sitä.

Myös ainakin Barclays, UBS ja Deutsche Bank ovat kertoneet lohkoketjukokeiluista. Teknologia voi potentiaalisesti leikata merkittävästi rahoitusalan kustannuksia.

Kehittyvät maat suosivat mobiilia

Kehittyvät maat ovat sammakoita, jotka loikkivat perinteisten pankkiratkaisujen yli.

Brittiläisen Vodafonen kehittämä ja kenialaisen Safaricomin julkaisema M-Pesa-mobiilisovellus on ollut niin suuri menestys, että se on levinnyt Afrikan maiden lisäksi esimerkiksi Itä-Eurooppaan ja Intiaan.

Kiinassa valtio purkaa asteittain pankkisääntelyä, mutta se voi olla liian myöhäistä. Kiinalaiset ovat jo tottuneet hoitamaan raha-asiansa mobiililaitteilla trendikkäimpien sovellusten kautta. Usein sovellukset ovat osa varjopankkijärjestelmää, joka on pankkivalvonnan ulkopuolella.

Kiinan neljälle suurelle valtion pankille on jo ilmaantunut vakavasti otettavia kilpailijoita. Esimerkiksi Alibaba, internetyhtiöt Baidu ja Tencent sekä puhelinvalmistaja Xiaomi ovat jo hankkineet itselleen pankkilisenssit. Arjessa vahvasti vaikuttavat brändit vetoavat kuluttajiin kenties enemmän kuin pölyttyneet valtion pankit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • mobiililaitteet
 • Mobiilisovellus
 • Maksukortit
 • Pankit
 • Digitalisaatio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  4. 4

   Helsingin toimia valvova Wille Rydman virkamiehen epäillyistä rikoksista: ”Järkyttävää, uskomatonta ja ällistyttävää”

  5. 5

   Autoliitto ei niele Bernerin esitystä autoilun veronalennuksista – toimitusjohtaja: Jokaiselle yritetään tarjota jotain

  6. 6

   Uusi matkakortinlukija sekoittanut käyttäjiä – näin teekkarit tekisivät siitä loogisen ja nopean

  7. 7

   Mieskolmikko ahdisteli iäkästä naista Espoossa – yrittivät myös viedä käsilaukun

  8. 8

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Kela asiakkailleen: Älkää tulko käymään tai soittako, toimeentulotuki­asiakkaat ruuhkauttivat palvelut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  5. 5

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  6. 6

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  9. 9

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  10. 10

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää