Valikko
Talous

PTT: Varustamojen kritisoidut julkiset tuet tarpeellisia

Pellervon taloustutkimuksen mukaan myös matkustaja-autolautoilla kulkee merkittävä määrä tavaralastia.

Julkiset tuet ovat vastakin välttämättömiä varustamojen kilpailukyvyn ja kannattavuuden kannalta, päättelee Pellervon taloustutkimus (PTT) selvityksessään suomalaisesta kauppamerenkulusta. Merikuljetusten osuus Suomen viennistä on 90 prosenttia ja tuonnista 80 prosenttia.

Erityisesti matkustaja-autolauttojen julkista tukea on kritisoitu. PTT muistuttaa, että matkustaja-autolautoilla kulkee merkittävä määrä tavaralastia erityisesti Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Viron välillä.

Varustamojen saama kauppa-alustuki on Euroopan komission hyväksymä työvoimakustannustuki, jonka kautta EU:n jäsenmaat voivat tukea merenkulkua. Toinen suomalaisten varustamoiden kilpailukykyä ylläpitävä tuki on tonnistovero.

”Kyseiset tukimuodot ovat käytössä kaikilla merkittävillä EU:n merenkulkumailla ja Suomen kilpailijamailla Viroa lukuun ottamatta. Työvoimakustannustuella EU:n jäsenvaltiot tukevat kotimaan lipun alla purjehtivia ulkomaan liikenteen laivoja palauttamalla työnantajan maksamia sosiaalivakuutus- ja eläkemaksuja työnantajalle”, PTT:n tiedote kertoo.

Työvoimakustannustuki on viime vuosina ollut 80–90 miljoonaa euroa, ja nousee tänä vuonna sataan miljoonaan euroon, mikä johtuu lähinnä merimieseläkejärjestelyistä, kertoo ekonomisti Henna Busk PTT:stä.

Busk huomauttaa, että ilman tukia olisi todennäköistä, että aluksia ulosliputettaisiin.

Suomen kauppa-alusluetteloon, johon tukea saavat alukset rekisteröidään, kuului viime vuoden lopussa 105 alusta.

Suomen lipun alla liikennöivien ja Suomen kauppa-alusluetteloon merkittyjen alusten määrä on pysynyt melko vakaana viime vuosina, kun esimerkiksi Ruotsissa määrä on vähentynyt huomattavasti enemmän. Suomen kauppa-alusten bruttovetoisuus on kasvanut yli 15 prosenttia vuodesta 2010 lähtien.

PTT:n mukaan merikuljetusten takaaminen on myös tärkeä osa Suomen huoltovarmuutta. Erityisesti energia-, kemikaali- ja elintarvikekuljetukset ovat huoltovarmuuden kannalta tärkeitä.

Matkustaja-autolauttojen rooli elintarviketuonnissa ja -viennissä sekä kappaletavaran kuljetuksissa on merkittävä, PTT sanoo. Esimerkiksi vuonna 2014 kaikesta Suomen satamista ulkomaille suuntautuvasta kappaletavarasta kuljetettiin ro-ro-matkustaja-aluksilla yli 60 prosenttia.

Suomen kauppa-alusrekisteriin merkityn tonniston keski-ikä on laskenut hieman, mutta tarpeita hankkia uusia laivoja on yhä. Erityisesti tiukentuvat ympäristö- ja päästösäännökset vaativat varustamoilta investointeja tonnistoon. Erityisesti pienille varustamoille rahoituksen saaminen uusiin alusinvestointeihin on ollut ongelmallista, PTT:n tiedotteessa todetaan.

Pellervon taloustutkimus PTT on lähellä maa- ja elintarviketalouteen ja metsätalouteen ja -teollisuuteen sekä osuustoimintaan liittyviä yhteisöjä, kuten Maa- ja metsataloustuottajain keskusliittoa MTK:ta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkomaankauppa
 • PTT
 • Merenkulku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  9. 9

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää