Talous

Konecranesin merkittävä yritysjärjestely kangertelee

Hallituksen puheenjohtaja Stig Gustavson kertoo ottavansa yhteyttä Terexiin.

Yhdysvaltalainen nostolait­teiden valmistaja Terex pyytää kiinalaiselta monialayhtiöltä Zoomlionilta korotettua osto­tarjousta, kertoi uutistoimisto Reuters.

Reutersin mukaan Zoom­lionin Terexistä aiemmin tar­joama 3,3 miljardia dollaria (noin 3 miljardia euroa) eli 30 dollaria osakkeelta ei riitä, jotta Terex hylkäisi sovitun yhdistymisen suomalaisen nostolaitteita valmistajan Konecranesin kanssa.

Terex ei ole Reutersin mukaan ilmaissut täsmällistä hintaa, jolla se olisi valmis perumaan yhdistymisensä Kone­cranesin kanssa.

Konecranesin hallituksen puheenjohtaja Stig Gustavson kertoo saaneensa tiedon Reutersin uutisesta. Hän sanoo ottavansa yhteyttä Terexiin selvittääkseen, mitä asiassa on taustalla.

”On silti selvää, että me emme voi kilpailla Kiinan val­tion kanssa, koska meillä on sitova tarjous Terexin kanssa.”

Zoomlion on ilmeisesti Kiinan valtion rahoittama yritys.

Gustavson ei halua kommentoida Reutersin uutista, koska asiaan liittyvä tieto voi vaikuttaa osakekursseihin.

Hänen mielestään Reuters on välittänyt asiasta paljon kyseenalaista tietoa. Gustavson kutsuu asiasta liikkuvia uutisia huhuiksi.

Ainakin keskiviikkona Terexin edustajat vahvistivat olevansa sataprosenttisesti Konecranesin kanssa tehdyn sopimuksen takana, Gustavson kertoo.

Terex on liikevaihdolla mi­tattuna Konecranesia suurempi. Yhdistymisessä syntyvän yhtiön pääkonttori sijaitsisi Suomessa.

Terex valmistaa laitteita myös Yhdysvaltojen puolustusvoimille ja muille liittovaltion laitoksille. Zoomlion puolestaan varustaa Kiinan armeijaa. Siksi poliitikot Yhdysvalloissa ovat kysyneet, mitä vaikutuksia Terexin myynnillä kiinalaisille olisi maan turvallisuuteen.

Periaatteessa voisi olla mahdollista, ettei kauppa saisi Yhdysvaltain viranomaisten hyväksyntää.

Terexin hallitus on hankalassa asemassa. Hallituksella on velvollisuus hyväksyä yhtiön ja sen osakkeenomistajien kannalta parempi tarjous.

Konecranesin ja Terexin yhdistymissopimus on kuitenkin poikkeuksellisen monimutkainen, minkä takia sitä on liki mahdotonta verrata Zoomlionin käteisellä suoritettavaan ostotarjoukseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Konepajat
 • Jukka Perttu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  6. 6

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  7. 7

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  8. 8

   Suomen EU-ero on Putinin märkä uni

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää