Valikko
Talous

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja pahoittelee ”aikaisempaa toimintaa” – hallituksen puheenjohtaja kiistää huijausepäilyt

Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtaja Petteri Walldén sanoo, että kaikki rengasyhtiöt ovat lähettäneet tuotteitaan testeihin ennen massatuotantoa. Toimitusjohtaja Ari Lehtoranta pyytää anteeksi.

Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtaja Petteri Walldén kiistää väitteet siitä, että yhtiön johto olisi rahallisen hyödyn saamiseksi pyrkinyt manipuloimaan rengastestejä. Yhtiön toimitusjohtaja Ari Lehtoranta puolestaan pyytää anteeksi ja pahoittelee ”aikaisempaa toimintaamme” Nokian Renkaiden tiedotteessa.

Kauppalehti kertoi tänään, että Nokian Renkaat on manipuloinut renkaidensa testituloksia vuosien ajan. Testejä varten on valmistettu renkaita, jotka ovat liikkeestä saatavia parempia. Lehti perustaa väitteensä sähköposteihin, joita yhtiön työntekijät ovat lähettäneet toisilleen.

Kauppalehden mukaan rengastestien järjestelmällinen vääristely alkoi toimitusjohtaja Kim Granin neljätoista vuotta kestäneellä toimikaudella, eikä se ole loppunut uuden toimitusjohtajan Ari Lehtorannan aikana.

Lehtorannan mukaan ”toiminta alalla oli ajoittain kyseenalaista” silloin kun ”testaajat pyysivät testattavat renkaat valmistajilta”.

”Suoritimme toimintatapojemme tarkastuksen viime vuonna, jonka jälkeen täsmensimme testaussäännöstöämme, ja nyt se yksiselitteisesti kieltää erityisesti testejä varten tehtyjen renkaiden suunnittelun ja valmistuksen”, Lehtoranta sanoo tiedotteen mukaan.

Lehtorannan mukaan asia käsiteltiin viime vuonna myös hallituksessa.

”Pyydämme omalta osaltamme anteeksi ja pahoittelemme aikaisempaa toimintaamme”, hän sanoo tiedotteen mukaan.

Lehtorannan mukaan merkittävimmät testaajat ovat kuitenkin jo vuosia hankkineet renkaansa rengasliikkeistä ja tehneet renkaille myös jälkitestejä.

Hän kiistää epäilyt, että Nokian Renkaiden optiojärjestelmät olisivat kannustaneet huijaamaan.

”Toisin kuin julkisuudessa on vihjattu, yhtiön hallitus ei ole missään vaiheessa päättänyt sellaisista optiojärjestelmistä, jotka olisivat kannustaneet testivilppiin”, Lehtoranta katsoo.

Walldén puolestaan on toiminut yhtiön hallituksessa koko sen ajan, kun väitetty testien manipulointi on tapahtunut, eli vuodesta 2005 alkaen. Hallituksen puheenjohtaja hän on ollut vuodesta 2006 alkaen.

”Asiaa on mielestäni suurenneltu. Koko rengasala on aina toiminut niin, että pyydetään testiin seuraavan sesongin renkaat, jotka eivät ole vielä massatuotannossa. Joku voi käyttää siitä sanaa manipulointi, mutta minä en sitä termiä käyttäisi”, Walldén sanoo.

”Näissä huhuissa ei ole mitään muuta perää kuin se, mitä me tällä viikolla kerroimme: aikanaan on toimitettu testaajille seuraavan sesongin renkaita. Lopputuote voi poiketa vähän, mutta ei siinä ole mitään olennaista eroa massatuotannon renkaisiin.”

Walldén sanoo, ettei tiedä mistä Kauppalehden siteeraamat Nokian Renkaiden työntekijöiden sähköpostit, jotka näyttävät todistavan rahallisin tarkoitusperin tehdyn testimanipulaation, ovat peräisin.

”Sitä me nyt ihmettelemme. Tämä on aaveita vastaan taistelua. En ole nähnyt yhtään mailia, kuka on lähettänyt mitä kenelle ja mistä.”

Walldénin mukaan Nokian Renkaat muutti kaikki käytäntönsä viime syksynä, kun huhut sähköposteista alkoivat kiertää. Myös Lehtoranta, joka on johtanut yhtiötä vuoden 2014 syyskuusta, sanoi Kauppalehdelle keskiviikkona, ettei yhtiö valmista enää renkaita vain testejä varten.

”Katsoimme hallituksessa mikä on tilanne. Oma toiminta laitettiin kuntoon ja tulimme asiassa itse ulos aikaisemmin tällä viikolla. Nykyään testaaja saa ostaa renkaansa meidän kaupasta.”

Walldén kiistää jyrkästi ajatuksen siitä, että rahallinen motivaatio olisi kannustanut Nokian Renkaiden johtoa manipuloimaan testejä.

”Kauppalehden väitteessä, että hallituksen optiojärjestelmä on kannustanut tällaiseen testimanipulointiin, ei ole mitään totuuden perää. Ei hallituksessa ole edes puhuttu tällaisista. Meillä on ollut ihan normaali insentiivi- ja optiojärjestelmä, joka itse asiassa ainoana pörssiyhtiönä koski koko henkilöstöä.”

Walldén kertoo, ettei ole omasta paikasta huolissaan.

”En ole maailmassa mistään huolissani. Nämä ovat niitä asioita, että kun tietää itse toimineensa oikein parhaan tietonsa ja etiikkansa mukaan, niin enempää ei voi tehdä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nokian renkaat
 • Huijaus
 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää