Valikko
Talous

Nokian Renkaiden nykyjohto myi 600 000 euron optiot ennen testivilpin tulosten julkistusta

Pörssiyhtiön sisäpiiriläiset eivät saa käyttää hyväkseen sellaista julkistamatonta tietoa, jolla voi olla oleellista vaikutusta osakekurssiin.

Nokian Renkaiden nykyisen johtokunnan jäsenet ja sisäinen tarkastaja myivät syksyllä yhteensä 600 000 eurolla optioita ennen rengastesteihin liittyvien vilppien julkistamista. Johtokunnan 12 jäsenestä optioistaan luopui yhdeksän henkilöä, Helsingin Sanomien selvitys kertoo.

Kun Nokian Renkaat julkisti tiedot manipuloiduista rengastesteistä viime perjantaina, yh­tiön osakekurssi laski yli seitsemän prosenttia ja optioiden 44 prosenttia. Johdon kannustinoptioiden arvo riippuu osakekurssista ja nousee ja putoaa vipuvaikutuksen vuoksi osakekurssia enemmän.

Tieto optiomyyntien ajankohdasta on kiinnostava, koska pörssiyhtiön sisäpiiriläiset eivät saa käyttää hyväkseen sellaista julkistamatonta tietoa, jolla voi olla oleellista vaikutusta osakekurssiin.

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Ari Lehtoranta kertoi torstaina, että yhtiön hallitus teki päätöksen vilppiepäilyjen selvittämisestä sisäisen tarkastuksen avulla 29. lokakuuta. Kaikki oheisessa taulukossa näkyvät sisäpiirin optiomyynnit tapahtuivat sen jälkeen.

Lehtorannan mukaan asian saivat tietoonsa sisäinen tarkastaja Pasi Anias, laatu- ja prosessinkehitysjohtaja Teppo Huovila sekä markkinointi- ja viestintäjohtaja Antti-Jussi Tähtinen.

HS:n selvityksen mukaan sisäinen tarkastaja Anias myi vuoden 2010 optioitaan heti 30. lokakuuta sekä vuoden 2013 optioita vielä 30. marraskuuta 2015.

Lehtorannan mukaan Anias osallistui keskeisesti vilppiepäilyjen selvittelyyn ja teki siihen liittyvät henkilökunnan ”haastattelut”.

Vuoden 2013 optiot Anias myi sen jälkeen, kun Nokian Renkaat oli sisäisissä selvityksissään varmistunut laajasta testivilpistä. Selvitys valmistui ennen marraskuun puoltaväliä, minkä jälkeen yhtiö kielsi uudella ohjeellaan 27. marraskuuta testivilpin kokonaan.

”Emme nähneet tuolloin asialla olevan sellaista merkitystä, että myyntikieltoa olisi tarvittu. Määrä on aika pieni”, Lehtoranta puolustaa sisäistä tarkastajaa, joka sai syksyn optiomyynneistään noin 15 000 euroa.

Myös tuotekehityksestä vastaava Teppo Huovila myi optioitaan kahteen otteeseen eli lokakuun ja marraskuun lopussa yhteensä noin 40 000 eurolla.

Markkinointijohtaja Tähtinen puolestaan teki noin 24 500 euron optiokaupat 24. marraskuuta, jolloin testivilppiepäilyt olivat varmistuneet.

Marraskuun puolivälin jälkeen tapahtui myös sisäpiirin suurin viime syksyn optiomyynti. Venäjän kaupasta vastaava Nokian Renkaiden varatoimitusjohtaja Andrei Pantioukhov myi optioita noin 140 000 euron arvosta.

Talousjohtaja Anne Leskelä sai marraskuun alussa myymistään optioista noin 122 000 euroa ja johtaja Alexej von Bagh noin 107 000 euroa.

Toimitusjohtaja Lehtoranta puolustaa heidänkin optiomyyntejään.

”Siinä oli hyvät kurssinousut takana ja nämä kaverithan eivät olleet saaneet mitään optio- ja osaketuloja vuosikausiin. Lisäksi heille jäi vielä paljon optioita”, Lehtoranta sanoo.

Lehtorannan mukaan vuoden 2011 optiot oli myös suorastaan ”pakko myydä”, sillä niiden viimeinen lunastuspäivä oli lähestymässä. Myyntiaikaa näille optioille on yhä jäljellä ensi toukokuun loppuun.

Toimitusjohtaja Lehtorannan mukaan virallinen rengasvilpin tutkinta oli esillä johtoryhmässä vasta tammikuussa 2016.

Näin siitä huolimatta, että ehdoton testirenkaiden manipuloinnin kielto oli annettu jo 27. marraskuuta edellisen vuoden puolella.

”Joulukuun 11. päivä yhtiön hallitus vielä analysoi tuloksia ja päätti muun muassa asian julkistamisesta”, Lehtoranta kertoo.

Asian julkisti lopulta Kauppalehti viime perjantaina eli 26. helmikuuta – kolme kuukautta Nokian Renkaiden antaman testirenkaiden ehdottoman manipulointikiellon jälkeen.

HS jätti johtoryhmälle torstaina useita soittopyyntöjä, mutta asiaa kommentoi vain toimitusjohtaja Lehtoranta.

Testituloksilla vaikutusta osakekurssiin

 Nokian Renkaat tunnusti peukaloineensa talvi- ja kesärenkaiden testituloksia vuosia.

 Yhtiö lähetti testeihin paranneltuja testirenkaita, joita ei tullut kauppoihin.

 Osin testitulosten ansiosta Nokian Renkaiden osakekurssi on pysynyt hyvänä. Yhtiön optiot taas ovat riippuvaisia osakekurssin kehityksestä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  2. 2

   Pääministeri Sipilän ”ihme” toteutui Sotkamossa: Terrafamen kaivos tuotti voittoa

  3. 3

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  6. 6

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  7. 7

   Laiska siivoaja, muista nämä vinkit – näin teet kodin, jonka siivous on helppoa

  8. 8

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  9. 9

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  10. 10

   Vihreiden Niinistö syyttää Berneriä silmänkääntö­tempusta: ”Kansallis­omaisuus viedään pimeyteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  5. 5

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  6. 6

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  7. 7

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää