Valikko
Talous

Teknologiayhtiöt vetoavat tuomariin Applen puolesta: Älypuhelinten suojauksiin ei pidä puuttua

Teknologia-ala asettui yhdessä rintamassa Applen taakse.

Teknologiayhtiö Apple saa kilpailijoiltaan laajaa tukea oikeuskiistassaan Yhdysvaltojen liittovaltion rikospoliisia FBI:tä vastaan.

Joukko teknologia-alan toimijoita vetosi torstaina Kalifornian käräjätuomariin Sheri Pymiin Applen puolesta, kertoo uutistoimisto Reuters. Vetoomuksen jättivät muun muassa Microsoft, Facebook, AT&T ja Googlen emoyhtiö Alphabet.

Yhtiöt haluavat estää sen, että poliisi voisi oikeuden määräyksellä vaatia valmistajia purkamaan laitteiden tietoturvan.

Alan yhtiöt yrittävät vaikuttaa tuomariin amicus curiae -kirjelmällä. Latinankielinen termi tarkoittaa tuomioistuimen ystävää. Oikeusjuttuun linkittyvät eturyhmät ja aiheen vahvat asiantuntijat voivat jättää kirjelmän.

Erillisessä kirjelmässä 17 internetyhtiötä, mukaan lukien Twitter ja Linked In, julistivat, että kongressi on jo asettanut rajat yritysten velvoitteille, eikä niitä pidä enää laajentaa.

FBI:n ja Applen kiista tuli julkisuuteen helmikuussa. Yhdysvaltojen liittovaltion keskusrikospoliisi haluaa, että oikeus pakottaisi Applen purkamaan Sayeed Farookin iPhone-älypuhelimen suojauksen.

Farook on toinen Kalifornian San Bernadinossa joulukuussa tapahtuneen terroristi-iskun tekijöistä. Hän kuoli hyökkäyksen aikana poliisien laukauksiin.

Farook oli laittanut puhelimestaan päälle asetuksen, joka tuhoaa kaikki laitteen tiedot, jos lukitusta yrittää avata yli kymmenen kertaa väärällä koodilla.

Poliisi haluaisi, että Apple loisi teknologian, joka mahdollistaisi rajattomat salasanayritykset tämän yhden älypuhelimen kohdalla.

San Bernandinon uhrien kuusi omaista on lähettänyt tuomari Pymille oman kirjelmänsä, jossa ne vaativat Applea auttamaan poliisia.

FBI korosti aluksi julkisuudessa, että kyse on yksittäistapauksesta.

FBI:n johtaja James Comey myönsi kuitenkin Yhdysvaltojen kongressin tiedusteluvaliokunnalle helmikuun lopussa, että Apple-päätös olisi ennakkotapaus, jota voitaisiin hyödyntää vastaavien poliisin pyyntöjen kohdalla.

Yhdysvaltojen oikeusministeriöllä on vireillä noin tusina vastaavia oikeusjuttuja Applea vastaan, Wall Street Journal -talouslehti kertoo. Viime viikolla Apple voitti yhden tällaisen oikeusjutun New Yorkissa.

New Yorkin tapauksessa oikeusministeriö vaati Applea auttamaan FBI:tä huumekauppiaan puhelimen suojauksen avaamisessa, mutta tuomarin mukaan Applen ei tarvitse totella.

Ministeriö vetosi samaan vuonna 1789 säädettyyn lakiin kuin San Bernandinon tapauksessa. Laki antaa tuomioistuimille oikeuden määrätä eri tahoja avustamaan viranomaisia tietyissä tilanteissa.

Apple ja muut alan yritykset pelkäävät, että asiakkaiden luottamus teknologiatuotteisiin murenee, jos oikeus pakottaa niitä luomaan tietoturvaan aukkoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • iPhone
 • FBI
 • Tietoturva
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  3. 3

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  4. 4

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  5. 5

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  6. 6

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  7. 7

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  8. 8

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  9. 9

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  10. 10

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää