Valikko
Talous

Solidiumissa muhii taas vallanvaihdos – hallituksen puheenjohtaja Bergholm sysää nuijaansa virkamiehille

Puheenjohtaja Bergholm haluaa antaa paikkansa virkamiehelle

Solidiumin hallituksessa kuplii taas uusi mullistus. Valtion sijoitusyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Bergholm ehdotti Solidiumille virkamieshallitusta perjantaina Helsingin Sanomissa julkaistussa Vieraskynä-kirjoituksessaan.

”Jos omistajaohjauksen virkamies toimii hallituksen puheenjohtajana, Solidiumia johdettaisiin virkavastuun piirissä. Omistajaohjauksessa olisi poliittinen taso ja virkamiestaso. Muita tasoja ei tarvita", Bergholm selittää kirjoitustaan HS:lle.

Bergholm korostaa, että hän ei ehdota Solidiumin lakkauttamista. Hänen mukaansa väliyhtiö on hyödyllinen, koska se sujuvoittaa omistusmuutosten tekemistä.

”Solidium on valtion omistajaohjauksessa hyvä tekninen instrumentti. Jos jotain myydään tai johonkin sijoitetaan lisää, se menee talouspoliittisen ministerivaliokunnan ja hallituksen päätöksillä eteenpäin. Kaikkia asioita ei näin tarvitse viedä eduskunnan kautta.”

Elinkeinoelämässä pitkään vaikuttanut Bergholm on itsenäinen hallituksen puheenjohtaja, eikä virkamies. Hän toimii muun muassa myös Lassila & Tikanoja -ympäristöhuoltoyhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Hän ehdottaakin käytännössä oman toimenkuvansa lakkauttamista Solidiumissa.

”Kyllä, se koskisi minua. Vähintäänkin puheenjohtajan ja mahdollisesti koko hallituksen pitäisi olla virkamiehiä.”

Hän pelkää, että itsenäiselle hallitukselle muodostuu tavoitteita, jotka voivat olla ristiriidassa poliitikkojen ja virkamiesten tavoitteiden kanssa. Valtion omistus on Bergholmin mielestä aina poliittista.

Vaasan yliopiston rahoituksen professori ja Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius huomauttaa, että nykyäänkään Solidium ei ole itsenäinen toimija.

”Alkuperäinen tarkoitus ei ole toiminut alkuunkaan. Solidium on tehnyt sitä, mitä poliitikot ovat halunneet. Ei se ole eriytetty yhtiö. On ihan sama johdetaanko Solidiumia nykysysteemillä vai virkamiesvaltaisesti.”

Hän kuitenkin uskoo, että Solidiumin siirtäminen virkamiesvastuulle toisi valtiolle merkittäviä säästöjä.

”Solidiumissa on hirveän paljon kallista henkilökuntaa, joka ei käytännössä tee yhtään mitään. Siinä mielessä Bergholmin ehdotus on järkevä.”

Rothoviuksen mielestä paras ratkaisu olisi purkaa koko Solidium ja myydä valtion pörssisijoitukset pois.

Suuri osa valtion pörssiyhtiöomistuksista siirrettiin Solidiumiin vuonna 2008. Yhtiön avulla poliitikot pystyivät ottamaan etäisyyttä omistajaohjauksen tulenarkoihin ongelmiin.

Bergholmin mukaan virkamiehet riittävät poliitikkojen suojakilveksi.

”Omistajaohjausosaston virkamiesten tehtävä on toteuttaa poliitikkojen päättämää politiikkaa ja puolustaa sitä. Tätä tehtävää ei pidä ulkoistaa.”

Omistajaohjauksen korkein virkamies on yksikön osastopäällikkö Eero Heliövaara. Hän on myös Solidiumin kolmen hengen hallituksen virkamiesedustaja.

Hallituksen puheenjohtajan nuija saattaisi siis Bergholmin ehdottamassa mallissa siirtyä Heliövaaralle.

Heliövaara kieltäytyi HS:n haastattelupyynnöstä vedoten asian keskeneräisyyteen. Hän on Bergholmin tavoin moittinut Solidiumia raskaasta ja kalliista rakenteesta.

Solidiumin hallituksessa käytiin viime keväänä valtakamppailu, kun omistajaohjauksesta tuolloin vastannut ministeri Sirpa Paatero (sd) ja Heliövaara erottivat hallituksen puheenjohtajan Pekka Ala-Pietilän.

Hallituksen rivijäsen Bergholm valittiin Ala-Pietilän tilalle, ja varapuheenjohtaja Eija Ailasmaa irtisanoutui.

Valtion omistusohjausyksikössä työskentelee Valtioneuvosten kanslian verkkosivujen mukaan 16 ihmistä, kun vastuuministeriä Juha Sipilää (kesk) ei lasketa mukaan. Solidiumissa työskenteli viime vuoden lopussa 12 henkeä.

Bergholmin mukaan Solidiumin kustannukset ovat suuremmat kuin omistajaohjausyksikön, vaikka Solidiumin toimenkuva on kapeampi ja tehtäviä on vähemmän.

Solidiumin toimintaa viime vuonna selvittäneen työryhmän raportin mukaan yhtiön vuosittaiset kiinteät kustannukset ovat noin viisi miljoonaa euroa. Työryhmää johti Heliövaara.

Raportin mukaan yhtiö on kiinteiden kustannusten lisäksi maksanut erilaisista konsulttiselvityksistä vuosittain vajaat miljoona euroa.

Näiden kulujen päälle Solidium maksoi kaupankäynnin kustannusten osana välitys- ja konsulttipalkkioita, jotka ylittivät selvästi markkinatason.

Köyden veto Solidiumista

 Merkittävä osa Suomen valtion pörssiyhtiöomistuksista siirrettiin sijoitusyhtiö Solidiumiin vuonna 2008.

 Tarkoituksena oli, että salkunhoito on ulkoistettu sijoitusalan ammattilaisille. Samalla ulkoistettiin myös vastuuta: poliitikot kyllästyivät selittelemään esimerkiksi metsäyhtiöiden suuria irtisanomisia.

 Solidiumilla on salkussaan 12 suomalaisen pörssiyhtiön osakkeita yhteensä noin 6,5 miljardin euron edestä.

 Solidiumin hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä irtisanottiin viime keväänä juuri ennen eduskuntavaaleja. Tilalle nousi Heikki Holmberg, joka nyt ehdottaa hallitusvastuiden siirtämistä virkamiehille.

 Juha Sipilän (kesk) hallitus selvittää omistusohjauksen päivittämistä. Omistajaohjaus kuuluu tässä hallituksessa pääministerille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  8. 8

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  9. 9

   Niko Leppänen halvaantui 16-vuotiaana ja rakensi sen jälkeen itseluottamuksensa uudestaan – Nyt hän auttaa veljensä kanssa muita huippusuorituksiin

  10. 10

   Hukutettuja siilejä, rääkättyjä lintuja – eläinsuojeluyhdistysten mukaan lapset kiusaavat luonnoneläimiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää