Valikko
Talous

Toimitusjohtaja Veera Sylvius: Tasa-arvo edellyttää myös rohkeita ja pelottavia tyttöjä

Veera Sylviuksen mielestä tasa-arvo lähtee lastenkasvatuksesta.

Veera Sylvius on aina ollut johtajatyyppiä.

Opiskellessaan teoreettista fysiikkaa hän meni heti mukaan ainejärjestön toimintaan ja huomasi pian olevansa sen puheenjohtaja.

Vastavalmistuneena, ensimmäisessä työpaikassaan, hän halusi heti edetä – ja huomasi esimiestensä hämmentyvän.

”Sedät ihmettelivät, että mitä me tehdään tämän 25-vuotiaan tytön kanssa, joka ilmoittaa haluavansa johtotehtäviin.”

Eipä siis ihme, että Sylvius pillastuu puheista, joiden mukaan naiset eivät tahtoisi johtajiksi tai että naiset eivät voisi saada sekä perhettä että uraa.

Kun HS helmikuussa julkaisi uutisen suuresta tutkimuksesta, jonka mukaan Ruotsissa miehet nousevat naisia todennäköisemmin toimitusjohtajiksi ja myös ansaitsevat enemmän, osa kommentoijista arvioi naisten olevan vain haluttomia johtamaan.

”Se on aivan järkyttävä ajatus. Nainen voi saada uran, perheen ja harrastukset yhtä hyvin kuin mieskin”, Sylvius vakuuttaa.

Ainakin Suomessa, joka on The Economist -lehden lasikattoindeksin mukaan paras maa työssä käyvälle naiselle.

Avaruusfyysikko ja toimitusjohtaja näyttää itse esimerkkiä.

Sylvius, 41, johtaa avaruuslaitteisiin, lääkelaitteisiin ja kone­teollisuuteen ohjelmistoja tekevää Space Systems Finlandia (SSF). Yritys on pieni, mutta alallaan Suomessa ainutlaatuinen. Nopeasti kasvanut firma työllistää nyt 79 ihmistä ja sen liikevaihdon ennustetaan nousevan tänä vuonna yli seitsemän miljoonan euron.

Sylviuksella on kaksi koulu­ikäistä lasta. Hän harrastaa triathlonia ja treenaa 8–9 tuntia viikossa.

Ja hänellä on paljon näkemyksiä siitä, miten tasa-arvon esteet puretaan.

Kaikki alkaa lapsuudesta. Sekä tyttöjä että poikia pitäisi Sylviuksen mukaan tukea pienestä asti olemaan omia itsejään, ilman sukupuoleen sidottuja rooleja.

Nyt hänestä tyttöjä typistetään edelleen. ”Tytöt joutuvat rooliin, jossa heidän pitää olla kilttejä, nättejä ja miellyttäviä”, Sylvius sanoo.

”Mutta elämässä ihminen tarvitsee myös rohkeaa, intohimoista, pelottavaakin puolta. Molempia puolia löytyy kummastakin sukupuolesta.” Yhtä lailla poika voi ja saa olla kiltti ja ujo.

Miellyttäjän rooliin ahdetuista tytöistä tulee liian helposti ylitunnollisia työntekijöitä, joita uhkaa uupumus.

Yhdelle kun­nianhimoisista alaisistaan Sylvius on asettanut kehityskeskustelussa tavoitteeksi, että tämä ei enää jatka töitä kotonaan illalla lasten mentyä nukkumaan.

Läheskään kaikilla ei ole kykyä ja halua johtotehtäviin, Sylvius myöntää – mutta tämä ei riipu sukupuolesta. Hän haluaa itse johtajana olla herkkä tukemaan ja rohkaisemaan johtotehtäviin haluavia sukupuoleen katsomatta.

SSF:llä johtotehtävissä työskentelevistä noin kaksi kolmasosaa on naisia, vaikka ala on yleensä miesvaltainen. Kaikista yrityksen työntekijöistä kolmasosa on naisia.

”Naiset ovat päässeet meillä esiin siksi, että ovat hyviä, eivätkä siksi että ovat naisia.”

Urallaan Sylvius on saanut tukea ja rohkaisua itsekin, niin naisilta kuin miehiltäkin. Kokemuksiaan ensimmäisessä työpaikassaan, verkkoyhtiö Ericssonilla, hän ei pidä lasikattoon törmäämisenä tai syrjintänä: ei hänen ohitseen ketään miestäkään nostettu. Tuolloin yrityksessä ei vain ollut mahdollisuuksia edetä.

SSF:ltä mahdollisuuksia löytyi. Sylvius nousi vuonna 2010 toimitusjohtajaksi. Seuraavana vuonna hän osti yhtiön kahden kollegansa kanssa.

Paitsi MBA-johtajakoulutus, myös äitiyslomilla tehdyt kasvatustieteen opinnot ovat Sylviuksen mielestä antaneet hänelle eväitä johtamiseen.

Nyt yksi hänen keskeisistä tavoitteistaan on mahdollistaa alaisille omien kykyjen kehittäminen ja työn ja muun elämän yhteensovittaminen. Tämäkin on tärkeää molemmille sukupuolille: Sylviuksen alaisissa on paljon myös pienten lasten isiä.

”Jos työntekijä kohtaa haasteita henkilökohtaisessa elämässään, pyrimme järjestämään niin, että hän selviytyy niistä.”

Myös tässä Sylvius on saanut tukea itsekin. Kun hänen esikoispoikansa sairastui vakavasti viime vuonna, työtoverit eivät jättäneet pulaan sairaalassa pitkiä aikoja viettänyttä toimitusjohtajaansa.

Työn ja muun elämän yhteensovittamisessa auttaa, että organisoi aikansa ja toimensa napakasti. On tärkeää muistaa terve laiskuus eli Sylviuksen sanoin ”selektiivinen tunnollisuus”.

Töissä pitää osata delegoida, ja MBA-koulutuksessa hän lintsasi osan luennoista.

”Jotkut asiat ansaitsevat tulla huonosti hoidetuiksi”, Sylvius uskoo.

”Ylenpalttinen tunnollisuus johtaa uupumukseen. Terve laiskuus suojelee siltä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sukupuolten välinen tasa-arvo
 • Avaruus
 • IT-ala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  4. 4

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  7. 7

   Emmekö juhlavuotena uskalla puhua Suomen historian säröistä – juhlarahan sensurointi oli jo viikon toinen huono sananvapausuutinen

  8. 8

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  9. 9

   Ensimmäinen länsimetroa koskevista oikeudenkäynneistä sai päätöksensä: maksajiksi joutuvat YIT ja Länsimetro Oy

  10. 10

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  8. 8

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  9. 9

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  10. 10

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää