Valikko
Talous

Terrafame etsii kuumeisesti sijoittajarahaa – hallituspiireissä pohditaan jo kaivostoiminnan alasajoa

Nikkelin alhainen hintataso uhkaa romuttaa Talvivaaran kaivostoiminnan jatkon. Hallituspiireissä on ryhdytty HS:n tietojen mukaan pohtimaan jo päätöstä kaivostoiminnan alasajosta.

Talvivaaran kaivostoiminnan pyörittämisen vaatimat valtaisat rahamäärät alkavat koetella valtio-omistajan kärsivällisyyttä. HS:n tietojen mukaan hallituspiireissä on ryhdytty vakavasti pohtimaan myös kaivoksen alasajopäätöstä vielä tulevan kevään aikana.

Viime kesänä hallitus sanoi antavansa Talvivaaran kaivoksen hoteisiinsa ottaneelle valtionyhtiö Terrafamelle ”armonaikaa” kaksi vuotta.

”Nyt keväällä täytyy pohtia, mitä sen kaivoksen kanssa tehdään. Alasajo ei ole ollut koskaan poissuljettu vaihtoehto”, kerrotaan HS:lle hallituspiireistä.

Syy mielenmuutoksen on kaivostoiminnan ennakoitua selvästi heikompi startti, kuin vielä viime kesänä ja syksynä ennakoitiin.

Nikkelin maailmanmarkkinahinta on kaukana tarvittavasta hintatasosta, kaivostoiminnan käynnistäminen on vaatinut luultua enemmän rahaa, eikä kiinnostuneita yksityissijoittajia ole löytynyt; eikä vähiten siksi, että Vaasan hallintaoikeus ei ole vieläkään antanut ratkaisuaan purkuputkesta.

Viime vuonna valtio antoi Terrafamelle jo 209 miljoonaa euroa. Nyt hallitus esittää lisätalousarviossa Terrafamelle lisää lähes 40 miljoonaa, eikä se riitä kuin juhannukseen.

Silloin Terrafame tarvitsee taas lisää rahaa, näillä näkymin lähemmäs parisataa miljoonaa. Lisärahoituksen järjestelystä hallitus joutuu valmistelemaan päätökset jo alkukeväällä.

Hallituksen viime vuonna osoittamat 209 miljoonaa euroa piti käyttää kaivostoiminnan ylösajoon ja välttämättömiin investointeihin sekä vesien hallintaan. Ajatus oli, että kaivos saataisiin alkuvuodesta myyntikuntoon ja siihen löytyisi myös ulkopuolinen sijoittaja.

Ei löytynyt. Vaasan hallinto-oikeuden purkuputken päästölupa juuttui käsittelyportaaseen. Sitä odotettiin ennen joulua, sitten alkuvuodesta, eikä tietoa ole, milloin päätös tulee. Se on pitänyt kiinnostuneet sijoittajat loitolla.

Raskauttavinta on ollut kuitenkin nikkelin hinnan kehitys. Se on jäänyt pahasti jälkeen toiveista, joita vielä viime syksynä oli. Alhainen hinta on myös romuttanut kannattavuuslaskelmat ja toiveet, että Terrafamen kassavirta kääntyisi positiiviseksi ensi vuoden lopulla.

Terrafame joutui käyttämään rahaa myös Talvivaaran konkurssipesän jäljiltä ”rempalleen jääneiden asioiden” korjaamiseen.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta arvioi HS:n tietojen mukaan Terrafamen tilannetta puolen vuoden välein.

Terrafame Groupin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia korostaa, että Terrafame tarvitsee lisäbudjetista rahaa ajan ostamiseen.

”Tällä rahalla mahdollistetaan järkevämpi ajanjakso neuvotella kolmansien osapuolten kanssa lisärahoituksesta yhtiöön. Yhtiöhän on täyttänyt kaikki sille asetetut operatiiviset tavoitteet. Ylösajo on edennyt täysin suunnitelmien mukaan, ja bioliuotus on lähtenyt lupaavammin käyntiin kuin odotettiin.”

”Nikkelin hinta on tosin polkenut 8 500 dollarissa pitkään, mutta nousi jo perjantaina 9 200:een. On mielenkiintoista nähdä, mitä maanantaina tapahtuu.”

Ratia huomauttaa, että ylikapasiteetti alkaa myös nikkelintuotannossa ennen pitkää poistua.

”Uskon, että meillä on hyvät edellytykset löytää yksityistä rahaa, mutta voi olla, että valtionkin täytyy olla vielä mukana.”

Ratia perää valtio-omistajalta kärsivällisyyttä Terrafamelle.

”Realismia on puhua noin 200 miljoonan euron lisärahan tarpeesta. Nyt ei pidä hätäillä. Tulevaisuuteen pitää katsoa. On mahdollista, että nikkelin hinta alkaa varovaisesti nousta.”

”Sitä paitsi, joka päivä kaivosalueellemme tulee 800 ihmistä töihin. Kun lasketaan välilliset vaikutukset, työllistämme Kainuussa 2 200 ihmistä. Olisi tavattoman lyhytnäköistä vetää nyt peli poikki.”

Ympäristöllekin paras vaihtoehto Ratian mukaan on, että kaivos pyörii.

”Kaivostoiminnan sulkeminen on kalliimpaa kuin lisäsatsaus. Alasajo maksaa 350–500 miljoonaa euroa ja kestää 7–11 vuotta.”

Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen ei täsmennä, minkälaista rahasummaa valtiolta nyt haetaan.

”Se riippuu bioliuotuksesta, nikkelin hinnan kehityksestä ja mahdollisen yksityissijoittajan panoksesta. Neuvottelemme koko ajan rahoittajien kanssa.”

”Ylösajo on sujunut odotusten mukaisesti, jopa paremmin. Nyt kysymme valtio-omistajan kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta ja omaa tilannearviota. Sivustahuuteluahan on paljon”, Hietanen sanoo.

Eduskunnassa Terrafamen lisärahoitus on herättänyt jo kirpeääkin keskustelua. Vihreiden kansanedustaja Touko Aalto aikoo esittää valtiovarainvaliokunnassa, että Terrafamelle ei lisäbudjetista rahaa anneta.

”Esitän myös, että kaivostoiminnan alasajo aloitetaan heti. Se on halvempi vaihtoehto kuin jatkaa.”

Vihreät ovat puolueen puheenjohtajan ja entisen ympäristöministerin Ville Niinistön mukaan jo viime kesästä lähtien vaatineet Talvivaaran alasajoa. Siitä huolimatta, että alasajon lasku on myös iso.

”Minusta oli hyvä yrittää etsiä ensin sijoittajaa. Kun sitä ei löytynyt, ainoa vaihtoehto on alasajo. Veronmaksajien rahoilla toimintaa ei saa enää kannattavaksi. Alasajo maksaa noin 200 miljoonaa, ja se vie kaksi vuotta.”

”Jos nyt annetaan taas lisää rahaa, se on vain viime hetken tekoelvytystä, jossa aletaan olla jo aika epätoivoisia. Epätoivo maksaa veronmaksajille todella paljon”, Niinistö toteaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  7. 7

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  8. 8

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  9. 9

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  10. 10

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää