Valikko
Talous

Terrafame etsii kuumeisesti sijoittajarahaa – hallituspiireissä pohditaan jo kaivostoiminnan alasajoa

Nikkelin alhainen hintataso uhkaa romuttaa Talvivaaran kaivostoiminnan jatkon. Hallituspiireissä on ryhdytty HS:n tietojen mukaan pohtimaan jo päätöstä kaivostoiminnan alasajosta.

Talvivaaran kaivostoiminnan pyörittämisen vaatimat valtaisat rahamäärät alkavat koetella valtio-omistajan kärsivällisyyttä. HS:n tietojen mukaan hallituspiireissä on ryhdytty vakavasti pohtimaan myös kaivoksen alasajopäätöstä vielä tulevan kevään aikana.

Viime kesänä hallitus sanoi antavansa Talvivaaran kaivoksen hoteisiinsa ottaneelle valtionyhtiö Terrafamelle ”armonaikaa” kaksi vuotta.

”Nyt keväällä täytyy pohtia, mitä sen kaivoksen kanssa tehdään. Alasajo ei ole ollut koskaan poissuljettu vaihtoehto”, kerrotaan HS:lle hallituspiireistä.

Syy mielenmuutoksen on kaivostoiminnan ennakoitua selvästi heikompi startti, kuin vielä viime kesänä ja syksynä ennakoitiin.

Nikkelin maailmanmarkkinahinta on kaukana tarvittavasta hintatasosta, kaivostoiminnan käynnistäminen on vaatinut luultua enemmän rahaa, eikä kiinnostuneita yksityissijoittajia ole löytynyt; eikä vähiten siksi, että Vaasan hallintaoikeus ei ole vieläkään antanut ratkaisuaan purkuputkesta.

Viime vuonna valtio antoi Terrafamelle jo 209 miljoonaa euroa. Nyt hallitus esittää lisätalousarviossa Terrafamelle lisää lähes 40 miljoonaa, eikä se riitä kuin juhannukseen.

Silloin Terrafame tarvitsee taas lisää rahaa, näillä näkymin lähemmäs parisataa miljoonaa. Lisärahoituksen järjestelystä hallitus joutuu valmistelemaan päätökset jo alkukeväällä.

Hallituksen viime vuonna osoittamat 209 miljoonaa euroa piti käyttää kaivostoiminnan ylösajoon ja välttämättömiin investointeihin sekä vesien hallintaan. Ajatus oli, että kaivos saataisiin alkuvuodesta myyntikuntoon ja siihen löytyisi myös ulkopuolinen sijoittaja.

Ei löytynyt. Vaasan hallinto-oikeuden purkuputken päästölupa juuttui käsittelyportaaseen. Sitä odotettiin ennen joulua, sitten alkuvuodesta, eikä tietoa ole, milloin päätös tulee. Se on pitänyt kiinnostuneet sijoittajat loitolla.

Raskauttavinta on ollut kuitenkin nikkelin hinnan kehitys. Se on jäänyt pahasti jälkeen toiveista, joita vielä viime syksynä oli. Alhainen hinta on myös romuttanut kannattavuuslaskelmat ja toiveet, että Terrafamen kassavirta kääntyisi positiiviseksi ensi vuoden lopulla.

Terrafame joutui käyttämään rahaa myös Talvivaaran konkurssipesän jäljiltä ”rempalleen jääneiden asioiden” korjaamiseen.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta arvioi HS:n tietojen mukaan Terrafamen tilannetta puolen vuoden välein.

Terrafame Groupin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia korostaa, että Terrafame tarvitsee lisäbudjetista rahaa ajan ostamiseen.

”Tällä rahalla mahdollistetaan järkevämpi ajanjakso neuvotella kolmansien osapuolten kanssa lisärahoituksesta yhtiöön. Yhtiöhän on täyttänyt kaikki sille asetetut operatiiviset tavoitteet. Ylösajo on edennyt täysin suunnitelmien mukaan, ja bioliuotus on lähtenyt lupaavammin käyntiin kuin odotettiin.”

”Nikkelin hinta on tosin polkenut 8 500 dollarissa pitkään, mutta nousi jo perjantaina 9 200:een. On mielenkiintoista nähdä, mitä maanantaina tapahtuu.”

Ratia huomauttaa, että ylikapasiteetti alkaa myös nikkelintuotannossa ennen pitkää poistua.

”Uskon, että meillä on hyvät edellytykset löytää yksityistä rahaa, mutta voi olla, että valtionkin täytyy olla vielä mukana.”

Ratia perää valtio-omistajalta kärsivällisyyttä Terrafamelle.

”Realismia on puhua noin 200 miljoonan euron lisärahan tarpeesta. Nyt ei pidä hätäillä. Tulevaisuuteen pitää katsoa. On mahdollista, että nikkelin hinta alkaa varovaisesti nousta.”

”Sitä paitsi, joka päivä kaivosalueellemme tulee 800 ihmistä töihin. Kun lasketaan välilliset vaikutukset, työllistämme Kainuussa 2 200 ihmistä. Olisi tavattoman lyhytnäköistä vetää nyt peli poikki.”

Ympäristöllekin paras vaihtoehto Ratian mukaan on, että kaivos pyörii.

”Kaivostoiminnan sulkeminen on kalliimpaa kuin lisäsatsaus. Alasajo maksaa 350–500 miljoonaa euroa ja kestää 7–11 vuotta.”

Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen ei täsmennä, minkälaista rahasummaa valtiolta nyt haetaan.

”Se riippuu bioliuotuksesta, nikkelin hinnan kehityksestä ja mahdollisen yksityissijoittajan panoksesta. Neuvottelemme koko ajan rahoittajien kanssa.”

”Ylösajo on sujunut odotusten mukaisesti, jopa paremmin. Nyt kysymme valtio-omistajan kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta ja omaa tilannearviota. Sivustahuuteluahan on paljon”, Hietanen sanoo.

Eduskunnassa Terrafamen lisärahoitus on herättänyt jo kirpeääkin keskustelua. Vihreiden kansanedustaja Touko Aalto aikoo esittää valtiovarainvaliokunnassa, että Terrafamelle ei lisäbudjetista rahaa anneta.

”Esitän myös, että kaivostoiminnan alasajo aloitetaan heti. Se on halvempi vaihtoehto kuin jatkaa.”

Vihreät ovat puolueen puheenjohtajan ja entisen ympäristöministerin Ville Niinistön mukaan jo viime kesästä lähtien vaatineet Talvivaaran alasajoa. Siitä huolimatta, että alasajon lasku on myös iso.

”Minusta oli hyvä yrittää etsiä ensin sijoittajaa. Kun sitä ei löytynyt, ainoa vaihtoehto on alasajo. Veronmaksajien rahoilla toimintaa ei saa enää kannattavaksi. Alasajo maksaa noin 200 miljoonaa, ja se vie kaksi vuotta.”

”Jos nyt annetaan taas lisää rahaa, se on vain viime hetken tekoelvytystä, jossa aletaan olla jo aika epätoivoisia. Epätoivo maksaa veronmaksajille todella paljon”, Niinistö toteaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  7. 7

   Perhe syyttää: Hoasin homeinen asunto sairastutti koko perheen – ”yskin niin kovaa, että minulta murtui kylkiluu”

  8. 8

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  9. 9

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  10. 10

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää