Valikko
Talous

Nokian Renkaiden Kim Gran HS:n haastattelussa: ”Ehkä vähän nastan kärkeä joskus viilattiin”

Gran syyttää kilpailijaa vahingoittamispyrkimyksistä: ”Työntekijöitä houkuteltiin Nokian Renkailta kaksinkertaisella palkalla ja muutamalla kymppitonnilla käteistä”.

Nokian Renkaiden entisen toimitusjohtajan Kim Granin mielestä keskustelu yhtiön rengasvilpistä perustuu vääriin tietoihin ja tahalliseen vahingoittamispyrkimykseen.

”Haluan korostaa, että nämä ’tuunatut’ renkaat ovat olleet hyvin pitkälle samoja kuin massatuotannosta kauppoihin toimitetut renkaat. On vaikea edes kuvitella, että ’tuunaus’ olisi vaikuttanut merkittävästi testien tuloksiin”, Gran kertoo puhelinhaastattelussa.

Granin mukaan Nokian Renkaat lähetti hänen toimitusjohtajakaudellaan vain hyvin pienen määrän tuotekehitysvaiheen renkaita tiedotusvälineiden testeihin.

Vuorineuvos Gran työskenteli Nokian Renkaiden toimitusjohtajana vuosina 2000–2014 ja sitä ennen henkilöautoyksikön johtajana vuosina 1995–2000. Valta­osa testeistä tehtiin hänen mukaansa myyntiin toimitetuilla renkailla.

”En ollut suoraan vastuussa renkaiden toimittamisesta testeihin. Olen kuullut, että muutamia tapauksia on aikoinaan ollut. Sen enempää en näistä ’tuunauksista’ tiedä.”

Nokian Renkaat on menestynyt rengastesteissä hyvin viime vuosina, vaikka yhtiön mukaan 3–5 vuoden kuluessa yhtiön rengastestit pääomarkkinoilla ovat olleet täysin luotettavia.

”Jos puhutaan talvirenkaista ja niiden testeistä, kuluttajilla ei ole mitään hätää. Lehtien testit ovat yhdenmukaisia Nokian Renkaiden tekemien sisäisten testien kanssa.”

Vahingoittamisella Gran viittaa yhtiön tuotannon- ja tuotekehityksestä vuonna 2010–2011 eronneiden toimiin yhtiötä vastaan. Helsingin Sanomien hankkimien tietojen mukaan rengasvilpistä kertovat sähköpostiviestit ovat peräisin Black Donuts Engineeringistä, jonka työntekijöitä syytetään yrityssalaisuusrikoksista.

Granin mukaan rikoksista syytetyt valmistelivat pitkään lähtöä Nokian Renkaista.

”Käsitykseni mukaan he hankkivat erilaista materiaalia pitkään ja heidän tarkoituksenaan oli yrityssalaisuuksien varastamisen lisäksi tehdä hallaa No­kian Renkaille.”

Syyttäjän mukaan epäiltyjen hallusta on takavarikoitu kymmeniätuhansia Nokian Renkaiden tuote- ja tuotannonkehitykseen liittyviä tallenteita.

Syyttäjä epäilee, että tallenteilla olevia yrityssalaisuuksia on käytetty yhtiön toiminnassa tarjottaessa ja myytäessä rengastehdashankkeiden teknologiaa ja renkaiden tuotekehitystä useille ulkomaisille yhtiöille.

Yrityssalaisuusrikoksista syytetyt ovat kiistäneet syyllisyytensä. Rikoksesta epäiltyjä on pidettävä syyttöminä siihen asti, kunnes tuomioistuin heidät mahdollisesti epäillyistä rikoksista tuomitsee.

Black Donutsin Engineeringin toimitusjohtaja Kai Hauvala ei halunnut maantaina kommentoida Granin väitteitä.

Gran ei ole nähnyt Kauppalehden esittelemiä sähköpostiviestejä, eikä hän sen takia voi ottaa kantaa edes niiden todenperäisyyteen tai ajankohtaan.

”Se mitä olen kuullut viestien sisällöstä on hyvin outoa, enkä tunnista niissä esitettyjä väit­teitä.”

Black Donuts Engineeringin omistaa sijoitusyhtiö Cleantech Industries Global, jonka ovat ­ilmeisesti perustaneet sijoittajat Ari Salmivuori ja Raif Nisa­metdin.

Yhtiön hallituksen varapuheenjohtaja on Olli-Pekka Kallasvuo.

”Taustalla oli suunnitelma ja rahoitus. Työntekijöitä houkuteltiin Nokian Renkailta kaksinkertaisella palkalla ja muutamalla kymppitonnilla käteistä siitä, että he vaikenevat tällaisesta suunnitelmasta. Se oli todella härskiä toimintaa, jonka ovat rahoittaneet muut kuin syytteessä olevat.”

Granin mielestä suunnitelmana on ollut puhtaasti taloudellisen hyödyn hankkiminen Nokian Renkaiden kustannuksella.

”Syytteet ovat osa suurempaa kokonaisuutta, joka liittyy teollisuusvakoiluun. Nokian Renkaiden poikkeuksellisen hyvä kannattavuus on ollut hunajapurkki, jonka tietyt ihmiset ovat pyrkineet kaappaamaan.”

Vahvistamattomien huhujen mukaan Nokian Renkaiden työntekijät olisivat myös käsitelleet kilpailijoiden renkaita testien yhteydessä varmistaakseen, että testeissä menestytään.

”Väite on täysin naurettava, koska Nokian Renkailla ei ole mitään tekemistä lehtien testien kanssa. Olemme vain toimit­taneet testeihin renkaita. Testeistä vastaavat lehdet tai ulkopuoliset yritykset lehtien toimeksiannosta.”

Entiset Nokian Renkaiden työntekijät ovat myös väittäneet, että yhtiön johto ja hallitus olisivat tienneet rengasvilpistä.

”Väite on täyttä puppua. On aivan käsittämätöntä, jos joku väittää meidän kannustaneen niin sanottuun vilppiin. Kannustinpalkkiojärjestelmissä yhtenä komponenttina oli testeissä pärjääminen, millä pyrittiin sitouttamaan ihmiset yhtiöön.”

Granin mielestä ei pitäisi edes puhua rengasvilpistä, koska se oli aikoinaan vakiintunut tapa rengasvalmistajien keskuudessa.

”Todennäköisesti kukaan ei ole edes mieltänyt tehneensä mitään väärää, koska oli täysin normaalia, että testeihin valitaan tuotannosta parhaat renkaat ja ehkä vähän nastan kärkeä joskus viilattiin. Mitään ei tehty vilpillisessä tarkoituk­sessa.”

Gran kertoo, että testivoitoista kerrottiin lehdistötiedotteilla, koska niillä ei katsottu olevan osakekurssiin sellaisesta vaikutusta, että olisi pitänyt antaa pörssitiedote.

”Osavuosikatsauksissa mainittiin ennen minun toimitusjoh­tajakautta, sen aikana ja sen jälkeen katsauskauden tärkeimmistä tapahtumista ja testeissä ­menestymisestä aina testivoitoista heikoimpiin sijoituksiin testeissä.”

Rengasvilpeistä kerrottiin sähköpostiviesteissä

 Kauppalehti julkaisi perjantaina 26. helmikuuta sähköpostiviestejä, joissa kerrottiin laaja-alaisesta ja suunnitelmallisesta rengasvilpistä niiden testauksissa.

 Myöhemmin samana päivänä Nokian Renkaat ilmoitti, että yhtiön toimintatavat rengastesteissä eivät ole aina aikaisemmin vastanneet vastuullisia toimintatapoja.

 Nokian Renkaiden mukaan päämarkkinoilla testit ovat olleet täysin luotettavia 3–5 vuoden ajan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  4. 4

   Tältä näyttää Helsingin valtava pyörivä jäälautta – Keksijä: ”Haen tälle kansainvälistä näkyvyyttä”

  5. 5

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  6. 6

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  7. 7

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  8. 8

   Donald Trumpin juhlaviikkoa varjostavat suurmielenosoitukset ja boikotit

  9. 9

   Monet kaupungit rajoittavat Airbnb-vuokrausta, mutta yhtiö ei ole huolissaan – ”Mitä suuremmaksi kasvamme, sitä vaikeampaa on sanoa, että toiminta kielletään”

  10. 10

   Paluumuuttaja voi kohdata yllättäviä hankaluuksia – iPhone osamaksulla jäi saamatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  3. 3

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  4. 4

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  5. 5

   Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

  6. 6

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  7. 7

   Sosiaalisessa mediassa leviää kuva Malmössä raa’asti surmatusta 16-vuotiaasta – poliisin mukaan kuvan näkeminen voi hiljentää todistajia

  8. 8

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  9. 9

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  10. 10

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää