Valikko
Talous

Nokian Renkaiden Kim Gran HS:n haastattelussa: ”Ehkä vähän nastan kärkeä joskus viilattiin”

Gran syyttää kilpailijaa vahingoittamispyrkimyksistä: ”Työntekijöitä houkuteltiin Nokian Renkailta kaksinkertaisella palkalla ja muutamalla kymppitonnilla käteistä”.

Nokian Renkaiden entisen toimitusjohtajan Kim Granin mielestä keskustelu yhtiön rengasvilpistä perustuu vääriin tietoihin ja tahalliseen vahingoittamispyrkimykseen.

”Haluan korostaa, että nämä ’tuunatut’ renkaat ovat olleet hyvin pitkälle samoja kuin massatuotannosta kauppoihin toimitetut renkaat. On vaikea edes kuvitella, että ’tuunaus’ olisi vaikuttanut merkittävästi testien tuloksiin”, Gran kertoo puhelinhaastattelussa.

Granin mukaan Nokian Renkaat lähetti hänen toimitusjohtajakaudellaan vain hyvin pienen määrän tuotekehitysvaiheen renkaita tiedotusvälineiden testeihin.

Vuorineuvos Gran työskenteli Nokian Renkaiden toimitusjohtajana vuosina 2000–2014 ja sitä ennen henkilöautoyksikön johtajana vuosina 1995–2000. Valta­osa testeistä tehtiin hänen mukaansa myyntiin toimitetuilla renkailla.

”En ollut suoraan vastuussa renkaiden toimittamisesta testeihin. Olen kuullut, että muutamia tapauksia on aikoinaan ollut. Sen enempää en näistä ’tuunauksista’ tiedä.”

Nokian Renkaat on menestynyt rengastesteissä hyvin viime vuosina, vaikka yhtiön mukaan 3–5 vuoden kuluessa yhtiön rengastestit pääomarkkinoilla ovat olleet täysin luotettavia.

”Jos puhutaan talvirenkaista ja niiden testeistä, kuluttajilla ei ole mitään hätää. Lehtien testit ovat yhdenmukaisia Nokian Renkaiden tekemien sisäisten testien kanssa.”

Vahingoittamisella Gran viittaa yhtiön tuotannon- ja tuotekehityksestä vuonna 2010–2011 eronneiden toimiin yhtiötä vastaan. Helsingin Sanomien hankkimien tietojen mukaan rengasvilpistä kertovat sähköpostiviestit ovat peräisin Black Donuts Engineeringistä, jonka työntekijöitä syytetään yrityssalaisuusrikoksista.

Granin mukaan rikoksista syytetyt valmistelivat pitkään lähtöä Nokian Renkaista.

”Käsitykseni mukaan he hankkivat erilaista materiaalia pitkään ja heidän tarkoituksenaan oli yrityssalaisuuksien varastamisen lisäksi tehdä hallaa No­kian Renkaille.”

Syyttäjän mukaan epäiltyjen hallusta on takavarikoitu kymmeniätuhansia Nokian Renkaiden tuote- ja tuotannonkehitykseen liittyviä tallenteita.

Syyttäjä epäilee, että tallenteilla olevia yrityssalaisuuksia on käytetty yhtiön toiminnassa tarjottaessa ja myytäessä rengastehdashankkeiden teknologiaa ja renkaiden tuotekehitystä useille ulkomaisille yhtiöille.

Yrityssalaisuusrikoksista syytetyt ovat kiistäneet syyllisyytensä. Rikoksesta epäiltyjä on pidettävä syyttöminä siihen asti, kunnes tuomioistuin heidät mahdollisesti epäillyistä rikoksista tuomitsee.

Black Donutsin Engineeringin toimitusjohtaja Kai Hauvala ei halunnut maantaina kommentoida Granin väitteitä.

Gran ei ole nähnyt Kauppalehden esittelemiä sähköpostiviestejä, eikä hän sen takia voi ottaa kantaa edes niiden todenperäisyyteen tai ajankohtaan.

”Se mitä olen kuullut viestien sisällöstä on hyvin outoa, enkä tunnista niissä esitettyjä väit­teitä.”

Black Donuts Engineeringin omistaa sijoitusyhtiö Cleantech Industries Global, jonka ovat ­ilmeisesti perustaneet sijoittajat Ari Salmivuori ja Raif Nisa­metdin.

Yhtiön hallituksen varapuheenjohtaja on Olli-Pekka Kallasvuo.

”Taustalla oli suunnitelma ja rahoitus. Työntekijöitä houkuteltiin Nokian Renkailta kaksinkertaisella palkalla ja muutamalla kymppitonnilla käteistä siitä, että he vaikenevat tällaisesta suunnitelmasta. Se oli todella härskiä toimintaa, jonka ovat rahoittaneet muut kuin syytteessä olevat.”

Granin mielestä suunnitelmana on ollut puhtaasti taloudellisen hyödyn hankkiminen Nokian Renkaiden kustannuksella.

”Syytteet ovat osa suurempaa kokonaisuutta, joka liittyy teollisuusvakoiluun. Nokian Renkaiden poikkeuksellisen hyvä kannattavuus on ollut hunajapurkki, jonka tietyt ihmiset ovat pyrkineet kaappaamaan.”

Vahvistamattomien huhujen mukaan Nokian Renkaiden työntekijät olisivat myös käsitelleet kilpailijoiden renkaita testien yhteydessä varmistaakseen, että testeissä menestytään.

”Väite on täysin naurettava, koska Nokian Renkailla ei ole mitään tekemistä lehtien testien kanssa. Olemme vain toimit­taneet testeihin renkaita. Testeistä vastaavat lehdet tai ulkopuoliset yritykset lehtien toimeksiannosta.”

Entiset Nokian Renkaiden työntekijät ovat myös väittäneet, että yhtiön johto ja hallitus olisivat tienneet rengasvilpistä.

”Väite on täyttä puppua. On aivan käsittämätöntä, jos joku väittää meidän kannustaneen niin sanottuun vilppiin. Kannustinpalkkiojärjestelmissä yhtenä komponenttina oli testeissä pärjääminen, millä pyrittiin sitouttamaan ihmiset yhtiöön.”

Granin mielestä ei pitäisi edes puhua rengasvilpistä, koska se oli aikoinaan vakiintunut tapa rengasvalmistajien keskuudessa.

”Todennäköisesti kukaan ei ole edes mieltänyt tehneensä mitään väärää, koska oli täysin normaalia, että testeihin valitaan tuotannosta parhaat renkaat ja ehkä vähän nastan kärkeä joskus viilattiin. Mitään ei tehty vilpillisessä tarkoituk­sessa.”

Gran kertoo, että testivoitoista kerrottiin lehdistötiedotteilla, koska niillä ei katsottu olevan osakekurssiin sellaisesta vaikutusta, että olisi pitänyt antaa pörssitiedote.

”Osavuosikatsauksissa mainittiin ennen minun toimitusjoh­tajakautta, sen aikana ja sen jälkeen katsauskauden tärkeimmistä tapahtumista ja testeissä ­menestymisestä aina testivoitoista heikoimpiin sijoituksiin testeissä.”

Rengasvilpeistä kerrottiin sähköpostiviesteissä

 Kauppalehti julkaisi perjantaina 26. helmikuuta sähköpostiviestejä, joissa kerrottiin laaja-alaisesta ja suunnitelmallisesta rengasvilpistä niiden testauksissa.

 Myöhemmin samana päivänä Nokian Renkaat ilmoitti, että yhtiön toimintatavat rengastesteissä eivät ole aina aikaisemmin vastanneet vastuullisia toimintatapoja.

 Nokian Renkaiden mukaan päämarkkinoilla testit ovat olleet täysin luotettavia 3–5 vuoden ajan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  5. 5

   Macronin ja ranskalaisten kuherruskuukausi on ohi – suosio hiipuu, tyytymättömät moittivat kivikasvoiseksi muuttunutta presidenttiä ylimieliseksi ja itsevaltaiseksi

  6. 6

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  7. 7

   Lihavuus lisääntyy joka puolella maailmaa – Suomessa on lihavia Ruotsia enemmän, mutta maailmassa olemme vain keskitasoa, kertoo 195 maan vertailu

  8. 8

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  9. 9

   Verottaja on tutkinut Panaman papereiden perusteella kymmeniä suomalaisia – veroparatiisivuodon tutkinta on ottanut kesän aikana ison harppauksen eteenpäin

  10. 10

   Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  4. 4

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  5. 5

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  6. 6

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää