Talous

Valikko
Talous

Helsinki haalii yrityksiä ulkomailta – Marian sairaalasta tehdään suuri yrityskeskus

Yrityksiä toivotaan etenkin venäjänkieliseltä alueelta. Kilpailu on kuitenkin kovaa, sillä esimerkiksi Ranska myöntää erityisiä viisumeita startup-yrittäjille.

”Tämä on todella helppo tapa oppia koodaamaan”, vakuuttaa Rakhim Davletkaliyev, 27. Hän esittelee Hexlet-yrityksensä kehittämää verkko-opetusohjelmaa, jossa oppi on purettu sopivan pieniksi palasiksi ja oppimansa voi heti tarkistaa.

Alun perin Kazakstanista Kanadaan opiskelemaan lähtenyt Davletkaliyev on Hexletin toimitusjohtaja ja yksi yrityksen perustajista.

Asiakkaita pikkufirmalla on jo liki 100 000, joista noin puolet Venäjällä. Ohjelman ensimmäinen versio oli venäjäksi ja toinen englanniksi.

Vuosi sitten perustettu yritys sai tukea Tekesiltä, ja nyt liikevaihtoakin alkaa jo kertyä.

Suomeen ja Helsinkiin Davletkaliyevin houkutteli Venäjältä Jan-Erik Nyrövaara, Helsinki Venturesin toimitusjohtaja, joka taas äskettäin tutustumassa lupaaviin yrityksenalkuihin Pietarissa, Moskovassa ja Samarassa Volgan rannalla. Hänen kohteenaan on venäjänkielinen yritysmaailma ja Koillis-Eurooppa.

Tulijoita Nyrövaara etsii ensin internetistä ja kutsuu kovimmat kokelaat muutaman viikon leirille Suomeen. Lupaavimpiin sijoitetaan myös alkupääomaa.

Davletkaliyev demonstroi koodarikouluaan TDC-talossa Ruoholahden sillan kupeessa, jossa sijaitsee Helsinki Ventures -yrityksen lisäksi Helsinki Business Hub. Yhtiön omistavat pääkaupunkiseudun kaupungit ja Uudenmaan liitto.

Nyrövaara viittilöi toimistotalon ikkunoista kohti Marian sairaalaa, johon on suunnitteilla Suomen suurin startup-keskittymä. Halvalla kunnostettaviin tiloihin tavoitellaan rosoisuutta.

Marian keskittymä on yksi tapa tukea kasvuyrittäjyyttä ja houkutella kansainvälisiä tulijoita pääkaupunkiseudulle.

”Olemme olleet yhteydessä ainakin 80 yritykseen ja muuhun toimijaan Helsingissä, kun olemme hahmottaneet tätä”, kertoo Helsingin kaupungin elinkeino-osaston kilpailukyvyn kehitys -yksikön päällikkö Santtu von Bruun.

Ensimmäisessä vaiheessa kunnostetaan yli 5 000 neliötä tiloja, jotka on tarkoitus avata hakuun kesään mennessä.

Bruunin mukaan pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä hyvä maine kasvuyrityskeskittymänä esimerkiksi kasvuyritystapahtuma Slushin, pelialan ja vahvan digitaalisen osaamisen takia.

Tosin kilpailu muiden Euroopan kaupunkien, kuten Tukholman, Lontoon, Pariisin ja Amsterdamin, kanssa on äärimmäisen kovaa. Esimerkiksi Ranska on kehitellyt erityisen startup-yrittäjän viisumin, jonka saa tavallista nopeammin.

Suomalaisten startup-yritysten tukeminen ja kansainvälisten startup-yritysten haaliminen Helsinkiin ovat Bruunin mukaan erittäin tärkeitä alueen kilpailukyvyn, työllistämisen ja veronmaksun kannalta. Ne myös houkuttelevat suurempia yrityksiä.

Helsinki Business Hub hakee ulkomaisia investointeja Helsingin seudulle ja edistää jo toimivien yritysten kasvua. Toiminnan ytimessä on kolme alaa: tietotekniikka, terveysteknologia sekä älykkäät ja puhtaat teknologiat. Erityisiä kohdemaita ovat Venäjä ja Kiina.

”Viime vuodelta suurin yksittäinen ulkomaisen yrityksen investointi, jonka hoidimme Helsinkiin yhdessä Invest in Finlandin kanssa, oli Zalando”, kertoo Helsinki Business Hubin toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski. Zalando on saksalainen muodin verkkokauppa.

Hexletin lisäksi Helsingissä käynnistyi viime vuonna pari muutakin venäläistaustaista yritystä, Promo Republic ja Madberry. Edellisvuonna tulijoita oli kuusi, kertoo Helsinki Business Hubin varatoimitusjohtaja Micah Gland. Hänen mukaansa jopa kuusisataa yritystä on kertonut kiinnostuksestaan.

Suomen maantieteellinen asema on Glandin mukaan ”älyttömän iso valttikortti”.

”Länsimaiset pääomasijoittajat eivät halua mennä Venäjälle, jossa riskit ovat suuret. Sen takia Suomeen on helpompi saada kansainvälistä pääomaa. Tosin myös Latvia on kova kilpailija.”

Helsingin näkyvyyttä ja elinkeinosuhteita edistää myös Pietarissa toimiva Helsinki-keskus. Nimestään huolimatta toimisto edustaa myös Tamperetta ja Kotkaa. Keskus auttaa kaupunkeja ja yrittäjiä löytämään kumppaneita järjestämällä esimerkiksi seminaareja.

”Tämä on järjestelmällistä ja aktiivista työtä, mutta kun muutkin tekevät samaa, on kilpailu kovaa ja globaalia”, myöntää keskuksen toimitusjohtaja Martti Huttunen ja listaa kilpailijoita Israelista Yhdysvaltoihin.

”On yritettävä olla realisti ja myönnettävä, että jos tuhannesta potentiaalisesta tulijasta saataisiin Suomeen viisi prosenttia, niin hyvä olisi.”

Tavoitteena kasvu

  Startup-yrityksestä pyritään usein rakentamaan kasvuyritys.

 Yleensä startup on aloitteleva tai nuori yritys. Niitä on paljon esimerkiksi ohjelmistoalalla. Erään määritelmän mukaan startup ei tarkoita yrityksen nuorta ikää vaan tunnetilaa, jossa ei tavoitella vakautta.

 Kasvuyritys voidaan määritellä monin tavoin. Yksi tapa on puhua vähintään kymmenen työntekijän yrityksestä, joka palkkaa vuosittain viidenneksen lisää väkeä kolmen vuoden ajan. Kasvua voidaan seurata myös liikevaihdon muutoksella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrittäminen
 • Helsinki
 • Venäjä
 • Startupit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  2. 2

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  3. 3

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  4. 4

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  5. 5

   Nousukiidossa oleva Saara Aalto saapui Helsinki-Vantaalle – vartin pyrähdys hurraavan yleisön eteen

  6. 6

   Venäläinen Suhoi-hävittäjä syöksyi Välimereen yrittäessään laskeutua lentotukialus Admiral Kuznetsoville

  7. 7

   Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

  8. 8

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  9. 9

   Uusnatsit lähtevät liikkeelle Hakaniemestä, vastamielenosoittajat asemalta – Poliisi yrittää pitää osapuolet erossa toisistaan

  10. 10

   Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  3. 3

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  4. 4

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  5. 5

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  6. 6

   Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

  7. 7

   Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

  8. 8

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  9. 9

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  10. 10

   Opettajille voisi helposti opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  11. Näytä lisää