Valikko
Talous

Euroopan keskuspankki aloittanee uudet poikkeustoimet – ilmoitusta odotetaan torstaina

Ekonomistit ovat liki varmoja, että torstaina kerrotaan jälleen uusista rahapoliittisista muutoksia.

Ekonomistit ovat lähes varmoja, että Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoittaa torstaina uusista poikkeustoimista euroalueen talouskasvun jouduttamiseksi.

Uusien poikkeustoimien todennäköisyyttä ovat lisänneet pääjohtaja Mario Draghin lukuisat vihjaukset, joiden mukaan EKP on valmiudessa toimimaan. Pääjohtaja Draghi on lausunnoissaan myös korostanut, että EKP:llä on käytössään vielä käyttämättömiä keinoja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan enemmistö ekonomisteista odottaa Euroopan keskuspankin asettavan liikepankkien talletuskoron -0,40 prosenttiin ja kasvattavan kuukausittaisia arvopaperiostojansa 70 miljardiin euroon. Nykyisin talletuskorko on -0,30 prosenttia ja keskuspankki ostaa markkinoilta arvopapereita 60 miljardilla eurolla kuukasittain.

Finanssiyhtiö Nordean pää­ekonomisti Aki Kangasharju pitää mahdollisena, että EKP voisi kokeilla uudenlaisia keinoja kannustakseen liikepankkeja lisäämään lainanantoaan.

”Uusi talletuskorkojärjestelmä voisi olla sellainen, jossa liikepankit joutuisivat maksamaan sitä suurempaa talletuskorkoa, mitä enemmän niillä on reservivaatimuksen ylittämiä varoja keskuspankissa.”

Euroalueen keskeinen ongelma on pula uusista investoinneista, jota kuvaa pääomakannan kehittyminen. Pääomakanta muodostuu tuotantoon käytettävistä kiinteistä varoista. Jos uudet investoinnit eivät lisäänny, euroalueen talouskasvu voi olla pitkän aikaa verkkaista ja epävarmaa.

”Toivoisin, että arvopapereiden kuukausittaista osto-ohjelmaa lisättäisiin, koska se toimisi nykyisessä tilanteesa paremmin kuin yhä enemmän negatiiviset talletuskorot. Itselläni on sellainen käsitys, että markkinoiden odotukset EKP:n toimista ovat vähän ylimitoitettuja”, sanoo finanssiryhmä OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Negatiiviset talletuskorot ovat aiheuttaneet suurille keski­eurooppalaisille liikepankeille ongelmia, koska se heikentää niiden kannattavuutta.

Keskuspankilla ei kuitenkaan ole keinoja pakottaa liikepankkeja lisäämään lainanantoaan. Se voi ainoastaan kannustaa niitä toimimaan haluamallaan tavalla. Negatiivinen talletuskorko tarkoittaa, että liikepankit joutuvat maksamaan talletuksistaan keskuspankkiin.

Kannustintaan EKP on tehostanut lisäämällä rahan tarjontaa ostamalla maaliskuun alusta lähtien markkinoilta muun muassa liikepankeilta eurovaltioiden ja EU:n joukkolainoja 60 miljardilla eurolla kuukausittain.

Uusien investointien vähäisyys ei johdu pelkästään eurokriisin pitkittymisestä, vaan maailman toiseksi suurimman kansantalouden Kiinan talouskehityksestä ja kehittyvien kansantalouksien ongelmista.

”Suurin kysymysmerkki maailmantaloudessa on Kiinan talouskehitys, joka vaikuttaa laajasti myös euroalueeseen. Kiinasta tulee varmasti vielä monta yllätystä. Jos EKP ei tekisi mitään torstaina, se olisi valtava epäonnistuminen. Seuraukset rahoitusmarkkinoilla voisivat olla arvaamattomia.”

Kehittyneiden talouksien yhteistyöjärjestö OECD heikensi helmikuun lopussa ennustettaan euroalueen kuluvan vuoden talouskasvusta 0,2 prosenttiyksiköllä 1,4 prosenttiin. Yhdysvaltalainen finanssiyhtiö Citigroupin ennuste on 1,3 prosenttia. Joulukuussa EKP ennusti, että euro­alueen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia.

Erot ennusteissa ovat kohtalaisen suuria, mikä kertoo euroalueen talouteen kohdistuvasta epävarmuudesta. Lisäksi euro­alueen talouskehitystä ennakoivat mittarit osoittavat, että kasvuvauhti on todennäköisestä hidastunut alkuvuonna.

EKP:n ensisijaisena tavoitteena on kuitenkin huolehtia hintavakaudesta. Se tarkoittaa, että inflaatiovauhdin pitäisi olla keskipitkällä aikavälillä hieman alle kaksi prosenttia. Inflaatio-odotuksia on saattanut hieman muuttaa raakaöljyn kallistuminen maaliskuussa 40 dollariin barrelilta. Tammikuun puolivälissä Brent-viitelaadun raakaöljy maksoi halvimmillaan noin 28 dollaria barrelilta.

Viisi vuotta eurokriisiä

Euroopan keskuspankin poikkeustoimien perimmäinen syy on keväällä 2010 kärjistynyt eurokriisi. Se ei ole vieläkään ohitse.

2011

Syksyllä euroalueella on vakavan pankkikriisin vaara. Joulukuussa EKP antaa liikepankeille lainaa edullisilla ehdoilla 489 miljardin euron arvosta. Sama operaatio toistetaan maaliskuussa 2012, jolloin lainoja annetaan 530 miljardin euron arvosta.

2012

Heinäkuussa pääjohtaja Mario Draghi ilmoittaa EKP:n ryhtyvän kaikkiin tarvittaviin toimiin euron suojelemiseksi. Syksyllä keskuspankki kertoo olevansa valmis kriisivaltioiden joukkolainojen osto-ohjelmaan, jos ne pyytävät ensiksi hätärahoitusta eurovaltioiden hätärahoitusyhtiöiltä. Kriisin pahin vaihe rauhoittuu. EKP ei koskaan aloita tätä nimenomaista osto-ohjelmaa.

2013

Lokakuussa euroalueen inflaatiovauhti hidastuu alle prosenttiin. Osa sijoittajista alkaa pelätä vaarallista deflaatiokierrettä, joka voi halvauttaa talouden pitkäksi ajaksi.

Marraskuussa EKP asettaa ohjauskoron 0,25 prosenttiin. Korkotaso ei ollut koskaan ollut yhtä matalalla, mutta inflaatiovauhti ei juuri kiihdy.

2014

Kesäkuussa EKP päättää ensimmäisenä suurena keskuspankkina maailmassa asettaa talletuskoron negatiiviseksi. Lisäksi se panee ohjauskoron ennätyksellisen matalalle 0,05 prosenttiin.

Syyskuussa EKP ilmoittaa omaisuusvakuudellisten arvopapereiden ja katettujen joukkolainojen osto-ohjelmasta, joilla se yrittää tehostaa kevyen rahapolitiikan välittymistä reaalitalouteen. Samalla se asettaa liikepankkien talletuskoron -0,20 prosenttiin

2015

Maaliskuussa EKP ottaa järeämmät keinot käyttöön. Eurojärjestelmä alkaa ensi kerran historiansa aikana ostaa kaikkien eurovaltioiden joukkolainoja, EU:n rahoituslaitosten joukkolainoja ja muita arvopapereita yhteensä 60 miljardilla eurolla kuukausittain syyskuun 2016 saakka.

Joulukuussa liikepankkien talletuskorko asetetaan -0,30 prosenttiin ja arvopapereiden osto-ohjelmaa pidennetään maaliskuun loppuun 2017. Rahapoliittisen elvytyksen määrä kasvaa 1 500 miljardiin euroon. Markkinat pettyvät.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  4. 4

   Villingin ”antiautoritäärisellä kesämökillä” kasvatetaan vihanneksia ja kerätään sadevettä – Helsingin kaupungin poistumiskehotus tuli talonvaltaajien mukaan yllätyksenä

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  8. 8

   Vaikeudet kasaantuvat Trumpin niskaan: Presidentti jatkaa oikeusministerinsä haukkumista ja senaatti äänestää Obamacaren kumoamisen aloittamisesta

  9. 9

   Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan

  10. 10

   Mitä postinjakajat tekevät tiistaisin, kun kirjeposti ei kulje? Luottamusmies pelkää, että keskiviikot venyvät ja posti myöhästyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu
  3. Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara
  4. Villingin ”antiautoritäärisellä kesämökillä” kasvatetaan vihanneksia ja kerätään sadevettä – Helsingin kaupungin poistumiskehotus tuli talonvaltaajien mukaan yllätyksenä
  5. Vaikeudet kasaantuvat Trumpin niskaan: Presidentti jatkaa oikeusministerinsä haukkumista ja senaatti äänestää Obamacaren kumoamisen aloittamisesta
  6. Hyötyisikö kuntomaratoonari Niken kohukengistä? Huippujuoksija pärjäisi markettikengilläkin
  7. Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan
  8. Tunti sitten
  9. Suomelle kultaa moukarinheitossa Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla
  10. Kaksi vihollisleiriä lupailee tulitaukoa ja vaaleja konfliktin repimään Libyaan – Ranskan presidentti Macron kehuu ”historiallisesta rohkeudesta”
  11. Mitä postinjakajat tekevät tiistaisin, kun kirjeposti ei kulje? Luottamusmies pelkää, että keskiviikot venyvät ja posti myöhästyy
  12. Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon
  13. Näytä lisää