Talous

Valikko
Talous

Euroopan keskuspankki aloittanee uudet poikkeustoimet – ilmoitusta odotetaan torstaina

Ekonomistit ovat liki varmoja, että torstaina kerrotaan jälleen uusista rahapoliittisista muutoksia.

Ekonomistit ovat lähes varmoja, että Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoittaa torstaina uusista poikkeustoimista euroalueen talouskasvun jouduttamiseksi.

Uusien poikkeustoimien todennäköisyyttä ovat lisänneet pääjohtaja Mario Draghin lukuisat vihjaukset, joiden mukaan EKP on valmiudessa toimimaan. Pääjohtaja Draghi on lausunnoissaan myös korostanut, että EKP:llä on käytössään vielä käyttämättömiä keinoja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan enemmistö ekonomisteista odottaa Euroopan keskuspankin asettavan liikepankkien talletuskoron -0,40 prosenttiin ja kasvattavan kuukausittaisia arvopaperiostojansa 70 miljardiin euroon. Nykyisin talletuskorko on -0,30 prosenttia ja keskuspankki ostaa markkinoilta arvopapereita 60 miljardilla eurolla kuukasittain.

Finanssiyhtiö Nordean pää­ekonomisti Aki Kangasharju pitää mahdollisena, että EKP voisi kokeilla uudenlaisia keinoja kannustakseen liikepankkeja lisäämään lainanantoaan.

”Uusi talletuskorkojärjestelmä voisi olla sellainen, jossa liikepankit joutuisivat maksamaan sitä suurempaa talletuskorkoa, mitä enemmän niillä on reservivaatimuksen ylittämiä varoja keskuspankissa.”

Euroalueen keskeinen ongelma on pula uusista investoinneista, jota kuvaa pääomakannan kehittyminen. Pääomakanta muodostuu tuotantoon käytettävistä kiinteistä varoista. Jos uudet investoinnit eivät lisäänny, euroalueen talouskasvu voi olla pitkän aikaa verkkaista ja epävarmaa.

”Toivoisin, että arvopapereiden kuukausittaista osto-ohjelmaa lisättäisiin, koska se toimisi nykyisessä tilanteesa paremmin kuin yhä enemmän negatiiviset talletuskorot. Itselläni on sellainen käsitys, että markkinoiden odotukset EKP:n toimista ovat vähän ylimitoitettuja”, sanoo finanssiryhmä OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Negatiiviset talletuskorot ovat aiheuttaneet suurille keski­eurooppalaisille liikepankeille ongelmia, koska se heikentää niiden kannattavuutta.

Keskuspankilla ei kuitenkaan ole keinoja pakottaa liikepankkeja lisäämään lainanantoaan. Se voi ainoastaan kannustaa niitä toimimaan haluamallaan tavalla. Negatiivinen talletuskorko tarkoittaa, että liikepankit joutuvat maksamaan talletuksistaan keskuspankkiin.

Kannustintaan EKP on tehostanut lisäämällä rahan tarjontaa ostamalla maaliskuun alusta lähtien markkinoilta muun muassa liikepankeilta eurovaltioiden ja EU:n joukkolainoja 60 miljardilla eurolla kuukausittain.

Uusien investointien vähäisyys ei johdu pelkästään eurokriisin pitkittymisestä, vaan maailman toiseksi suurimman kansantalouden Kiinan talouskehityksestä ja kehittyvien kansantalouksien ongelmista.

”Suurin kysymysmerkki maailmantaloudessa on Kiinan talouskehitys, joka vaikuttaa laajasti myös euroalueeseen. Kiinasta tulee varmasti vielä monta yllätystä. Jos EKP ei tekisi mitään torstaina, se olisi valtava epäonnistuminen. Seuraukset rahoitusmarkkinoilla voisivat olla arvaamattomia.”

Kehittyneiden talouksien yhteistyöjärjestö OECD heikensi helmikuun lopussa ennustettaan euroalueen kuluvan vuoden talouskasvusta 0,2 prosenttiyksiköllä 1,4 prosenttiin. Yhdysvaltalainen finanssiyhtiö Citigroupin ennuste on 1,3 prosenttia. Joulukuussa EKP ennusti, että euro­alueen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia.

Erot ennusteissa ovat kohtalaisen suuria, mikä kertoo euroalueen talouteen kohdistuvasta epävarmuudesta. Lisäksi euro­alueen talouskehitystä ennakoivat mittarit osoittavat, että kasvuvauhti on todennäköisestä hidastunut alkuvuonna.

EKP:n ensisijaisena tavoitteena on kuitenkin huolehtia hintavakaudesta. Se tarkoittaa, että inflaatiovauhdin pitäisi olla keskipitkällä aikavälillä hieman alle kaksi prosenttia. Inflaatio-odotuksia on saattanut hieman muuttaa raakaöljyn kallistuminen maaliskuussa 40 dollariin barrelilta. Tammikuun puolivälissä Brent-viitelaadun raakaöljy maksoi halvimmillaan noin 28 dollaria barrelilta.

Viisi vuotta eurokriisiä

Euroopan keskuspankin poikkeustoimien perimmäinen syy on keväällä 2010 kärjistynyt eurokriisi. Se ei ole vieläkään ohitse.

2011

Syksyllä euroalueella on vakavan pankkikriisin vaara. Joulukuussa EKP antaa liikepankeille lainaa edullisilla ehdoilla 489 miljardin euron arvosta. Sama operaatio toistetaan maaliskuussa 2012, jolloin lainoja annetaan 530 miljardin euron arvosta.

2012

Heinäkuussa pääjohtaja Mario Draghi ilmoittaa EKP:n ryhtyvän kaikkiin tarvittaviin toimiin euron suojelemiseksi. Syksyllä keskuspankki kertoo olevansa valmis kriisivaltioiden joukkolainojen osto-ohjelmaan, jos ne pyytävät ensiksi hätärahoitusta eurovaltioiden hätärahoitusyhtiöiltä. Kriisin pahin vaihe rauhoittuu. EKP ei koskaan aloita tätä nimenomaista osto-ohjelmaa.

2013

Lokakuussa euroalueen inflaatiovauhti hidastuu alle prosenttiin. Osa sijoittajista alkaa pelätä vaarallista deflaatiokierrettä, joka voi halvauttaa talouden pitkäksi ajaksi.

Marraskuussa EKP asettaa ohjauskoron 0,25 prosenttiin. Korkotaso ei ollut koskaan ollut yhtä matalalla, mutta inflaatiovauhti ei juuri kiihdy.

2014

Kesäkuussa EKP päättää ensimmäisenä suurena keskuspankkina maailmassa asettaa talletuskoron negatiiviseksi. Lisäksi se panee ohjauskoron ennätyksellisen matalalle 0,05 prosenttiin.

Syyskuussa EKP ilmoittaa omaisuusvakuudellisten arvopapereiden ja katettujen joukkolainojen osto-ohjelmasta, joilla se yrittää tehostaa kevyen rahapolitiikan välittymistä reaalitalouteen. Samalla se asettaa liikepankkien talletuskoron -0,20 prosenttiin

2015

Maaliskuussa EKP ottaa järeämmät keinot käyttöön. Eurojärjestelmä alkaa ensi kerran historiansa aikana ostaa kaikkien eurovaltioiden joukkolainoja, EU:n rahoituslaitosten joukkolainoja ja muita arvopapereita yhteensä 60 miljardilla eurolla kuukausittain syyskuun 2016 saakka.

Joulukuussa liikepankkien talletuskorko asetetaan -0,30 prosenttiin ja arvopapereiden osto-ohjelmaa pidennetään maaliskuun loppuun 2017. Rahapoliittisen elvytyksen määrä kasvaa 1 500 miljardiin euroon. Markkinat pettyvät.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  2. 2

   Poliisi: Joukkotappelussa Töölössä ainakin kaksi kiinniottoa – HSTV:n suora lähetys seuraa mielenosoitusta

  3. 3

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  4. 4

   Nooralotta Neziri saapui Linnaan 82 000 euron lainakorussa – ”Yksi suurimmista kunnioista, mitä urheilija voi saada”

  5. 5

   Presidenttiparin vastaanotto käynnissä – kiinnostavimmat vieraat haastattelussa HSTV:n suorassa lähetyksessä

  6. 6

   Mies antoi kengurulle kuonoon Australiassa – eläinpuisto puolusti työntekijäänsä

  7. 7

   Ravintola Zetorista tuli äärioikeiston kokoontumispaikka – HOK-Elanto lisää järjestyksenvalvojien määrää itsenäisyyspäivänä

  8. 8

   Nyrkkeilijä Mira Potkonen kertoi presidentin vitsistä puolisolleen: ”Taitaa olla kilttiä poikaa kotona”

  9. 9

   Vastarintaliikkeen kulkueessa tappelu – HSTV:n videolla näkyvät kulkueessa olleiden kiinniotot

  10. 10

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   Poliisi: Joukkotappelussa Töölössä ainakin kaksi kiinniottoa – HSTV:n suora lähetys seuraa mielenosoitusta

  4. 4

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  5. 5

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  6. 6

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  7. 7

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  8. 8

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  9. 9

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  10. 10

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää