Valikko
Talous

Euroopan keskuspankki aloittanee uudet poikkeustoimet – ilmoitusta odotetaan torstaina

Ekonomistit ovat liki varmoja, että torstaina kerrotaan jälleen uusista rahapoliittisista muutoksia.

Ekonomistit ovat lähes varmoja, että Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoittaa torstaina uusista poikkeustoimista euroalueen talouskasvun jouduttamiseksi.

Uusien poikkeustoimien todennäköisyyttä ovat lisänneet pääjohtaja Mario Draghin lukuisat vihjaukset, joiden mukaan EKP on valmiudessa toimimaan. Pääjohtaja Draghi on lausunnoissaan myös korostanut, että EKP:llä on käytössään vielä käyttämättömiä keinoja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan enemmistö ekonomisteista odottaa Euroopan keskuspankin asettavan liikepankkien talletuskoron -0,40 prosenttiin ja kasvattavan kuukausittaisia arvopaperiostojansa 70 miljardiin euroon. Nykyisin talletuskorko on -0,30 prosenttia ja keskuspankki ostaa markkinoilta arvopapereita 60 miljardilla eurolla kuukasittain.

Finanssiyhtiö Nordean pää­ekonomisti Aki Kangasharju pitää mahdollisena, että EKP voisi kokeilla uudenlaisia keinoja kannustakseen liikepankkeja lisäämään lainanantoaan.

”Uusi talletuskorkojärjestelmä voisi olla sellainen, jossa liikepankit joutuisivat maksamaan sitä suurempaa talletuskorkoa, mitä enemmän niillä on reservivaatimuksen ylittämiä varoja keskuspankissa.”

Euroalueen keskeinen ongelma on pula uusista investoinneista, jota kuvaa pääomakannan kehittyminen. Pääomakanta muodostuu tuotantoon käytettävistä kiinteistä varoista. Jos uudet investoinnit eivät lisäänny, euroalueen talouskasvu voi olla pitkän aikaa verkkaista ja epävarmaa.

”Toivoisin, että arvopapereiden kuukausittaista osto-ohjelmaa lisättäisiin, koska se toimisi nykyisessä tilanteesa paremmin kuin yhä enemmän negatiiviset talletuskorot. Itselläni on sellainen käsitys, että markkinoiden odotukset EKP:n toimista ovat vähän ylimitoitettuja”, sanoo finanssiryhmä OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Negatiiviset talletuskorot ovat aiheuttaneet suurille keski­eurooppalaisille liikepankeille ongelmia, koska se heikentää niiden kannattavuutta.

Keskuspankilla ei kuitenkaan ole keinoja pakottaa liikepankkeja lisäämään lainanantoaan. Se voi ainoastaan kannustaa niitä toimimaan haluamallaan tavalla. Negatiivinen talletuskorko tarkoittaa, että liikepankit joutuvat maksamaan talletuksistaan keskuspankkiin.

Kannustintaan EKP on tehostanut lisäämällä rahan tarjontaa ostamalla maaliskuun alusta lähtien markkinoilta muun muassa liikepankeilta eurovaltioiden ja EU:n joukkolainoja 60 miljardilla eurolla kuukausittain.

Uusien investointien vähäisyys ei johdu pelkästään eurokriisin pitkittymisestä, vaan maailman toiseksi suurimman kansantalouden Kiinan talouskehityksestä ja kehittyvien kansantalouksien ongelmista.

”Suurin kysymysmerkki maailmantaloudessa on Kiinan talouskehitys, joka vaikuttaa laajasti myös euroalueeseen. Kiinasta tulee varmasti vielä monta yllätystä. Jos EKP ei tekisi mitään torstaina, se olisi valtava epäonnistuminen. Seuraukset rahoitusmarkkinoilla voisivat olla arvaamattomia.”

Kehittyneiden talouksien yhteistyöjärjestö OECD heikensi helmikuun lopussa ennustettaan euroalueen kuluvan vuoden talouskasvusta 0,2 prosenttiyksiköllä 1,4 prosenttiin. Yhdysvaltalainen finanssiyhtiö Citigroupin ennuste on 1,3 prosenttia. Joulukuussa EKP ennusti, että euro­alueen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia.

Erot ennusteissa ovat kohtalaisen suuria, mikä kertoo euroalueen talouteen kohdistuvasta epävarmuudesta. Lisäksi euro­alueen talouskehitystä ennakoivat mittarit osoittavat, että kasvuvauhti on todennäköisestä hidastunut alkuvuonna.

EKP:n ensisijaisena tavoitteena on kuitenkin huolehtia hintavakaudesta. Se tarkoittaa, että inflaatiovauhdin pitäisi olla keskipitkällä aikavälillä hieman alle kaksi prosenttia. Inflaatio-odotuksia on saattanut hieman muuttaa raakaöljyn kallistuminen maaliskuussa 40 dollariin barrelilta. Tammikuun puolivälissä Brent-viitelaadun raakaöljy maksoi halvimmillaan noin 28 dollaria barrelilta.

Viisi vuotta eurokriisiä

Euroopan keskuspankin poikkeustoimien perimmäinen syy on keväällä 2010 kärjistynyt eurokriisi. Se ei ole vieläkään ohitse.

2011

Syksyllä euroalueella on vakavan pankkikriisin vaara. Joulukuussa EKP antaa liikepankeille lainaa edullisilla ehdoilla 489 miljardin euron arvosta. Sama operaatio toistetaan maaliskuussa 2012, jolloin lainoja annetaan 530 miljardin euron arvosta.

2012

Heinäkuussa pääjohtaja Mario Draghi ilmoittaa EKP:n ryhtyvän kaikkiin tarvittaviin toimiin euron suojelemiseksi. Syksyllä keskuspankki kertoo olevansa valmis kriisivaltioiden joukkolainojen osto-ohjelmaan, jos ne pyytävät ensiksi hätärahoitusta eurovaltioiden hätärahoitusyhtiöiltä. Kriisin pahin vaihe rauhoittuu. EKP ei koskaan aloita tätä nimenomaista osto-ohjelmaa.

2013

Lokakuussa euroalueen inflaatiovauhti hidastuu alle prosenttiin. Osa sijoittajista alkaa pelätä vaarallista deflaatiokierrettä, joka voi halvauttaa talouden pitkäksi ajaksi.

Marraskuussa EKP asettaa ohjauskoron 0,25 prosenttiin. Korkotaso ei ollut koskaan ollut yhtä matalalla, mutta inflaatiovauhti ei juuri kiihdy.

2014

Kesäkuussa EKP päättää ensimmäisenä suurena keskuspankkina maailmassa asettaa talletuskoron negatiiviseksi. Lisäksi se panee ohjauskoron ennätyksellisen matalalle 0,05 prosenttiin.

Syyskuussa EKP ilmoittaa omaisuusvakuudellisten arvopapereiden ja katettujen joukkolainojen osto-ohjelmasta, joilla se yrittää tehostaa kevyen rahapolitiikan välittymistä reaalitalouteen. Samalla se asettaa liikepankkien talletuskoron -0,20 prosenttiin

2015

Maaliskuussa EKP ottaa järeämmät keinot käyttöön. Eurojärjestelmä alkaa ensi kerran historiansa aikana ostaa kaikkien eurovaltioiden joukkolainoja, EU:n rahoituslaitosten joukkolainoja ja muita arvopapereita yhteensä 60 miljardilla eurolla kuukausittain syyskuun 2016 saakka.

Joulukuussa liikepankkien talletuskorko asetetaan -0,30 prosenttiin ja arvopapereiden osto-ohjelmaa pidennetään maaliskuun loppuun 2017. Rahapoliittisen elvytyksen määrä kasvaa 1 500 miljardiin euroon. Markkinat pettyvät.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  2. 2

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  3. 3

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  4. 4

   Ministeri Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  5. 5

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  6. 6

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  7. 7

   Jo kolme vakavaa korruptiovyyhtiä – mikä Helsingin hallinnossa oikein mättää, Jussi Pajunen?

  8. 8

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  9. 9

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  10. 10

   Lumivyöry Italiassa tempaisi hotellin mukanaan – kateissa noin 30 ihmistä, pelastustöitä hidastaa jopa viiden metrin lumihanki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  5. 5

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää