Talous

Supercellin kasvuvauhti vie voiton verkkojäteistä

Yli prosentti maailman väestöstä pelaa Supercellin pelejä joka päivä. Kasvuvauhti on historiallista.

Peliyhtiö Supercellin ensimmäiset vuodet hakevat yrityshistoriassa vertaistaan. Noin puolitoista prosenttia kaikista ihmisistä pelaa suomalaisyrityksen pelejä päivittäin, ja niihin käytetään Suomessa enemmän rahaa kuin musiikkiin ja kirjoihin.

Supercell kertoi keskiviikkona, että sen mobiilipeleihin kulutettiin rahaa viime vuonna 2,1 miljardia euroa. Alle kuuden vuoden ikäiselle yritykselle saavutus on hyvin harvinainen.

Jos katsotaan nopeasti kasvaneiden Googlen, Facebookin ja Twitterin ensimmäisiä vuosia, Supercell erottuu edukseen. Viidentenä vuonna perustamisen jälkeen kolmen verkkojätin myynti jäi yhteensä pienemmäksi kuin Supercellin.

Suomalaisessa viihteessä Supercell on ainutlaatuinen ilmiö. Peliyhtiö on yksinään isompi kuin kokonaiset viihteen tai kulttuurin toimialat Suomessa.

Yhtiön myynti oli viime vuonna noin kaksinkertainen verrattuna musiikin ja kirjojen yhteenlaskettuun myyntiin Suomessa.

Raju kasvu ei silti tarkoita sitä, että Supercellistä olisi tulossa uusi Google tai Facebook.

Viime vuonna kasvuvauhti hidastui jonkin verran. Yhtiö kuuluu jo valmiiksi alansa suurimpiin yhtiöihin, ja kilpailu pelaajista on kovaa.

Hittipelien elinikä ei ole välttämättä pitkä, mutta toistaiseksi Supercellin pelit ovat kestäneet aikaa varsin hyvin. Vuonna 2012 julkaistu Clash of Clans oli viime vuonna edelleen suosituimpia älypuhelinten ja taulutietokoneiden pelejä.

”Meidän visiomme on tehdä pelejä, joita ihmiset pelaisivat vuosia tai jopa vuosikymmeniä”, kertoi toimitusjohtaja Ilkka Paananen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Supercelliä ja muita pelintekijöitä avittaa se, että älypuhelimet tavoittavat yhä uusia pelaajia.

Markkinatutkimusyhtiö Newzoo arvioi, että mobiilipeleihin käytetty potti kasvaa 15 prosentin vuosivauhtia ja on kahden vuoden päästä 40 miljardia euroa.

Supercell käyttää uusien pelaajien tavoitteluun merkittäviä summia. Viime vuonna mainoskampanjoihin ja muuhun markkinoitiin kului 450 miljoonaa euroa.

Uutta vauhtia Supercell on ­saanut viime viikolla maail­manlaajuisesti julkaistusta Clash Royale -pelistä. Se kerää kaikista Apple-sovelluksista eniten rahaa 34 maassa.

Yleensä muutokset myynti­listojen kärjessä ovat hitaita. Suosituimpien mobiilipelien listalla vain neljä peliä kymmenestä vaihtui vuonna 2015 edellisen vuoden listaan verrattuna. Clash of Clansiltakin kesti aikoinaan kolme kuukautta nousta listan kärkeen Yhdysvalloissa.

Toimitusjohtaja Paananen pitää Clash Royalen suoritusta ällistyttävänä. Pelin menestys on täysin poikkeuksellista, sanoo myös peliyhtiö Seriouslyn luova johtaja Petri Järvilehto.

”On aivan varmaa, että Clash Royale tulee rikkomaan kaikki ennätykset”, Järvilehto sanoo.

”Suu pyöreänä on ihailtu, kuinka hyvin se on mennyt”, sanoo peliyritys Fingersoftin toimitusjohtaja Teemu Närhi.

Jo ennen Clash Royalen julkistamista Supercell tavoitti ison joukon ihmisiä. Yhtiö kertoo rikkoneensa sadan miljoonan päivittäisen pelaajan rajan.

Tämä tarkoittaa sitä, että noin puolitoista prosenttia kaikista ihmisistä pelaa yhtiön pelejä joka päivä. Tätä nykyä Supercellillä on pelaajia jokaisessa maailman maassa.

Pelit ovat ilmiö, joiden viehätys ulottuu pelimaailman ulkopuolellekin. Clash of Clans -aiheisia pelivideoita on katsottu videopalvelu Youtubessa miljardeja kertoja.

Supercell on myös osoitus siitä, miten liiketoiminnan kasvattaminen digitaalisessa maailmassa ei juuri vaadi uusia työntekijöitä.

Supercellin henkilöstö kasvoi viime vuonna vain 24 työntekijällä 176:een, mutta samaan aikaan sekä myynti että voitto kasvoivat satoja miljoonia eu­roja.

Liikevoitolla mitattuna Supercell on Nordean keräämien tietojen perusteella Suomen kymmenen suurimman yrityksen joukossa.

Yhtiö jakaa osinkoja viime vuodelta 603 miljoonaa euroa. Suurin osa menee japanilaiselle monialayhtiölle Softbankille, joka omistaa yrityksestä enemmistön. Perustajista Paananen ja Mikko Kodisoja saavat kumpikin yli 30 miljoonan euron osingot.

Osansa ovat saaneet myös verottaja ja työntekijät. Yhtiö laskee maksavansa yhteisöveroa viime vuodelta 176 miljoonaa euroa. Lisäksi Supercell käytti viime vuonna 114 miljoonaa ­euroa ostamalla työntekijöiltään takaisin yrityksen osakkeita ja optioita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Peliyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Olympiastadionin remontissa löytyi lähes 30 vuotta sitten kadonnut lompakko – omistaja löytyi Facebookin kautta

  9. 9

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää