Valikko
Talous

EVA:n kysely: Suomalaiset valmiina tinkimään eduistaan kilpailukyvyn vuoksi

Suomalaisten tuki työmarkkinoiden uudistuksille on vankka, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n kyselystä.

Suomalaisten tuki työmarkkinoiden uudistuksille on vankka, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n tuoreesta kyselystä.

Tutkimuksessa joka toinen sanoo, että suomalaisten on nyt tingittävä omista eduistaan kilpailukyvyn turvaamiseksi. Pari vuotta aiemmin vajaa puolet kansalaisista oli vielä sitä mieltä, että eduista ei pidä tinkiä. Nyt samalla kannalla on enää 29 prosenttia.

Näkyvissä on selvää turhautumista päätöksenteon riitaisuuteen ja hitauteen etenkin niin sanotun yhteiskuntasopimuksen suhteen, sanoo EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

”Mielestäni vastaukset kertovat siitä, että vaikka hallituksella ja työmarkkinajärjestöillä vaikuttaa olevan pallo hukassa, kansa on valmis muutoksiin”, Haavisto sanoo.

”Se antaa uudistuksille selkänojan ja viestii, että nyt pitää vain pistää töpinäksi päätösten kanssa.”

Toinen mielenkiintoinen kysymys oli Haaviston mielestä, kuinka moni olisi valmis sopimaan työehdoista työpaikalla. Suurin osa siirtäisi lähes kaikki päätökset sinne.

”Vain päätökset lomista ja muutosturvasta halutaan säilyttää valtakunnallisella tasolla”, hän sanoo.

Vastaajista kaksi kolmasosaa pitää joustamattomia työehtoja esteenä talouden elpymiselle. Noin 83 prosenttia suomalaisista pitää vientiteollisuuden kilpailukyvyn säilymistä ratkaisevan tärkeänä työllistymiselle ja hyvinvoinnille.

Pakolaistilanne on selvästi vaikuttanut suomalaisten asenteisiin maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan. Kolme neljästä vaatii tiukennuksia sekä Suomen että EU:n politiikkaan. Mielipiteet jakautuvat kuitenkin lähes tasan siinä, pitäisikö Suomen maahanmuuttopolitiikan poiketa merkittävästi EU:n linjasta.

Mielenkiintoisinta Haaviston mielestä on, että suomalaiset näyttävät pitävän päänsä kylmänä maahanmuuttokeskustelussa. Noin 60 prosenttia tukee pakolaisten työllistämistä, mikä ainakin tyrmää ennakkoluulon, että suomalaiset pelkäävät maahanmuuttajien vievän heiltä työpaikat.

”Pakolaistilanne ei ole pidemmällä aikavälillä keikauttanut yleisiä asenteita maahanmuutosta. Turvapaikanhakijoiden saapuminen nähdään erillisenä asiana, joka on hoidettava”, Haavisto sanoo.

Kyselyyn vastanneet pitävät maailman tilannetta uhkaavana Lähi-idän kriisien takia. Jopa 80 prosenttia katsoo terrorismin uhkan lisääntyneen Suomessa.

”Tässä näkyy lukuina käsitys, että suomalaisen kokevat maailman muuttuneen epävarmemmaksi paikaksi.”

Kun turvallisuuspolitiikasta kysyttiin vielä vajaa kymmenen vuotta sitten, noin puolet ajatteli, ettei Suomeen kohdistu mitään todellisia uhkia. Aiemmin suomalaiset ovat olleet sitä mieltä, että Suomeen kohdistuvat uhkat olivat miltei olemattomia, mutta nyt niitä pidetään isompina.

”Aiemmin ajateltiin, että jos Suomi pysyy loitolla maailman kiistoista, terrorismi ei uhkaa meitä. Nyt enemmistö kansasta on sitä mieltä, että Suomi kuuluu uhkien piiriin.”

Suomalaiset haluavat kyselyn mukaan enemmän painotusta turvallisuuspolitiikkaan, mutta toive ei heijastu suhtautumisessa sotilasliitto Natoon. Nato-jäsenyyden puolesta äänestäisi 27 prosenttia, kun taas 46 prosenttia on sitä vastaan.

”Yleisesti ottaen kansa katsoo yhteiskuntaa myllertäviä tekijöitä aika rauhallisesti. Huolenaiheet ovat selkeästi esillä, mutta kannat ovat maltillisempia kuin mitä nykykeskustelu antaa ymmärtää”, Haavisto toteaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää