Talous

EVA:n kysely: Suomalaiset valmiina tinkimään eduistaan kilpailukyvyn vuoksi

Suomalaisten tuki työmarkkinoiden uudistuksille on vankka, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n kyselystä.

Suomalaisten tuki työmarkkinoiden uudistuksille on vankka, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n tuoreesta kyselystä.

Tutkimuksessa joka toinen sanoo, että suomalaisten on nyt tingittävä omista eduistaan kilpailukyvyn turvaamiseksi. Pari vuotta aiemmin vajaa puolet kansalaisista oli vielä sitä mieltä, että eduista ei pidä tinkiä. Nyt samalla kannalla on enää 29 prosenttia.

Näkyvissä on selvää turhautumista päätöksenteon riitaisuuteen ja hitauteen etenkin niin sanotun yhteiskuntasopimuksen suhteen, sanoo EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

”Mielestäni vastaukset kertovat siitä, että vaikka hallituksella ja työmarkkinajärjestöillä vaikuttaa olevan pallo hukassa, kansa on valmis muutoksiin”, Haavisto sanoo.

”Se antaa uudistuksille selkänojan ja viestii, että nyt pitää vain pistää töpinäksi päätösten kanssa.”

Toinen mielenkiintoinen kysymys oli Haaviston mielestä, kuinka moni olisi valmis sopimaan työehdoista työpaikalla. Suurin osa siirtäisi lähes kaikki päätökset sinne.

”Vain päätökset lomista ja muutosturvasta halutaan säilyttää valtakunnallisella tasolla”, hän sanoo.

Vastaajista kaksi kolmasosaa pitää joustamattomia työehtoja esteenä talouden elpymiselle. Noin 83 prosenttia suomalaisista pitää vientiteollisuuden kilpailukyvyn säilymistä ratkaisevan tärkeänä työllistymiselle ja hyvinvoinnille.

Pakolaistilanne on selvästi vaikuttanut suomalaisten asenteisiin maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan. Kolme neljästä vaatii tiukennuksia sekä Suomen että EU:n politiikkaan. Mielipiteet jakautuvat kuitenkin lähes tasan siinä, pitäisikö Suomen maahanmuuttopolitiikan poiketa merkittävästi EU:n linjasta.

Mielenkiintoisinta Haaviston mielestä on, että suomalaiset näyttävät pitävän päänsä kylmänä maahanmuuttokeskustelussa. Noin 60 prosenttia tukee pakolaisten työllistämistä, mikä ainakin tyrmää ennakkoluulon, että suomalaiset pelkäävät maahanmuuttajien vievän heiltä työpaikat.

”Pakolaistilanne ei ole pidemmällä aikavälillä keikauttanut yleisiä asenteita maahanmuutosta. Turvapaikanhakijoiden saapuminen nähdään erillisenä asiana, joka on hoidettava”, Haavisto sanoo.

Kyselyyn vastanneet pitävät maailman tilannetta uhkaavana Lähi-idän kriisien takia. Jopa 80 prosenttia katsoo terrorismin uhkan lisääntyneen Suomessa.

”Tässä näkyy lukuina käsitys, että suomalaisen kokevat maailman muuttuneen epävarmemmaksi paikaksi.”

Kun turvallisuuspolitiikasta kysyttiin vielä vajaa kymmenen vuotta sitten, noin puolet ajatteli, ettei Suomeen kohdistu mitään todellisia uhkia. Aiemmin suomalaiset ovat olleet sitä mieltä, että Suomeen kohdistuvat uhkat olivat miltei olemattomia, mutta nyt niitä pidetään isompina.

”Aiemmin ajateltiin, että jos Suomi pysyy loitolla maailman kiistoista, terrorismi ei uhkaa meitä. Nyt enemmistö kansasta on sitä mieltä, että Suomi kuuluu uhkien piiriin.”

Suomalaiset haluavat kyselyn mukaan enemmän painotusta turvallisuuspolitiikkaan, mutta toive ei heijastu suhtautumisessa sotilasliitto Natoon. Nato-jäsenyyden puolesta äänestäisi 27 prosenttia, kun taas 46 prosenttia on sitä vastaan.

”Yleisesti ottaen kansa katsoo yhteiskuntaa myllertäviä tekijöitä aika rauhallisesti. Huolenaiheet ovat selkeästi esillä, mutta kannat ovat maltillisempia kuin mitä nykykeskustelu antaa ymmärtää”, Haavisto toteaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 50 loukkaantunutta, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  5. 5

   Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  9. 9

   Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 50 loukkaantunutta, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 50 loukkaantunutta, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä
  3. Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”
  4. Pian Helsingin ainoaksi synnytys­sairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään
  5. Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”
  6. Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää
  7. Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa
  8. Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”
  9. Tunti sitten
  10. Air Berlinin toimitusjohtaja: Kansallinen katastrofi vältettiin hallituksen rahoitustuen ansiosta – Ryanair syyttää saksalaisia salaliitosta
  11. Eurosarjojen tähdet tuikkivat taas viikonloppuna – jalkapallon huippusarjoissa tahkoaa kourallinen suomalaisia
  12. Serie A -kauden kovin tavoittein aloittava maajoukkuetoppari Sauli Väisänen sai Italiassa aplodit laulamisestaan – ”Ihan hauska setti”
  13. Näytä lisää