Valikko
Talous

EKP otti järeät aseet käyttöön – alkaa maksaa pankeille lainan ottamisesta

Euroopan keskuspankki ylitti markkinoiden odotukset.

Euroopan keskuspankki (EKP) ylitti torstain korkopäätöksellään reippaasti markkinoiden odotukset. EKP laskee perusrahoitusoperaatioidensa koron tasan nollaan nykyisestä 0,05 prosentista.

Keskuspankki laskee odotetusti myös liikepankkien talletuskorkoa 0,1 prosenttiyksiköllä -0,4 prosenttiin. Se tarkoittaa, että pankit joutuvat maksamaan keskuspankille yhä enemmän rahaa, jos ne tallettavat ylimääräisiä rahojaan yön ajaksi keskuspankin tileille.

Kaikkien rajuin toimenpide voi lopulta olla uusi nelivuotinen rahoitusoperaatio pankeille. Pankit voivat sen piirissä lainata EKP:lta nollakorolla rahasumman joka vastaa 30 prosenttia niiden taseen nykykoosta.

Ohjelmaan on rakennettu kannustin, joka palkitsee pankkeja luotonannosta.

”Pankit voivat saada korosta alennusta, joka kasvaa sen mukaan, miten paljon lainoja ne myöntävät”, pääjohtaja Mario Draghi sanoi tiedotustilaisuudessa.

Draghin mukaan korko voi painua jopa -0,4 prosenttiin. Keskuspankki siis maksaisi pankeille siitä, että ne ottavat lainaa.

”Tällaista liikettä ei olisi voitu kuvitellakaan pari vuotta takaperin”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoittaa kommentissaan.

EKP ilmoitti myös paisuttavansa arvopapereiden osto-ohjelmaansa nykyisestä 60 miljardista 80 miljardiin euroon kuukaudessa. Se laajentaa myös ohjelmaan kelpaavien arvopapereiden kirjoa. Nyt mukaan pääsevät myös hyvälaatuiset yritysten joukkolainat.

Lisäksi EKP aloittaa uusia kohdennettuja neljän vuoden mittaisi rahoitusoperaatioita, joiden korko voi olla alimmillaan -0,4 prosenttia.

Varsinaisen korkopäätöksen lisäksi yhä tärkeämpi osa EKP:n rahapolitiikkaa on juuri arvopapereiden osto-ohjelma, jolla pankki pyrkii osaltaan alentamaan rahan hintaa, kiihdyttämään kysyntää ja saamaan aikaan inflaatiota.

Keskuspankin odotettiin paisuttavan arvopapereiden osto-ohjelmaansa 70 miljardiin euroon kuukaudessa nykyisestä 60 miljardista. Päätös ylitti siis markkinoiden odotukset tältäkin osin.

EKP aloitti vuosi sitten maaliskuussa puolitoista vuotta kestäväksi tarkoitetun arvopapereiden osto-ohjelman, jossa se ostaa jälkimarkkinoilta eurovaltioiden joukkolainoja ja muita arvopapereita 60 miljardilla eurolla kuukaudessa.

Viime joulukuussa pääjohtaja Mario Draghi ilmoitti, että osto-ohjelmaa jatketaan ainakin maaliskuuhun 2017 tai niin pitkään, kunnes pankin neuvosto havaitsee inflaation kiihtyvän lähelle hieman alle kahden prosentin tavoitetasoa.

Maaliskuun alussa EKP:n taseessa oli yli 600 miljardin euron arvosta ohjelman puitteissa ostettuja valtioiden ja kuntien velkakirjoja. Suomen valtion ja kuntien velasta lähes 10 miljardia euroa on EKP:n hallussa.

Euroalueen inflaatio on ollut jo pitkään nollan tuntumassa. Helmikuussa öljyn hinnan halpeneminen pudotti kuluttajahintojen kehityksestä kertovan inflaatioluvun 0,2 prosenttia miinukselle. EKP:n rahapolitiikan tavoitteena on keskipitkällä aikavälillä hieman alle kahden prosentin inflaatiovauhti.

Negatiivisen yliyön talletuskoron on toivottu kannustavan pankkeja luotonantoon, mikä voisi kiihdyttää talouden kysyntää, mikä taas nostaisi ennen pitkää hintoja. EKP:n aiemmin tärkeimpänä pidetty ohjauskorko eli perusrahoitusoperaatioiden korko on ollut 0,05 prosenttia jo syyskuusta 2014.

Monien euroalueen pankkien ja kansantalouksien tilanne on ollut niin heikko, ettei korkojen alentaminen ole tehonnut toivotulla tavalla.

Korkopäätös vaikuttaa asuntolainan hintaan

 EKP on kaikkien 19 euromaan keskuspankki. Kansalliset keskuspankit ovat Euroopan keskuspankkijärjestelmän jäsenia. Suomen Pankin pääjohtaja osallistuu EKP:n päätöksentekoon.

 EKP määrittelee euroalueen rahapolitiikan, eli asettaa keskeiset ohjauskorot, jotka vaikuttavat pankkien kautta kaiken rahoituksen hintaan euroalueella. Rahapolitiikkaa toteutetaan myös arvopaperiostoilla.

 Tavallisen kuluttajan arjessa keskuspankin päätökset näkyvät esimerkiksi asuntolainan hinnassa. Kun EKP laskee pankkien rahoitusoperaatioiden korkoa, pankkien väliset lainakorot eli euriborit yleensä seuraavat perässä.

 Keskuspankin päätökset vaikuttavat myös muun muassa euron arvoon suhteessa muihin valuuttoihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EKP
 • Euroopan keskuspankin ohjauskorko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  2. 2

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  3. 3

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  4. 4

   ”Neitsyys on paras lahja, jonka nainen voi aviomiehelleen antaa”, luennoitsija opetti – ja Kiinassa roihahti someraivo

  5. 5

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  6. 6

   Baltialaiset huolestuivat: Maailmaa valloittanut koominen venäläisanimaatio Maša ja karhu saattaakin olla osa Venäjän hybridi­sodan­käyntiä

  7. 7

   Suomen ja viron samankaltaisuus huvittaa – nykyään virolaisetkin nauravat ”vilkuttamiselle” ja ”ratsastajapatsaalle”

  8. 8

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  9. 9

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  10. 10

   Telia maksoi Liigan tv-oikeuksista poikkeuksellisen suuren summan – pian otteluita ei ehkä enää näe ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  3. 3

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  4. 4

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  5. 5

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  6. 6

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  7. 7

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  8. 8

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  9. 9

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  10. 10

   Trump sätti Pohjois-Koreaa ohjuksen ampumisesta: ”Osoittaa suurta epäkunnioitusta Kiinaa kohtaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää