Valikko
Talous

EKP teki kovia päätöksiä – näin nollakorko ja arvopaperiostot vaikuttavat suomalaisten arkeen

EKP kertoi torstaina laskevansa kaikkia korkojaan ja kylvävänsä pankeille ja markkinoille lisää rahaa. Asuntolainaajalle ultrakevyt rahapolitiikka tietää matalien korkojen jatkumista.

Euroopan keskuspankki (EKP) ylitti torstain korkopäätöksellään reippaasti ennakko-odotukset. Keskuspankki laskee ohjauskoron nollaan ja pankkien talletuskorko painuu yhä syvemmälle miinukselle. EKP myös kylvää lisää rahaa pankeille ja markkinoille uusilla lainaoperaatioilla ja arvopaperiostojen kasvattamisella.

Keskuspankin toimet vaikuttavat myös tavallisen suomalaisen arkeen. HS kertoo miten.

Asuntolaina

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi, että lainakorkojen nousu näyttää yhä kaukaisemmalta. EKP:n pääjohtaja Mario Draghi totesi torstain tiedotustilaisuudessa, että korot pysyvät nykytasolla tai jopa laskevat ainakin pitkälle yli vuoden 2017 maaliskuun.

”Voi olla, että he salaa ajattelevat, että rahapolitiikkaa on tarve pitää hyvin keveänä vielä pidempäänkin. Mutta on luonnollista, että keskuspankki ei halua sitoa käsiään kovin pitkälle”, von Gerich sanoo.

Euribor-korot, joihin useimmat asuntolainat on sidottu, seuraavat keskuspankin korkopäätöksiä. Kaikki euriborit ovat jo painuneet miinukselle ja ne voivat laskea yhä. EKP kertoi myös alentaneensa inflaatioennusteitaan, mikä vahvistaa odotusta korkojen pysymisestä matalana vielä pitkään.

Vanhoissa asuntolainoissa kokonaiskorko laskee euriborien pudotuksen myötä alle marginaalin. Joidenkin lainojen kokonaiskorko on jo lähellä nollaa. Näin on, jos viitekorko on esimerkiksi -0,2 prosentissa oleva kolmen kuukauden euribor ja marginaali 0,4 prosenttia. Ennen finanssikriisiä näin matalat marginaalit olivat pääkaupunkiseudulla yleisiä.

Jo runsaan vuoden ajan pankit ovat kirjanneet uusiin lainasopimuksiin, että viitekorko on vähintään nolla. Silloin korkojen lasku syvemmälle miinukselle ei vaikuta kokonaiskorkoon mitenkään. Lainan korko on aina vähintään marginaalin suuruinen.

Euron kurssi

EKP:n toimet vaikuttavat myös euron kurssiin. Periaatteessa korkojen laskun pitäisi heikentää euroa. Valuuttamarkkinoiden mekanismit ovat kuitenkin monimutkaisia. Torstaina euro ensin heikkeni, mutta nousi sitten yli keskiviikon kurssin. Eurolla sai torstaina iltapäivällä 1,11 dollaria.

Euron kallistuminen parantaa suomalaisen kuluttajan ostovoimaa euroalueen ulkopuolella matkustettaessa, mutta vientiteollisuuden kilpailukyky vastaavasti kärsii.

Osakemarkkinat

Osakemarkkinoilla on vallinnut tämän vuoden alussa suuri epävarmuus, kun Kiinan talouskasvu on hidastunut ja Yhdysvalloistakin kuuluu välillä huolestuttavia uutisia.

EKP:n arvopaperien osto-ohjelmat ja hyvin matalat korot kuitenkin tukevat yhä osakemarkkinoita. Kun valtionlainojen nimelliskorot ovat miinuksella ja useimpien muidenkin vähäriskisten sijoitusten tuotot ovat nollan tuntumassa, sijoittajat päätyvät sijoittamaan osakkeisiin edes jonkinlaisen tuoton toivossa.

Osakemarkkinoiden useita vuosia jatkunut voimakas nousu näyttää kuitenkin toistaiseksi päättyneen. Edes torstain rajut toimet eivät riittäneet kääntämään markkinoita.

EKP:n päätökset arvopaperien osto-ohjelman kasvattamisesta ja korkojen lisälaskusta käänsivät läntisen maailman osakemarkkinat ensin hyvään nousuun. Iltaa kohden nousu kuitenkin loiveni ja osa indekseistä meni jo kello viiden jälkeen pakkaselle. Helsingin pörssi oli hyvin niukasta plussan puolella.

Vaikka toimet ylittivät markkinoiden odotukset, markkinat tuntuvat janoavan jatkuvasti lisää rahapoliittista dopingia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EKP
 • Korot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   ”Ei sellaista rahaa ole budjetissa” – Petteri Orpo tyrmää Bernerin ehdottaman 100 miljoonan euron hankintatuen uusille autoille

  7. 7

   Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

  8. 8

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  9. 9

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  10. 10

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  9. 9

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  10. 10

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää