Valikko
Talous

Ekonomistit: Suomi voi menettää pian viimeisenkin AAA-luokituksen, eikä muutosta näy – mitä siitä seuraa?

OP:n ja Nordean pääekonomistit arvioivat, että kestää vielä vuosia, ennen kuin luottoluokittajat päästävät Suomen takaisin AAA-luokkaan.

Ainoastaan yhdysvaltalainen luottoluokittaja Moody’s arvioi Suomen luottoluokituksen olevan enää parasta AAA-luokkaa.

Viimeisin muutos luokituksiin tapahtui perjantaina, kun luottoluokitusyhtiö Fitch laski Suomen pitkäaikaisten valtionlainojen luottoluokituksen toiseksi parhaimpaan AA+:aan.

Suurista luottoluokittajista Standard & Poor’s pudotti Suomen AA+-luokkaan jo lokakuussa 2014.

HS kysyi johtavilta ekonomisteilta, mistä luokituksissa on kyse ja mitä niiden laskusta seuraa.

 

Mistä luottoluokituksessa on kyse?

Valtion luottoluokitus on luokittajan arvio maan kyvystä selviytyä taloudellisista velvoitteistaan. Paras luottoluokitus on AAA. Käytännössä parempi luottoluokitus mahdollistaa valtion saavan lainaa edullisella korolla.

Monilla parhaan luottoluokituksen arvopapereihin sijoittavalla sijoittajalla saattaa myös olla ehtona, että sijoituskohteella pitää olla kahdelta luottoluokitusyhtiöltä paras luokitus.

Suomella on ollut jo vuosikymmeniä maailmalla maine luotettavana ja tunnollisena velkojen maksajana. Suomen talouskasvu ja bruttokansantuotteen nousu ovat kuitenkin nyt huomattavasti alhaisempia kuin ennen. Myös valtionvelka on kasvanut.

Näiden viileiden talousnäkymien takia merkittävät luottoluokittajat ovat laskeneet Suomen luottoluokituksia.

 

Mitä luokituksen alentamisesta seuraa?

Suomen vaikea taloudellinen tilanne on jo nyt vaikuttanut Suomen saamien velkojen korkoihin. Vielä muutama vuosi sitten korot olivat suhteessa muihin Euroopan maihin hyvin alhaiset, mutta nyt tilanne on toinen, sanoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

Luottoluokituksen aleneminen toiseksi parhaimpaan luokkaan ei von Gerichin mukaan kuitenkaan aiheuta valtion lainamarkkinoilla suuria liikkeitä – ainakaan heti.

”Suomi on ratsastanut markkinoilla hyvän luottoluokituksen ansiosta. Mitä pidempään vaikeat ajat jatkuvat, sitä enemmän lainakorot nousevat”, von Gerich kuitenkin arvioi.

Myöskään OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen ei usko välittömiin vaikutuksiin: ”Markkinat ovat jo ennakoineet luokituksen laskua”, hän arvioi.

”Luottoluokittajien viestissä on kyse siitä, että julkisen talouden suunta on huono, eikä se ole kestävässä tilanteessa”, Heiskanen sanoo.

Von Gerich kuitenkin muistuttaa, että Suomen absoluuttisesti korkotaso on edelleen historiallisesti matala.

Suomen valtion velka on noussut nopeaan tahtiin, eikä edes hallituksen kaavailema yhteiskuntasopimus muuttaisi suuntaa tarpeeksi nopeasti, arvioivat ekonomistit.

Von Gerich uskoo, että Moody’s laskee oman luokituksensa AAA-luokasta myöhemmin tänä vuonna. Hänen mukaansa on hyvin todennäköistä, että luokitukset laskevat vielä toiseksi parasta AA+:kin alemmaksi.

”Luottoluokittajilla on tapana, että kun luokitus laskee parhaasta luokasta, laskee se vielä myöhemmin enemmän. Keskustelun pitäisi siirtyä jo siihen, kuinka paljon laskua tapahtuu.”

OP:n Heiskanen ei ole yhtä varma Moody’sin luokituksen suunnasta. Hän kertoo kuitenkin, ettei yllättyisi, jos se laskisi.

 

Miten luokitukset saataisiin taas nousuun?

Nordean Von Gerichin mukaan Suomen pitäisi saada ensinnäkin velan kasvu pysähtymään. Parhaimmillaankin edessä on hänen mukaansa pitkä prosessi.

”Parhaimmassakin tapauksessa kestää kauan, että talouden suunta kääntyy.”

OP:n Heiskanen on samoilla linjoilla: velkasuhteen täytyy tasapainottua, ja siltikin matkaa on vielä jäljellä.

”Suomi on monella tavalla hyvin toimiva talous. Luokitukset ovat siksi sinällään korkealla tasolla. Suunta on kuitenkin nyt huono ja osittain kestämätön”, Heiskanen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 •  luottoluokitus
 • Suomen talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää