Valikko
Talous

Uusi Talvivaara-kirja: Kaivoksesta on vaikea saada koskaan kannattavaa

Kirjoittajat arvioivat, että nikkelipitoisuus on liian matala ja kerääminen liian hidasta kannattavaan tuotantoon.

Tuoreen Talvivaara-kirjan tekijät asettavat kyseenalaiseksi kuuluisan nikkelikaivoksen kyvyn koskaan tuottaa malmia niin tehokkaasti, että tuotanto olisi kannattavaa.

Juha Kauppinen ja Sampsa Oinaala pureutuvat lähes 400-sivuisen kirjansa ”Talvivaaran vangit” loppupuolella kaikkia kiinnostavaan kysymykseen: onko kaivoksella vielä tulevaisuutta, vai pitäisikö tunnustaa tosiasiat ja lopettaa veronmaksajien varojen syytäminen epäonnen laitokseen.

Kauppinen päättyy melko skeptiseen tulokseen.

Hän kertoo lähestyneensä perustietojen hankkimiseksi elinkeinoministeriötä, kaivosyhtiötä eli nykyistä Terrafamea, konkurssiasiamiestä ja kaivoksen perustajaa Pekka Perää. Kukaan näistä ei halunnut vastata kysymyksiin.

Kauppinen oli kiinnostunut lähinnä kahdesta tiedosta, joita hän pitää kannattavan tuotannon kannalta oleellisina: hän halusi tietää Talvivaaran prosessiliuoksen nikkelipitoisuuden, sekä nikkelin liukenemisnopeuden malmikasoista liuokseen.

Talvivaaran koko tuotantoidea perustuu bioliuotukseen, jossa bakteerit erottelevat malmikasoista nikkelin. Liuos kiertää kasoja, ja kun siinä on nikkeliä riittävästi, liuos siirtyy tuotantolaitokseen, jossa nikkeli otetaan talteen.

Bioliuotus ei ole uusi keksintö, mutta sitä ei koskaan ennen ole käytetty nikkelin tuottamiseen eikä arktisissa oloissa, joissa kylmyys aiheuttaa omia haasteitaan menetelmälle.

Kauppinen onnistui lopulta saamaan tarvitsemiaan tietoja muuta kautta haltuunsa. Niistä hän päättelee, että nikkelipitoisuus on liian matala ja liukenemisnopeus liian hidas kannattavaan tuotantoon siinäkin tapauksessa, että nikkelin hinta paranisi olennaisesti.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Talvivaaran liuoksessa piti olla nikkeliä 2,5–4 grammaa litraa kohden. Kauppisen tietojen mukaan pitoisuus on oikeasti ollut keskimäärin 1–1,5 grammaa.

Malmin liukeneminen kestää Kauppisen lukujen mukaan myös aivan liian kauan, jotta tehokas tuotanto olisi mahdollista.

Talvivaara ei ole yhtenäkään vuonna onnistunut pääsemään tuotantotavoitteeseensa. Suurin tuotantomäärä oli vuonna 2011, jolloin kaivos tuotti nikkeliä 16 000 tonnia. Tavoite oli 30 000 tonnia.

Suomen Luonto -lehden toimittaja Kauppinen sanoo kirjassa, ettei hän ole kaivosalan asiantuntija ja että lukuihin liittyy epävarmuutta ja tulkintaa. ”Haluaisin, että Terrafamen prosessi toimisi ja sadat ihmiset saisivat pitää työpaikkansa. Mutta tällaiselle optimismille ei tahdo löytyä pohjaa.”

Kauppinen ”arvaa valistuneesti”, että nyt kun kaivosavustusten jatko on jälleen vaakalaudalla, Terrafame tulee esittelemään positiivisia tuotantolukuja. Se on tilapäisesti mahdollista, jos nikkeliä lypsetään liuoksesta enemmän kuin sitä liukenee kasoilla.

Näin Talvivaara menetteli Kauppisen mukaan vuoden 2014 alussa mainettaan paikatakseen.

Perusteellisessa kirjassaan toimittajat Kauppinen ja Oinaala käyvät läpi kaivoksen historian ja sen merkityksen hyvässä ja pahassa kainuulaisille.

Juha Kauppinen–Sampsa Oinaala: Talvivaaran vangit. Siltala. 280 s.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talvivaaran kaivos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  6. 6

   HSTV näyttää Kansallisbaletin ”komean ja vimmaisen” Voima-esityksen suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   HKL kertoo, miten kaupunkipyörä tulee palauttaa: ”Pitäisi lukita vaijerilla aina se kaupunkipyörä, jota on käyttänyt, ei naapuripyörä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää