Talous

Nordean Kiina-analyytikko varoittaa velkakierteestä: ”Kiinan pitää antaa ylivelkaantuneiden yritysten kaatua”

Kiinan valtion omistamat pankit pitävät vararikon partaalla kiikkuvia zombieyrityksiä hengissä.

Kiinan talouspoliittiset liikahdukset ovat viime kesästä lähtien aiheuttaneet kylmiä väreitä sijoittajissa ympäri maailmaa.

Keskuspankin hämmentävä rahapolitiikka, velkaa tankkaava yrityssektori ja kuperkeikkaa heittävät osakekurssit näyttävät länsimaisin silmin hälyttäviltä.

Viime kesänä alkanut pörssiromahdus ei ole löytänyt pohjaansa. Vuoden alusta Kiinan pörssit ovat tulleet taas alas noin 20 prosenttia.

”Jos sama tapahtuisi Yhdysvalloissa, olisimme varmoja, että heidän taloudessaan on jotain pahasti vialla. Kiinassa osakemarkkinoiden yhteys reaalitalouteen on heikko. Kiinan todelliset ongelmat ovat muualla kuin markkinoilla”, arvioi Nordean Kiinaan erikoistunut seniorianalyytikko Amy Yuan Zhuang.

Kaupankäynnille viime vuosi oli surkein sitten kriisivuoden 2009. Maailmankaupan arvo kutistui viime vuonna lähes 14 prosenttia CPD-tutkimuslaitoksen ylläpitämän World Trade Monitorin mukaan. Suurin yksittäinen syy on Kiina.

”Sekä Kiinan vienti että tuonti supistuivat koko viime vuoden aikana selvästi. Maailmankauppa ei voi enää nojata Kiinan vetoapuun, sillä kotimaan markkinoiden painoarvo Kiinassa kasvaa jatkuvasti.”

Kiina on väkiluvultaan noin 250 kertaa ja kansantaloudeltaan noin 50 kertaa Suomen kokoinen maa. Ostovoimakorjattuna Kiina on jo maailman suurin talous. Zhuang uskoo, että punainen jättiläinen porhaltaa Yhdysvaltojen ohi myös absoluuttisesti mitattuna kymmenen vuoden päästä.

Polttavin kysymys kuuluu, kuinka sulavasti Kiinan loppukiri maailmantalouden mahtavimmaksi maaksi sujuu. Maa yrittää luovia suurten rakenneuudistusten läpi ilman kriisejä.

”Kiina on jo muuttunut lähivuosina valtavasti. Kymmenen vuotta sitten kaupankäynti oli Kiinan talouden veturi, mutta nykyään se on selvästi vähemmän riippuvainen ulkomaista. Murros investoinneista kulutusvetoiseen yhteiskuntaan on vasta alkamassa.”

Vakavin uhka Kiinan taloudelle on liiallinen velkaantuminen, etenkin yrityssektorilla.

”Valtio on antanut yritysvelan määrän kasvaa epäterveelle tasolle. Moni ylivelkaantuneista yrityksistä tekee vaivoin voittoa tai on tappiollinen. Esimerkiksi kaivosteollisuudessa on yrityksiä joiden näkymät ovat surkeat”, Zhuang selittää.

Riskinä on, että valtion omistamat pankit syöttävät puolikuolleille yrityksille lisää velkaa, eikä rahalla saada aikaan mitään yhteiskunnan kannalta tuottoisaa.

”Arvioni mukaan kuukausittain jo noin 50 prosenttia yrityssektorin lainoista menee zombieyrityksille, jotka eivät tuota lisäarvoa kansantaloudelle. Jotta ongelma pysyisi piilossa, pankit lainaavat vain lisää pitääkseen yritykset pystyssä. Samalla pankkien riskit kasvavat”

Zhuangin mukaan lainatulvaa voi verrata pyramidihuijaukseen. Standard & Poor’s -luottoluokitusyhtiön mukaan Kiinan yrityslainojen suhde bruttokansantuotteeseen oli 98 prosenttia vuonna 2008, kun nyt lukema on jo 160 prosenttia.

”Velkaantuneet yritykset tarvitsevat jatkuvasti lisää rahaa, joten yhä suurempi osuus pankkien lainoista menee vanhojen lainojen maksuun. Lopputuloksena voi olla 1990-luvun Japani: lainarahalla ja keskuspankin rahapolitiikalla ei ole mitään vaikutusta. Talous jää jumiin.”

Zombieyritysten korttitalo uhkaa kaatua pankkien syliin. Zhuang arvioi, että Kiinalla on 3–5 vuotta aikaa purkaa yrityssektorilla tikittävä aikapommi.

Kiina on jo ilmoittanut sulkevansa joitakin kaivossektorin yrityksiä. Fortune-lehden mukaan Kiinan keskuspankki valmistelee esitystä, joka antaisi pankkien vaihtaa yritysten maksamatta jääneitä lainoja osakkeiksi. Pankeista tulisi omistajia konkurssin partaalla kiikkuvissa yrityksissä.

Zhuangin mukaan valtion pitäisi toimia rohkeammin.

”Heikoimmat yritykset pitää lopettaa, ja valtion pitää pääomittaa pankkeja, joiden vastuulle yritysten velat kaatuvat. Tämä on ainoa tie.”

Kiinan urakkaa helpottaa se, että pankkisektorista noin 95 prosenttia on jo valtion omistuksessa. Pankkeja ei siis tarvitsisi kansallistaa.

Kiina käy parhaillaan läpi häkellyttävän suurta rakennemuutosta, kun se paimentaa kansalaisiaan kohti keskiluokkaista unelmaa. Entinen maailman tehdas havittelee talousmallia, jota pyörittävät kuluttajat ja palvelusektori.

Kiinan kansallisen tilastokeskuksen mukaan kaupunkilaisten keskipalkka kasvoi hieman yli 250 prosenttia vuosina 2004–2014.

Nordean Zhuang kertoo, että maa kärsii jo käänteisestä Kiina-ilmiöstä, kun tehtaat siirtyvät Kaakkois-Aasiaan ja Itä-Eurooppaan halvemman työvoiman perässä.

”Tilalle ei ole vielä syntynyt riittävästi korkean jalostusasteen tuotantoa. Esimerkiksi teknologiassa Kiina ei vielä pysty pärjäämään Japanin, Korean ja Saksan kaltaisille maille.”

Maan johtajat eivät ole onnistuneet selittämään politiikkaansa selväsanaisesti omille kansalaisilleen puhumattakaan kansainvälisistä sijoittajista.

”Salailu juontaa juurensa tuhansien vuosien päähän. Sananlaskun mukaan keisarin ajatuksia ei pidä lukea. Esimerkiksi keskuspankissa noudatetaan tätä ohjenuoraa, vaikka se johtaa ristiriitaiseen viestintään. Emme vieläkään ole varmoja, mitä Kiina haluaa valuutalleen tehdä”, Zhuang kertoo.

Epäluottamus puhkaisi viime kesänä Kiinan osakekuplan ja aiheutti myöhemmin valuuttamarkkinoilla paniikkireaktion, kun keskuspankki devalvoi Kiinan valuuttaansa hieman.

”Sijoittajat näkivät tietokoneidensa ruuduiltaan vain, että yuanin arvo yhtäkkiä heikkeni kolme prosenttia. Kukaan ei tiennyt miksi. Totta kai sijoittajat ylireagoivat, kun keskuspankki ei selitä aikeitaan. Heidän olisi pitänyt sanoa suoraan, että Kiina tavoittelee paikkaa IMF:n valuuttakorissa.”

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF päättikin viime syksynä pienen viivästyksen jälkeen hyväksyä yuanin osaksi arvovaltaista SDR-valuuttakoriaan. Korissa ovat mukana myös dollari, euro, punta ja jeni.

IMF:n hyväksyntä toi yuanille kansainvälistä uskottavuutta, mutta viime kuukausien pääomapako Kiinasta on Zhuangin arvion mukaan lykännyt keskuspankin suunnitelmia valuutan kelluttamisesta.

”Vielä kesällä uskoimme, että Kiina voisi vapauttaa valuuttansa jopa vuoden sisällä ja yhdistää mantereen yuanin ja Hongkongissa vaihdettavan yuanin yhdeksi valuutaksi. Viime aikojen epävarmuudet ovat sysänneet suunnitelmat hamaan tulevaisuuteen.”

Kiinan valuuttareservit pullistelivat lähes 4 000 miljardissa dollarissa kesällä 2014. Nyt reservejä on jäljellä noin 3 200 miljardia dollaria, kun valtio on yrittänyt suojata yuania devalvointipaineilta. Pääomapako hiljeni helmikuussa osin uuden vuoden pitkien juhlallisuuksien, mutta etenkin pääomakontrollien ansiosta, Zhuang arvioi.

”Valtio on kiistänyt kiristäneensä kontrolliaan, mutta kaikki lähteeni kertovat yksiselitteisesti, että Kiinan pankit ovat alkaneet monitoroida rahavirtoja tiukasti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Pankit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörätuolissa muistohetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  4. 4

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  7. 7

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  8. 8

   Laura Huhtasaari: Naiset ovat kansallis­mielisyyden ”sotureita”

  9. 9

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  10. 10

   Vastaus terrorismille löytyy suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  9. 9

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  10. 10

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää