Valikko
Talous

Kiinan pääministeri lupaa 6,5 prosentin kasvua – ”Talous ei koe mahalaskua”

Li Keqiang vakuutti vuotuisessa lehdistötapaamisessaan talousuudistusten jatkuvan. Se tarkoittaa muun muassa kannattamattomien tehtaiden sulkemista.

Peking

Kiinan taloudella on vaikeuksia, mutta romahdus ei ole uhkaamassa. Näin vakuutti Kiinan pääministeri Li Keqiang keskiviikkona Pekingissä kiinalaiselle ja ulkomaiselle lehdistölle.

Li piti vuotuisen lehdistötilaisuutensa, kun Kiinan kansankongressin vajaat kaksi viikkoa jatkunut kokous päättyi keskiviikkona. Kansankongressi on eräänlainen parlamentin vastine, joka muodollisesti hyväksyy Kiinaa hallitsevan kommunistipuolueen tekemiä päätöksiä.

Pääministeri Li on Kiinan kommunistipuolueen toiseksi korkein johtaja. Kansankongressin kokouksen päätteeksi hänellä on tapana pitää tilaisuus, jossa toimittajat kysyvät häneltä ennalta sovittuja kysymyksiä. Tilaisuus on käsikirjoitettu muistuttamaan lehdistötilaisuutta, jossa kysymyksiä saa esittää vapaasti.

Tämänkertaisessa tilaisuudessa keskeinen viesti näytti olevan uskon valaminen Kiinan taloutta kohtaan. Kiinan talouskasvun hidastuminen ja pörssiromahdukset ovat herättäneet sekä ulkomailla että Kiinassa suurta huolta.

Ennen kokouksensa päättymistä keskiviikkona Kiinan kansankongressi muodollisesti hyväksyi Kiinan uuden viisivuotissuunnitelman vuosille 2016–2020. Suunnitelmaan kuuluu muun muassa vuotuisten talouskasvun pitäminen 6,5–7 prosentissa.

Viime vuonna Kiinan talous kasvoi virallisen kirjanpidon mukaan 6,9 prosenttia. Tavoite tälle vuodelle on vähintään 6,5 prosenttia.

Li hän lupasi keskiviikkona, että tavoite saavutetaan.

”Minun on mahdotonta olla sitä mieltä, ettei Kiina pystyisi saavuttamaan päätettyä tavoitteitaan”, Li ilmoitti. ”Kiinan talous ei koe mahalaskua.”

Lin mukaan Kiina on valmis käyttämään ”innovatiivisia” keinoja, jos talouskasvu ei muutoin asetu haluttuun haarukkaan.

Kasvuvakuutteluista huolimatta Li lupasi myös, että Kiina jatkaa talouden uudistuksia. Osa taloustieteilijöistä on arvioinut, että talousuudistusten tekeminen on vaikeaa, jos samaan aikaan aikoo ylläpitää vahvaa talouskasvua.

Uudistuksiin kuuluu teollisuuden ylikapasiteetin purkaminen, joka tarkoittaa tehtaiden sulkemisia. Se voi merkitä myös irtisanomisia, jotka puolestaan voivat lisätä kansan tyytymättömyyttä ja aiheuttaa entistä laajempia mielenilmauksia.

Li kuitenkin vakuutti, että Kiina jatkaa ylikapasiteetin purkua. Tämän se aikoo tehdä ilman suuria joukkoirtisanomisia.

”Mahdollisesti irtisanotuille ihmisille tulemme tarjoamaan uusia työpaikkoja. Niille, joilla on kaikesta huolimatta vaikea löytää työtä, keskushallinnolla ja paikallishallinnoilla on taloudelliset resurssit korvata irtisanomisia.

Yli kaksi tuntia kestäneessä tilaisuudessa Li otti kantaa myös esimerkiksi Kiinan ja Venäjän suhteisiin, joiden hän sanoi jatkuvan hyvinä ja läheisinä. Hän totesi, että Kiinan öljyntuonti Venäjältä kasvoi viime vuonna tonneissa mitattuna, mutta sen arvo pieneni, koska hinnat laskivat.

Li otti kantaa myös Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Yhdysvallat on Kiinalle tärkeä kauppakumppani.

”Yhdysvaltojen meneillään olevat vaalit ovat olleet vilkkaat ja herättäneet paljon huomiota. Uskon, että riippumatta siitä, kuka pääsee Valkoiseen taloon, Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteiden perusta ei muutu.”

Suhteissa on ollut ylä- ja alamäkiä, mutta ne ovat vuosien mittaan kehittyneet kokonaisuutena parempaan suuntaan, Li sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Kiinan talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholilain uudistus törmäsi seinään – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin, Kaikkonen lupasi uuden esityksen keskiviikkona

  2. 2

   Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”

  3. 3

   Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Kaupungit muuttuvat pätseiksi – osa suurkaupungeista voi tulevaisuudessa olla 8 astetta lämpimämpiä

  8. 8

   Nettipelaaja on odottanut jo pari kuukautta rahojaan Veikkaukselta – ”Ne eivät ole menneet meillä käsittelyputken päähän”

  9. 9

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  10. 10

   Tämän auton kyyti on hirveää, mutta ulkonäkö vakuutti: ”Niin rumannäköinen, että rupesi kiinnostamaan”, kuvailee omistaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  8. 8

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää