Valikko
Talous

Esko Aho nousemassa pakotelistalla olevan venäläispankin hallitukseen – Aho ei näe pakotteissa ongelmaa

Ahon mielestä pakotteet eivät estä pankin hallitukseen osallistumista. ”Naapuruus jatkuu, vaikka eletään vaikeita aikoja.”

Suomen entinen pääministeri Esko Aho on ehdolla Venäjän suurimman pankin Sberbankin hallitukseen. Pankki kertoi asiasta verkkosivuillaan torstaina.

Sberbank on EU:n ja Yhdysvaltain niin sanottujen sektoripakotteiden piirissä. Se tarkoittaa, että pankilta on evätty pääsy kansainvälisille rahoitusmarkkinoille lukuun ottamatta alle kuukauden mittaista rahoitusta. Pankin johtoa tai luottamushenkilöitä pakotteet eivät koske.

Esko Ahon mielestä pakotetoimet eivät ole este pankin hallitukseen osallistumiselle. Hallituksessa on kaksi muutakin ulkomaalaista, toinen heistä on italialaisen Monte dei Paschi di Siena -pankin hallituksen puheenjohtaja Alessandro Profumo.

”Vaikka pakotteet ovat voimassa, Suomella ja Venäjällä on paljon kanssakäymistä, joka jatkuu normaalisti. Naapuruus jatkuu, vaikka eletään vaikeita aikoja. Se on erittäin tärkeätä molempien kannalta”, Aho sanoo HS:lle.

Aho kertoo tunteneensa Sberbankin toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan German Grefin vuodesta 2004, jolloin Aho oli Sitran yliasiamies ja Gref Venäjän ulkomaankauppaministeri. Grefin aloitteesta Aho on ollut jo aiemmin mukana Venäjän valtion pääomasijoitusyhtiön RVC:n hallituksessa.

”Gref pyysi minua Sberbankin hallitukseen noin kuukausi sitten. Ennen suostumusta olen luonnollisesti pohtinut asiaa huolellisesti ja selvittänyt monta asiaa. Johtopäätös oli yksiselitteinen. Tämä tehtävä tarjoaa paljon mahdollisuuksia”, Aho sanoo.

Aho arvioi, että näköalapaikasta venäläisessä suurpankissa voi olla hyötyä myös suomalaisille yrityksille. Hän toimii suomalaisten yritysten suhteita Venäjällä rakentavan East Officen ja Suomalais-Venäläisen kauppakamarin hallitusten puheenjohtajana.

Gref kommentoi nimitystä venäläiselle uutistoimisto Tassille.

”Meillä on uusi ehdokas, Esko Aho. Hän on Suomen entinen pääministeri”, Gref sanoi. Hän korosti myös Ahon nykyisiä tehtäviä: hän toimii Suomalais-Venäläisen kauppakamarin hallituksen puheenjohtajana, ja hänellä on kokemusta korkean teknologian markkinoista.

Venäjän valtio omistaa puolet Sberbankin osakkeista Venäjän keskuspankin kautta. Ulkomaisten sijoittajien hallussa oli pankin mukaan vuosi sitten 44 prosenttia osakkeista.

Alkuviikosta yhdysvaltalainen talouslehti Wall Street Journal kertoi, että Sberbankin nettovoitto laski vuoden takaisesta 23 prosenttia. Yhdysvallat lisäsi pankin Venäjän-vastaisten pakotteiden kohteeksi syyskuussa 2014.

Pankin sulkeminen ulos kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta on aiheuttanut vaikeuksia koko Venäjän rahoitusmarkkinoille. Sberbankin markkinaosuus Venäjän pankkimarkkinoilla on Ahon mukaan noin 50 prosenttia.

Oikaiusu klo 21.50: Artikkelissa kerrottiin aiemmin, että Ahoa esitetään pankin johtokuntaan. Häntä esitetään kuitenkin pankin hallitukseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Johtajanimitys
 • Pakotteet
 • Pankit
 • Venäjä
 • Venäjän talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää