Valikko
Talous

Euroopan keskuspankin ostolupaus pudotti yrityslainojen korkoja lähelle nollaa

EKP lupasi maaliskuun alussa, että se alkaa ostaa hyvälaatuisia yritysten joukkolainoja. Lupaus johti yritysten ryntäykseen joukkolainamarkkinoille ja korkojen putoamiseen.

Euroopan keskuspankin (EKP) runsas viikko sitten antama lupaus laajentaa joukkolainojen osto-ohjelmaansa hyvälaatuisiin yrityslainoihin on tuottanut välittömästi tulosta markkinoilla.

Uutistoimisto AFP:n mukaan eurooppalaisten yrityslainojen markkinoilla rikottiin viime viikolla ennätyksiä. Yksittäisen päivän aikana liikkeeseen laskettujen yrityslainojen yhteismäärä oli keskiviikkona korkein sitten vuoden 2001 toukokuun.

Panimoyhtiö Anheuser-Busch InBev puolestaan kertoi laskevansa liikkeeseen kaikkien aikojen suurimman euromääräisen joukkolainan. Yhtiö aikoo myydä lainaa sijoittajille 13,25 miljardilla eurolla.

EKP on taistellut deflaatiota eli hintojen laskukierrettä vastaan yhä epätavanomaisemmin keinoin. Vuosi sitten se aloitti euroalueen valtioiden joukkolainojen ostot 60 miljardilla eurolla kuukaudessa.

Maaliskuun alussa pääjohtaja Mario Draghi kertoi, että ostoja laajennetaan 80 miljardiin euroon kuukaudessa ja mukaan otetaan myös hyvälaatuisten yritysten joukkolainat. Pankkien joukkolainat eivät ole ohjelmassa mukana, koska EKP rahoittaa pankkeja jo hölläkätisesti muilla keinoin.

Ilmoitus laski välittömästi yritysten joukkolainojen tuottokorkoja jälkimarkkinoilla. Joidenkin yrityslainojen tuottokorot ovat jälkimarkkinoilla jo painuneet negatiivisiksi. Juokkolainojen tuottokorot laskevat, kun niiden kysyntä kasvaa ja hinnat nousevat.

Ranskalaisen jugurttijätin Danonen vuonna 2020 erääntyvän lainan tuottokorko laski EKP:n julistusta edeltävän päivän 0,39 prosentista viikossa 0,25 prosenttiin. Saksalaisen Siemensin vuonna 2030 erääntyvän lainan korko laski AFP:n mukaan 0,30 prosentista 0,25 prosenttiin.

Vakuutusyhtiö Allianzin joukkolainasijoituksista vastaava johtaja Alexandre Caminade varoitti Financial Times -lehdessä viime viikolla, että joukkolainojen hinnat ovat saattaneet ”erkaantua fundamenteista”. Se tarkoittaa, etteivät lainojen korot enää heijasta velallisten todellisia riskejä.

EKP:n on tarkoitus aloittaa yrityslainojen ostot kesällä. Sijoittajat kuitenkin hamstraavat lainoja jo nyt, koska osto-ohjelman uskotaan nostavan niiden hintoja.

Analyytikot epäilevät, että huomattavasti valtionlainamarkkinoita suppeammille yrityslainamarkkinoilla voi aidosti tulla pulaa ostettavasta. EKP:n ostot ovat niin suuria, että ajoittain valtionlainojenkin markkinoilla on ollut pulaa ostettavasta.

Toimillaan EKP haluaa alentaa yritysten lainakustannuksia ja saada yritykset lainaamaan lisää rahaa, jonka ne toivottavasti investoivat uuteen tuotantoon. Tämä toisi työtä ja voisi piristää vähitellen koko taloutta.

Toistaiseksi EKP:n toimet eivät ole onnistuneet toivotun inflaation aikaansaamiseksi. Euroalueen hinnat ovat alkuvuonna yhä laskeneet hieman, mikä johtuu suurelta osin öljyn hinnan rajusta halpenemisesta kuluneen vuoden aikana.

EKP toimien tavoite on keskipitkällä aikavälillä hieman alle kahden prosentin inflaatiovauhti.

Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann kritisoi viikonloppuna antamassaan haastattelussa EKP:n uusimpia elvytystoimia.

”Olen aina painottanut, että mitä kauemmin ultrakevyt rahapolitiikka kestää, sitä heikompi sen vaikutus on”, Weidmann sanoi Funke-mediayhtiön toimittajille. Haastattelua siteerasi Reuters.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EKP
 • inflaatio
 • Yritykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  9. 9

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  10. 10

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää