Valikko
Talous

Tutkija: Työelämän historiallinen murros on myytti – ”Käsittämätöntä, ettei tunneta tilastoja”

Tampereen yliopiston tutkija Satu Ojala ei ymmärrä, miksi palkkatyön suuresta vallankumouksesta puhutaan toistuvasti, vaikka sille ei ole juuri mitään todisteita.

Ajatus työelämän suuresta murroksesta esiintyy suomalaisessa keskustelussa tiuhaan.

Se menee suurin piirtein näin: suomalaisten palkansaajien epävarmuus kasvaa, silpputöiden määrä lisääntyy ja keskiluokan todellisuus murtuu. Digitalisaatio, globalisaatio ja robotisaatio riuhtovat ihmisten turvallisuudentunnetta väkivaltaisesti. Jakamistalouden kaltaiset uudet työn tekemisen muodot valtaavat alaa vanhojen työpaikkojen kadotessa.

Väitteet suuresta murroksesta palkkatyöläisten elämässä vilisevät konsulttien ja poliitikkojen puheissa sekä esimerkiksi Sitran julkaisuissa.

Niille ei kuitenkaan ole juuri mitään todisteita, sanovat Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan ja sosiologian tutkijat Satu Ojala ja Pasi Pyöriä.

He osoittavat viime viikolla julkaistussa Sosiologia-lehden artikkelissaan, että palkansaajien asemassa ei ole tapahtunut viime vuosikymmenien aikana juurikaan muutosta suuntaan tai toiseen. Tilastokeskuksen työelämää koskevat tiedot ulottuvat 1980-luvulle. Ne koskevat niitä runsasta kahta miljoonaa palkansaajaa, jotka tekevät vähintään 10 tuntia töitä viikossa.

”Kaikki Tilastokeskuksen aineistoilla tehdyt analyysit, miten päin tahansa niitä kääntelee, kertovat enemmän jatkuvuudesta kuin mistään suuresta, dramaattisesta murroksesta”, Ojala sanoo.

Tutkimuksessa mitataan prekarisaatiota eli työn epävarmuutta viidellä eri mittarilla. Epävarmassa asemassa olevien palkansaajien määrä on kasvanut kolmen viime vuosikymmenen aikana kahdella prosenttiyksiköllä, kymmenestä kahteentoista prosenttiin palkansaajista.

Ojala ei ymmärrä, miksi historiallisesta työn murroksesta puhutaan toistuvasti, vaikka sille ei ole juuri mitään todisteita.

”Käsittämätöntä, ettei tunneta tilastoja. Palkkatyö on ja pysyy.”

Ojala ei kiistä sitä, että työmarkkinoilla tapahtuu myllerrystä. Joka vuosi syntyy ja katoaa satoja tuhansia työpaikkoja.

Mutta näin on ollut vuosikymmenien ajan. Suunta on pikemminkin kohti vakaampaa tilannetta, huomauttaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta.

”Ylimääräinen” työpaikkojen vaihtuvuus – mikä kertoisi kasvavasta epävarmuudesta – on Malirannan mukaan vähentynyt Suomessa, niin teollisuudessa kuin palveluissa.

”Tutkimusten mukaan myös työntekijöiden onnellisuus on Suomessa hyvällä tasolla”, Maliranta sanoo.

Ojalan mielestä myös puheet kymmeniä miljoonia työpaikkoja hävittävästä robotisaatiosta ovat kaukaa haettuja. Monilla tehtailla on ollut käytössä robotteja jo pitkään.

”Voihan se olla, että kulman takana on suuri muutos, mutta yleensä muutokset tapahtuvat aika hitaasti. Ihmisillä on aina tapana ajatella, että juuri me elämme nyt jotenkin erityistä aikaa.”

Ojala, Pyöriä ja Maliranta eivät ole ainoita, jotka ovat yrittäneet kumota suurta palkansaajien työelämän murroksen myyttiä.

Esimerkiksi Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Roope Uusitalo kirjoitti Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä jo vuonna 2008, että väite pätkätöiden merkittävästä lisääntymisestä ja epävarmuuden kasvusta ei ole perusteltu.

Maaliskuussa HSTV:n keskustelussa Uusitalo huomautti, että määräaikaisten työsuhteiden osuus on pikku hiljaa laskenut. Myöskään esimerkiksi työsuhteiden määrällä tai kestolla mitattuna maailma ei ole muuttunut epävarmemmaksi, Uusitalo sanoi.

Työsuhteet ovat Ojalan mukaan yksilötasolla itse asiassa pidentyneet.

”Palkansaajien kohdalla on tapahtunut huomattavaa parannusta monella saralla, esimerkiksi vaikutusmahdollisuuksissa ja työajan joustoissa.”

Ojala painottaa, että vaikka valtaosa palkansaajista on pitkittyneestä taantumasta huolimatta varsin hyvässä ja vakaassa tilanteessa, työvoiman marginaalissa todellisuus on toinen.

Palkansaajista noin kymmenesosalla on heikko ja epävarma asema. Nollatuntisopimuksilla työskentelee noin 80 000 ihmistä, mitä Ojala pitää hyvin suurena lukuna. Osa-aikatyö yleistyy, tosin hitaasti. Niistä palvelualojen työntekijöistä, jotka eivät ole opiskelijoita, suurin osa kaipaisi lisää työtunteja.

”Jos lasketaan lisäksi vastentahtoiset yrittäjät ja työttömät, erityisesti pitkäaikaistyöttömät, niin Suomen työvoimasta noin kolmasosa on varsin heikossa asemassa.”

Tälläkään saralla ei Ojalan mukaan ole tapahtunut suurta muutosta. Tutkijan mielestä päättäjien tulisi keskittyä juuri yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevien auttamiseen.

”Kannustinloukut pienipalkkaisen työn vastaanottamiseen ovat äärimmäisen suuria. On aito riski, että esimerkiksi yrittäjäksi ryhtyvä jää ansiosidonnaista työttömyysturvaa heikommille tuloille.”

Sosiaaliturvaa ja muita yhteiskunnan hiekoimpia suojelevia rakenteita ei pidä Ojalan mielestä missään nimessä heikentää. Pikemminkin niitä täytyy vahvistaa niin, että työn vastaanottaminen on inhimillisesti mahdollista.

Suuren työn murroksen lisäksi Ojala haluaa kumota toisenkin myytin: väitteen työmarkkinoiden jäykkyydestä.

”Jos kolmasosa työvoimasta on heikossa asemassa, niin voidaan ajatella työmarkkinoiden olevan jo aika joustavia. Joustamattomuus on yleensä työnantajien puhetapa, jolla yritetään ajaa läpi heikennyksiä työntekijöiden asemaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Globalisaatio
 • Robotit
 • pätkätyöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  2. 2

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  3. 3

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  4. 4

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  5. 5

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  6. 6

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  10. 10

   Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  10. 10

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää