Talous    |   HS-Analyysi

Saudi-Arabian ja amerikkalaisen liuskeöljyn pudotuspeli jatkuu entistä rajumpana – ”Jonkun täytyy antaa periksi”

Yhdysvaltain liuskeöljyteollisuuden ja maailman merkittävimmän öljyntuottajamaan Saudi-Arabian välinen kisa ei näytä hellittävän. Mitä pidempään tilanne kestää, sitä pahempaan ahdinkoon molemmat ajautuvat.

Vuoden 2014 kesäkuussa Pohjanmeren Brent-öljyn arvo kipusi 115 dollariin barrelilta. Sitten hinta kääntyi tunnetusti rajuun laskuun.

Sen piti olla lyhytaikaista. Saman vuoden marraskuussa suurten öljynviejämaiden kartellin Opecin pääsihteeri Abdalla El-Badri vakuutti, että hintojen täytyy nousta pian.

”Olemme huolissamme, mutta emme paniikissa”, El-Badri kertoi tiedotusvälineille Wienissä.

Nyt, vajaat kaksi vuotta hintojen laskun alkamisen jälkeen, ilmassa on paniikkia. Brent-öljy on halventunut noin 40 dollariin.

Syyt hinnan laskuun ovat tunnetut.

Liuskeöljyteollisuus nosti Yhdysvallat maailman suurimmaksi öljyntuottajaksi. Saudi-Arabia ja muut suuret öljymaat ovat puolestaan kiihdyttäneet omaa tuotantoaan, koska ne eivät ole halunneet menettää markkinaosuuttaan amerikkalaisille.

Samaan aikaan maailman suurimman öljyn maahantuojan Kiinan talouskasvu on hiipunut.

Suuri pudotuspeli etenkin Saudi-Arabian ja amerikkalaisen liuskeöljyteollisuuden välillä on kestänyt pidempään kuin moni odotti.

Sillä on ollut dramaattiset vaikutukset amerikkalaisyhtiöihin. Sanomalehti The Washington Post kirjoittaa tuoreessa artikkelissaan, että Yhdysvaltain energiateollisuuden investoinneissa on meneillään suurin romahdus neljännesvuosisataan.

Työpaikkoja on kadonnut toistasataatuhatta, ja amerikkalaispankit varautuvat miljardien dollarien lainatappioihin.

Voisi ajatella, että Saudi-Arabia on onnistunut laittamaan lapun liuskeöljyteollisuuden luukulle. Näin ei kuitenkaan ole.

Liuskeöljy-yhtiöiden tuotanto on supistunut, mutta ne pumppaavat niin paljon kuin suinkin mahdollista. Niiden on pakko, sanoo Nordean varallisuudenhoidon päästrategi Lippo Suominen.

”Jos yhtiöt lopettavat tuotannon, ne ovat konkurssissa. Niiden pitää pysyä hengissä niin pitkään kuin mahdollista ja toivoa, että öljyn hinta kääntyisi nousuun.”

Liuskeöljyteollisuus on ajautunut eräänlaiseen noidankehään, mikä käy ilmi Kansainvälisen järjestelypankin BIS:n toissa viikolla julkaisemasta raportista.

”Sijoittajien halukkuus lainata öljyvarantoja ja tulevia myyntituloja vastaan on mahdollistanut öljy-yhtiöille suurten summien lainaamisen”, BIS:n ekonomistit kirjoittavat.

Yhtiöiden velkataakka on noussut viime vuosina nopeasti, ja niiden täytyy pumpata mahdollisimman paljon selvitäkseen velanhoitokustannuksista. Se tuo laskupaineita öljyn hinnalle.

Vaikka teknologian kehittyminen painaa liuskeöljyn tuotantokustannuksia jatkuvasti, on amerikkalaisyhtiöillä maailman suurimpiin lukeutuvat tuotantokustannukset.

Saudi-Arabialla ne ovat maailman pienimmät.

Jos liuskeöljyteollisuus on ahtaalla, niin ovat myös suuret öljyntuottajamaat.

Talouskriisissä olevat Venäjä ja Venezuela tarvitsevat joka ikisen dollarin, jonka ne vain öljystään irti saavat.

Saudi-Arabia on kiristänyt budjettiaan merkittävästi, mutta sen julkinen alijäämä on edelleen 16 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Vaikka maalla on kassavarantoja yhä noin 600 miljardia dollaria, ne ovat palaneet nopeasti.

Öljytulot kattavat 80 prosenttia valtion budjetista. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi viime syksynä, että nykylinjalla kuningaskunta on maksukyvytön viidessä vuodessa.

Saudi-Arabia laski väärin. Sen keskuspankin tuoreessa raportissa todetaan, että ”Opecin ulkopuoliset tuottajamaat eivät ole reagoineet öljyn halventumiseen odotetusti”.

Toisin sanoen halpa öljy ei olekaan ajanut amerikkalaista liuskeöljyteollisuutta konkurssiin.

Odottamaton tilanne ”vaatii Opecilta entistä suurempaa kärsivällisyyttä ja tahtoa ylläpitää tuotantoa, kunnes kysyntä kohtaa nykyisen tarjonnan”, keskuspankin raportissa todetaan lakonisesti.

Saudi-Arabia ei siis ole valmis luovuttamaan. Sen äskettäinen ilmoitus tuotannon jäädyttämisestä nykytasolle ei muuta isoa kuvaa, koska ylituotanto on niin suurta.

Saudi-Arabian öljyministeri Ali al-Naimi totesi viime vuonna, että kuningaskunta on valmis 20 dollarin barreliin.

Valtion jättimäisen öljy-yhtiön Saudi-Aramcon hallituksen puheenjohtaja Khalid al-Falih taas vakuutti alkuvuonna, että Saudi-Arabia voi kestää matalia hintoja ”hyvin, hyvin pitkään”.

Pudotuspeli jatkuu.

Nordean Suomisen mielestä kukaan ei osaa enää sanoa, miten pitkään. Asetelman palautumista normaaliksi on povattu toistamiseen, mutta turhaan.

”Jonkun täytyy antaa periksi, jotta tilanne raukeaa.”

Koska Saudi-Arabian yhteiskuntamalli perustuu öljytuloihin, Suominen ei usko sen voivan suostua leikkaamaan tuotantoaan.

”Tuntuu, että amerikkalainen liuskeöljy on ainoa taho, joka voi joustaa. Yhtiöitä täytyisi mennä nurin, että tuotanto alkaisi supistua ja tilanne korjaantua.”

Jonain päivänä, Suominen lisää. Vaikka ylituotanto loppuisi, Kansainvälinen energiajärjestö arvioi että viime vuosina kertyneiden varastojen purkaminen kestää pitkään. Lisäksi liuskeöljyteollisuus poraa koko ajan uusia kaivoja. Se haluaa olla valmis pumppaamaan nopeasti lisää, jos hinnat nousevat.

Öljyn hinta voi siis pysyä alhaisena pitkään, mikä ajaa sekä liuskeöljyteollisuutta että Saudi-Arabiaa ahtaalle.

Liuskeöljyteollisuuden ongelma on erityisesti kasvava velkataakka. Se voi Kansainvälisen järjestelypankin BIS:n mukaan uhata kerrannaisvaikutustensa kautta myös laajemman finanssijärjestelmän sekä reaalitalouden vakautta.

Nordean Suominen arvioi, että uhkana on ”pienoisversio” vuonna 2007 alkaneesta globaalista finanssikriisistä, jos yhtiöitä alkaa kaatua ja suuria luottotappioita syntyä.

”Silloinkin sanottiin, että subprime-lainat ovat vain pari prosenttia koko Yhdysvaltain asuntoluottokannasta. Nyt taas todetaan, että liuskeöljy-yhtiöiden velkamäärä ei ole kokonaisuuden kannalta merkittävä.”

Saudi-Arabian ongelma on puolestaan ensisijaisesti poliittinen vakaus, jonka al-Saudin kuningashuone on ostanut öljytuloilla. Talouskurin iskostaminen kansalaisille voi kasvattaa jännitteitä ääri-islamistisessa maassa, jossa kuningashuoneen asema on aina ollut epävakaa.

Tunnetun shiiapapin Nimr al-Nimrin teloitus tammikuussa on kiristänyt vähemmistöön kuuluvien shiialaisten ja sunnien johtaman valtion välejä. Tilanne on räjähdysherkkä, koska shiiat asuvat Saudi-Arabian itäosassa, juuri siellä, missä maan öljykentät sijaitsevat. Vuonna 2013 kuningaskunta kukisti kovalla kädellä shiiojen suuret mielenosoitukset.

Saudi-Arabian johtajat muistavat varmasti myös radikaalien sunnimuslimien vallankaappausyrityksen vuonna 1979. Kuningashuone tietää, että moni ääri-islamisti pitää sitä korruptoituneena länsimaiden kätyrinä. Mitä kovempaa talouskuria saudikuninkaalliset joutuvat toteuttamaan, sitä hedelmällisempi maaperä sen vastustajilla on.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Öljy
 • Yhdysvallat
 • Saudi-Arabia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  9. 9

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  10. 10

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää